Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 7-10

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer av den tryckta versionen. Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

5 html  

Ledaren: Drivkrafter
När vi strävar efter att nå kunskapsmålen, måste vi söka oss till drivkrafterna. De som ger eleverna motivationen, skriver Peter Becker i ledaren.

6 html  

Bokbloggen – ett pedagogiskt lyft

Martin Fernström, lärare på Årstaskolan och en av årets Guldäpplevinnare, startade en bokblogg med sin sjätteklass. Ett lyft för både Martin och eleverna.

10  

Bloggbok i stafettform:
Piteåelever skriver bok på nätet
Ett par hundra elever i årskurs 2-6 i skriver en bloggbok om Jesper och Josefin tillsammans med Piteåförfattaren KG Johansson.

12 html  

Guldäpplet till lärare som öppnar klassrummet mot omvärlden
Det blev Martin Fernström och Josef Sahlin, båda lärare vid Årstaskolan i Stockholm, som slutligen utsågs till vinnare av lärarstipendiet Guldäpplet för sitt arbete med att integrera IT i det pedagogiska arbetet.

14  

Plocket

16 html  

Från hockeymorsa till Counter Strikeförälder
Vår tids föräldrageneration skjutsar sina barn mellan olika aktiviteter och spenderar otaliga timmar på fotbollsplaner. Men hur ser det ut om barnens intressen rör sig kring datorerna. Hur många Counter Strikemammor hittar vi?

18  

En lärande skola
Skolan står inför stora utmaningar med omvärldsförändringar, med implementering av nya styrdokument och införande av IT som ett integrerat verktyg i vardagsarbetet. Hur kan lärare och skolledare ta sig an dessa utmaningar och hur kan skolans egen kunskapsbildning utformas? DIU frågar Västerås, Upplands Väsby, Nacka och Uppsala.

23 html  

Önskelista till utbildningsministern:
Sluta fokusera på symptomen och börja titta på orsakerna
Skoldebatten har haft fel fokus under den senaste valrörelsen. Betygen är inte det som skapar framgångsrikt lärande. Det är viktigare att se till att eleverna är motiverade och att deras lärande leder till förståelse, skriver kognitionsforskaren Peter Gärdenfors.

26  

Önskelista till utbildningsministern:
Befria skoldebatten från myter – bli mer relevant och framtidsinriktad
Medan du funderar över hur nya elever ska kunna anpassas till en gammal skola, funderar den gamla skolan över hur den ska kunna anpassas till en ny tid och till en ny generation elever, skriver Stig Roland Rask.

30  

Google på skolans scen
Mattias Davidsson guidar genom Googles kontorspaket. Fokus är ordbehandlings- och samverkansprogrammet Google docs – i ett skolperspektiv.



Datorn i Utbildningen nr 7 2010. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)








Nominera huvudman före 14 juni 2023




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023









Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok



[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 10]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 101210