Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 6/2013

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer av den tryckta versionen. Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

5   Ledaren: Nästa steg
Enskilda lärarlyft är inte en framgångsmetod. Internationell forskning liksom erfarenhet i näringsliv och skola visar att kollektiv delad erfarenhet, kunskapsbildning och utveckling är nyckelfaktorer, skriver Peter Becker.

DIU 6/2013:
Debatt: IT och lärares arbetstid, s 12-13
Guldäpplet 2013 s 20, 22
Framtidens gymnasieskola /Nordiska gymnasieskolor i framkant s6-10
Gränslandet skola och fritid s22, 26
DIU ANALYS: Skolan på väg in i molnet s 40

6   – Våra elever ska vara allmänbildade och i dagens allmänbildning ingår också att vara ”ITbildade”
– Många tror att Ørestad gymnasium är en elitskola men så är det inte. Tvärtom har vi en mycket blandad sammansättning: vi har många första- generationsgymna- sister här, berättar rektor Allan Kjaer Andersen.
11   DIU-resa med OECD & UNESCO + BETT
I januari 2014 är det dags för DIUs populära BETTresa. Denna gång erbjuder vi möjligheten att kombinera två studiedagar på OECD och Unesco i Paris med ett innehållsrikt program i London och på BETT-mässan.
13   Minska lärarnas administration, men inte pedagogisk dokumentation
Fem konkreta förslag och perspektiv för att förenkla lärares administration och för att förbättra lärandet. Förslagen framfördes av DIU vid utbildningsdepartementets hearing om it-stöd i lärares administrativa arbete.
14   Fyra av tio är mindre än hälften
Fem myror är fler än fyra elefanter. Det är en sanning som de flesta av oss har accepterat. Men att fyra av tio är mindre än hälften är ett konstaterande som ännu inte riktigt fått fotfäste, skriver Stig Roland Rask i sin krönika.
16   Skriva på tangent, skriva för publik
Att erövra det skrivna språket är en viktig del av skolstarten och skolgången. Det är dörren till böckernas värld och till kulturarv, till andra tider, andra platser och andra världar. Det är nyckeln till skolans värld och till många av vuxenvärldens dörrar, skriver Peter Becker.
20   Dags för Guldäpplet 2013
Med rekordmånga nomineringar från hela landet har juryn för lärarpriset Guldäpplet utsett tre finalister till Guldäpplet 2013 och en vinnare av Juryns särskilda pris. Priserna utdelas på Skolforum den 29 oktober.

22   Vuxnas närvaro på nätet– om att nätvandra, lyssna och lära
– Prata med eleverna, fråga dem, visa att du är intresserad av att ta del av deras tankar, säger Pia Widegren, utvecklingsledare i Motala och vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2013.

26   Gemenskaper i gränslandet mellan skola och fritid: Legoklubben, Gossip Girl och skolans möte med sociala medier
Skolan kan inte styra över hur barnen sätter samman sina fotbollslag eller lekgemenskaper på skolgården eller på fritids. Men skolan har ett ansvar för att dessa gemenskaper inte används kränkande, skriver Klas Viklund.
36   Plocket
DIU i Almedalen. Beslutsboken: Fem konkreta åtgärder för IT i skolan.
Långt borta men nära, DIU-rapport nr 1.
38   Det händer – på skolbiblioteket
I och med nya skollagen 2011 blev skolbiblioteken en uppmärksammad fråga i medierna. Vad hände sedan? Mats Östling och Krister Widell ger en ögonblicksbild.
40   Det blir en gång ...
Skolan på väg in i molnet
Molntjänsterna kan ses som en del av det ramverk som krävs för att upprätta moderna digitala plattformar för skolan, skriver Krister Widell.


Datorn i Utbildningen nr 6-2013. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Nominera huvudman före 14 juni 2023




Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023













[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 6 - 13]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 131027