Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 5/2013

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer av den tryckta versionen. Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

5   Ledaren: Att utveckla lärandet
Vad får en grupp lärare från en grundskola i Stockholm att åka på konferens till universitetet i Göteborg några sensommardagar? Peter Becker har svaret i ledaren.

DIU 5/2013: MED FOKUS PÅ LÄRANDE
Learning Study 5, 16
Lärplattan i skolan och lärandet 6
Skolutveckling, miljö, ledarskap 20, 23, 30
Sveriges vassaste pedagoger: kandidater till Guldäpplet! 10-15
DIU ANALYS: Gratis på nätet, vad innebär det? 36

6   Lärplattan – ny dimension i lärandet
Om vi hade råd att låta alla elever få varsin lärplatta skulle vi verkligen ha ett kraftfullt verktyg för lärande, skriver Gunilla Celén, utvecklingsledare i Sävsjö.
10   Rekordmånga nominerade till lärarstipendiet Guldäpplet 2013
– De lärare som nu är nominerade till Guldäpplet röjer vägen för kollegor i hela landet, i ett lärande stött av digitala verktyg, säger Peter Becker, ordförande i juryn för Guldäpplet.
16   Learning Study:
Samarbete ger bättre kvalitet i lärandet
– Learning Study hjälper oss att – genom att ta med elevernas perspektiv – tillsammans se hur komplext lärande och undervisning egentligen är, menar rektor och lärare på Fenestra Centrum i Göteborg.
20   Fatboys och barbord– i Partille:
Frida Lindén guldäpplenominerad lärare om en ny och flexibel lärmiljö
Vallhamraskolan i Partille behövde sex nya klassrum men istället för att bygga traditionellt blev det två stora ytor, studiehallar. Den nya lärmiljön ger nya möjligheter som elever och lärare tillsammans nu utforskar.

23   Partille skolutvecklar:
Fokus och pedagogiskt ledarskap
Tydliga målbilder och några få huvudpunkter att jobba med. Det är Partilles väg för att utveckla skolan.

26   Plocket
DIU i Almedalen. Beslutsboken: Fem konkreta åtgärder för IT i skolan.
Långt borta men nära, DIU-rapport nr 1.
28   ”Web will win”
Vad betyder egentligen www? ”World wide web”, eller ”Web will win”. Stig Roland Rask skriver i sin krönika om webbens segertåg.
30   Det blir en gång ...
Berättelsen om hur det ser ut på Smedingeskolan om 10 år
Vad möts man av som elev, förälder, pedagog, politiker när man stiger in på vår skola om tio år. Mikael Parknäs om visioner och framtidsbilder.
34   Tystnad blir tal genom ny teknik
Om de introverta i skolan. Daniel Sandin om en av de böcker som tvingat till reflektion och till viss del självkritik under sommaren, Susan Cains bok Tyst – de introvertas betydelse i ett samhälle där alla syns och hörs.

36   DIU analys: Gratis på nätet?
"Om du inte betalar för tjänsten är du inte kund, utan en del av produkten"
Klas Viklund reder ut och analyserar innehåll och gratistjänster på Internet, fildelning och piratkopiering, liksom Snowden, användarprofiler till försäljning och affärsmodeller. Ett mediekritiskt förhållningssätt till innehåll och gratistjänster på Internet.


Datorn i Utbildningen nr 5-2013. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)
FL VÄST Trollhättan 14-15 nov 2019
[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 13]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 130916