Untitled Document

Av:Jalle Strömbom
E-Post:
sjo@utbildning.lerum.se

 

Användbara böcker om webbdesign

Det kommer allt fler böcker som handlar om webb och webbpublicering. Att välja rätt bok att sätta i händerna på eleverna kan vara en grannlaga uppgift. Jalle Strömbom har läst tre böcker om webbdesign.


Ordet webbdesign rymmer i sig självt en motsättning. En motsättning mellan den snabbt föränderliga webben och de mer tidlösa designidealen. En lärobok som bara tar upp aktuell teknik och programvara blir ofelbart inaktuell ganska snart, samtidigt som en handbok i design och användarvänlighet tenderar att sakna relevans för nybörjarelever.

Efter att ha läst tre böcker om webbdesign har jag stött på båda typerna av böcker, men ingen som kombinerar teknik med design. Kanske är det som Jakob Nielsen skriver i sin bok Användbar Webbdesign (Liber 2001) att det behövs två böcker, en av vardera slag. Dock tror jag att han har fel, åtminstone vad det gäller skolan, när han anser att man bör börja med design och sedan gå över till teknik.

Min erfarenhet av kurser i webbdesign säger mig tvärtom att eleverna vid kursstart brinner av iver att komma i gång och publicera sig på nätet. Det spelar inte så stor roll för dem hur sidorna ser ut, bara de ligger ute så att andra kan se dem. Jag tror att det vore förödande att inte ta vara på denna kreativitet och skaparglädje. Låt dem leka och publicera sig. Sedan kan vi börja diskutera saker som färgval, bilder, animeringar, struktur och länkning, med utgångspunkt i det som de redan gjort.

användbar webbdesign
För att återgå till Nielsens bok så tycker jag att den är väl abstrakt för att sätta i händerna på elever i gemen. Den är heller inte skriven som en lärobok, utan riktar sig mer till professionella eller halvprofessionella designer. Som sådan är den också mycket bra. Det är nästan så att man kan säga att det som inte Nielsen har med är inte värt att veta. Han behandlar ämnena innehållsdesign, webbplatsdesign, testkörning och till och med anpassning för funktionshindrade på ett heltäckande, om än något abstrakt, sätt.

Nielsen utgår från mångåriga studier av hur användare beter sig på webben, vilket gör att man som läsare bjuds på små intressanta och anekdotartade redogörelser, som till exempel att en luddigt skriven rubrik i ett intranät gör att 10 procent av personalen klickar på denna i onödan, vilket tar 30 sekunder för dem att komma underfund med och detta kostar därmed ett företag med 10 000 anställda 50 000 kronor i form av förlorad arbetstid.

Lika intressanta är däremot inte bokens exempel och bilder. De har alla några år på nacken och är dessutom hämtade från stora komplexa sajter, vilket gör att designen inriktar sig mer på navigering än på färg och form. Något som ger ett tråkigt och inte vidare stimulerande intryck.

Sammantaget gör detta att Användbar webbdesign inte lämpar sig att sätta i händerna på gymnasieelever. Ett par exemplar kan på sin höjd köpas in som lärarläsning och bredvidläsning för duktiga elever.

en riktig lärobok
Webbdesign
(Liber 2001) av Bo Bergström med flera är däremot skriven som en lärobok. En lärobok som både är lättläst
och omfattande, med många beskrivande exempel på bra och snygga webbplatser. Det enda som är lite krystat är den tänkta övningen som man ska följa genom boken. Vilken elev vill göra ett hotellsystem?

Det är synd att författarna inte vågar bestämma sig för att bara göra en bredvidläsningsbok, utan känner sig tvingade att ha med ett övningsexempel, som antagligen skulle fungera mycket dåligt i klassrumssammanhang.

I övrigt tar Webbdesign upp det mesta som står i kursplanen för gymnasiekursen webbdesign, vilket är bra. Här finns avsnitt om allt från navigering och bildhantering till upphovsrätt och etikfrågor. Allt på ett väl avvägt, snyggt och instruktivt sätt.

Som helhet är det en bra fördjupningsbok för dem som anser sig ha behov av en sådan. Här får eleverna reda på vad de ska uppnå men inte hur de ska gå till väga rent praktiskt.

programmanual
Praktik får man däremot mycket av i boken Webbdesignskolan (Gleerups 1999) av Ulf Åkerberg. Till skillnad från de båda förra fokuserar denna
på teknik. Man har valt att beskriva webbpublicering med hjälp av programmet Frontpage 2000, vilket gör att namnet borde vara Frontpage 2000. Boken är nämligen inget annat än en programmanual. Med tanke på att Frontpage 2002 levereras med Windows XP så känns det ju lite ur tiden att köpa just denna bok.

Om man nu trots allt sitter med Frontpage 2000 i sin datasal så kan Webbdesignskolan fungera bra som manual. Här tas de flesta funktionerna som man behöver kunna upp. Synd bara att de inte följs av en diskussion kring för- och nackdelar med de aktuella momenten. Med sådana resonemang hade boken kanske kunnat lyfta sig till en lärobok.

 

Jalle Strömbom,
lärare, Lerums gymnasieskola
E-Post:sjo@utbildning.lerum.se


artikel.länkar
Användbar webbdesign av Jakob Nielsen (översättning: Lars Sjögren).
Liber (2001).
Originaltitel: Designing web usability.
ISBN: 91-47-03612-5.
Pris 717:00

Webbdesign : innehåll, form, interaktivitet av Bo Bergström m fl,
Liber ekonomi (2001).
ISBN: 91-47-06044-1.
Pris 559:00

Webbdesignskolan av Ulf Åkerberg,
Gleerup (1999)
ISBN: 91-40-63161-3.
Pris 445:00



Datorn i Utbildningen nr 2 2002. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 02]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 020406