Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 2-02
Vil du läsa hela tidningen. Beställ här.

2
html
  Webbplatsen - inte webbansvarigs ensak
I längden kan inte enskilda underhålla en webbplats som ska spegla en verksamhet, utan kollektivt förankrade produktionsprocesser måste definieras, skriver Peter Becker i sin ledare.
4
  Färgrikt och lustfyllt
UR har producerat en lustfylld webbplats om färger för de yngre barnen, med fakta, animationer, konst, dikter, sagor, sång med mera
6
  Digital lärobok i matematik
Ett välgjort program som fyller sin funktion som komplement i matteundervisningen. Det anser Toura Hägnesten som har tittat närmare på Nyfiken på matte.
8 html   Miljö för undersökande arbetssätt
Gunilla Celén har sett ”Flexibelt lärande”, en video från Multimediabyrå, där två skolor berättar hur de arbetar med ett flexibelt, undersökande arbetssätt. Filmen väcker många tankar säger Gunilla, som själv börjar recensera arbetssättet mer än filmen.
13
  Varför ska skolor ha egna webbplatser?
Företags och organisationers webbplatser har under de senaste fem åren genomgått en förändring. De har professionaliserats, fått tydligare syfte, målgupper, produktionsformer och blivit en del av informationsstrategin. Hur står det till med skolornas webbplatser, finns det en motsvarande utveckling?
14   Skolans webb är ett sätt att kommunicera
– Om jag inte hunnit lägga ut skolmatsedeln märks det omedelbart i min brevlåda. Föräldrarna skickar e-post och undrar vilken mat som serveras i skolmatsalen den dagen, säger Hamid Iravana på Rösjöskolan i Sollentuna.
16
  Flexibilitet viktigt
– Det är viktigt att ha en klar idé om vad man vill använda sin webbplats till – innan man drar igång, säger Johan Nyström, webbansvarig på Hjällsnässkolan.
18
html
  Användbara böcker
om webbdesign

En lärobok som bara tar upp aktuell teknik och programvara blir ofelbart inaktuell ganska snart, samtidigt som en handbok i design och användar- vänlighet tenderar att sakna relevans för nybörjarelever, skriver Jalle Stömbom
i sin recension av böcker om webbdesign.
20   Rektorer reflekterar via konferens på nätet
För att ta till sig ett arbetssätt som bygger på samverkan via nätet krävs att man känner att man får utbyte av det, att det ger en något värdefullt i ens yrkesroll. Rektorsutbildningen i Göteborg prövar samverkan via nätet under utbildningen. Dick Aurell skriver om erfarenheterna.
23
html
  Datainspektionen granskar skolor
Det finns stora brister i hur PuL följs i skolorna, konstaterar Datainspektionen i en rapport. Men
påpekar också att det är viktigt att framhålla att det finns skolor som följer lagstiftningen.
– Till stor del handlar problemen om okunskap, säger Catarina Sjölin jurist på Datainspektionen.
26
  Visst lär sig eleverna – fråga är vad
Vad lär sig eleverna egentligen med hjälp av datorerna? I projektet LärIT har forskarna gett sig ut i klassrummen, bland eleverna, för att se vad som försiggår framför datorerna. Och resultaten är intressanta.
28
html
  Shakespeare lever på nätet
På Internet är utbudet om Shakespeare enormt, i alla fall på engelska. Roland Heiel ger en vägledning till Shakespeares liv på nätet.
30   Eget nätverk hemma – del 2
I förra numret av Datorn i Utbildningen byggde vi ett trådlöst nätverk. Nu är det dags att koppla upp nätverket mot Internet med en bredbandskoppling, Magnus Lundin guidar genom kablar och förkortningar.
34
html
  Gör egen frågesport i ordbehandlaren
Ibland kan det vara roligt att göra en frågesport, till exempel på skolans webbplats. Men att programmera en egen är inte så lätt. Därför bjuder Datorn i Utbildningens Gunnar Jutelius på ett färdigt paket. Det enda du behöver är ett ordbehandlingsprogram - och frågor. Resten kan du hämta här!


Datorn i Utbildningen nr 2 2002. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 02]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 020406