Untitled Document

Av:Roland Heiel
E-Post:
roland.heiel@swipnet.se

 

Shakespeare lever på nätet

Att arbeta med Shakespeare kan vara fascinerande på många sätt. Hans pjäser tar upp livets stora frågor och därför har de mycket att berätta om tiden då de skrevs såväl som om vår egen. Detta har många lärare upptäckt, inte bara svensk- och engelsklärare.
Roland Heiel ger här en vägledning till Shakespeares liv på Internet. Länkar till de webbplatser som nämns i artikeln hittar du i faktarutan på nästa sida.

Shakespeare är förstås framför allt hans pjäser, och många har blivit introducerade i hans värld genom att läsa dem. Under hela 1900-talet har pjäser filmatiserats, men först genom videon blev filmerna allmänt tillgängliga. På 90-talet har Kenneth Branaghs tolkningar blivit populära. Dessa och andra finns att hyra på många bibliotek

På Internet är utbudet om Shakespeare enormt, i alla fall på engelska. Mina egna favoriter är: Shakespeare-online, Shakespeare and the Internet, Teaching Shakespeare och The Shakespeare Classroom. Det är fyra fylliga webbplatser som räcker räcker mycket långt. De innehåller mesta tänkbara information om Shakespeare, hans pjäser och den tid han levde i.

På dessa webbplatser hittar man manus till varje pjäs, scen för scen. Dessutom bjuds vi analyser och essäer, studiefrågor och quizar, roliga lektionsaktiviteter och filmhandledningar.

shakespeare leder vidare
Att syssla med Shakespeare är inte bara att gå in i hans tankevärld, utan också att gå in i den elisabetanska tiden, en mycket intressant period i engelsk historia. På webbplatsen Elizabethan England hittar vi hanterbara avdelningar som Historical Figures and Events, Everyday Life, Arts and Architecture och Shakespeare and His Theatre. Under den sistnämnda avdelningen finns några riktigt elevvänliga texter, såsom en biografi över Shakespeare, kortare sammanfattningar av de mest kända pjäserna, en presentation av gamla och nya Globeteatern samt lite kostymhistoria. Inte så omfattande men väl så initierat.

Shakespeare lånade sina historier från annat håll, bland annat från Holinsheds krönikor, där till exempel historien av Macbeth ingår. Denna källa finns i faksimil på webben, liksom också ”Den första folion”, det vill säga Shakespeares samlade verk som publicerades första gången 1623. Gå dit och bläddra! Saxo Grammaticus, där Hamlets förlaga finns, finns i läsbar textversion.

Shakespeare av idag är också Stratfordupon- Avon, där man säkert fruktar forskarnas nit att leda i bevis att Shakespeare inte alls skrev pjäserna. (Den diskussionen kan man med fördel ta del av på The Shakespeare Mystery Page). Stratford har en en bra kombinerad turist- och shakespearesida.

diskussionsforum
Shakespeare av idag är också den gamla och den nya Globeteatern. Den gamla ser vi på en omfångsrik webbplats om historien kring teatern som öppnades 1599 men olyckligtvis brann ner 1613. Nya Globeteaterns webbplats är den officiella som innehåller all information om teaterns kommande föreställningar. Här kan man göra en virtuell tur på teatern samt få en uppfattning om hur man ser från olika platser på teatern.

Det finns en nyhetsgrupp som sysslar med Shakespeare: Där förs diskussioner på olika nivåer om allt som har med Shakespeare att göra. Man diskuterar pjäser och sonetter, och bestämmer varje månad “the play of the month”. Där svarar vänliga själar på frågor man skickar in, förutsatt att de inte misstänker att det är läxfrågor, typ “Vilka teman kan du finna i Hamlet?”

 

Roland Heiel,
lärare, Komvux i Henån

E-Post:roland.heiel@swipnet.se


artikel.länkar
Länkar till Shakespeare på nätet



Datorn i Utbildningen nr 2 2002. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 02]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 020406