Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 3-10
På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer.

Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

5 html  

Ledaren: Bollen i rullning
Det som tidigare varit en möjlighet för ett fåtal, blir ett krav på alla i IT-användning i skola, skriver Peter Becker i ledaren.

6  

Läslust med läsplatta
Eleverna på Kålgårdsskolan i Jönköping gillar att läsa böcker på läsplatta. Fördelarna är många jämfört med pappersböcker menar de – och några nackdelar kan de över huvud taget inte komma på.

10 html  

Digital kompetens på skolledarkongress
Att IT blivit ett av fem kärnämnen har triggat norska kommuner att satsa på ämnet och ge lärare grundläggande utbildning. berättade Øystein Johannessen från Kunnskapsdepartementet i Norge.

12 html  

Det mångfacetterade kunskapbegreppet
Den svenska skolan saknar försvarare, skriver Stig Roland Rask. Inte ens de som skapat den tycks vilja stå för den. Men framför allt behöver ropet om att skolan ska ”satsa på kunskap” förtydligas.

14  

Debatt: Skolan och den förödande bristen på nationell IT-politisk strategi
Med den annars högsvansande utbildningsministern Jan Björklund i spetsen ser vi till att effektivt blunda oss in i framtiden. Ett blundande som kan bli tidernas blunder, skriver Fredrik von Essen.

17 html  

Drömfabrik med möjligheter
Morgondagens skola är en möjlighetsfabrik – en skola där drömmar blir verklighet. Det konstaterade tolv ungdomar från Nacka i en vision kring framtidens skola. Nu presenterar de sina visioner på konferensen Framtidens lärande.

17  

Teachmeet – Framtidens lärande 2010
– Teachmeet är ett sätt att enkelt, snabbt, och under avslappnade former skaffa kontakter, få inspiration och kanske dela med sig av sina erfarenheter kring IT i utbildningen, säger Mattias Davidsson.

18  

Framtidens lärande – här och nu!
20-21 maj är det dags för konferensen Framtidens lärande – här och nu i Nacka strand.

20  

Från lärplattform till personlig lärmiljö
Mot bakgrund av de förändringar i synen på lärande som pågår, i kombination med att ny teknik på internet utvecklas, diskuteras alltmer om inte lärplattformen kommer att ersättas av den personliga lärmiljön, skriver Krister Widell.

26  

Plocket

29  

Föreningen DIU – ny styrelse vill inspirera
Skolutveckling med IT-stöd ligger styrelsemedlemmarna i FDIU varmt om hjärtat. Vi presenterar delar av nya styrelsen.

30  

Matte med kroppen, knoppen, karta och en gps-mobil
– Det gick fortare än en vanlig lektion, för det var roligare, säger sjundeklassaren Amber Helminski i Kungsbacka om mattelektion med problemlösning i mobilen.

34 html  

Lästipset
Joachim Thornström tipsar om en läsvärd bok, "Med datorn som skrivverktyg" av Erica Lövgren.Datorn i Utbildningen nr 3 2010. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)FL VÄST Trollhättan 14-15 nov 2019

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 3 - 10]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 100503