Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare !



Höstterminen 2006

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Maud Hell, redaktör för Sökmästaren.



Veckans problem, vecka 50:

Att läsa är en skön julsysselsättning. Boktips kan man få på många ställen på webben, föreslå två bra webbplatser för boktips! Är det någon bok du speciellt fastnar för eller vill tipsa om?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Pontus Cronqvist
Skola: Häggviksskolan, Sollentuna

Svar:
http://www.boktips.net/ Och http://www.boktips.just.nu/

Metod:
Jag gick in på google och sökte på boktips. Då hittade jag sidan: http://www.boktips.net/ Och: http://www.boktips.just.nu/ Där man kan hitta massor utav böcker. Jag vill också rekomendera en bok som heter Varulv som jag har fastnat helt för.

Kommentar:
Dubbelgrattis Pontus!
Du var den som hade det mest fullständiga svaret den här veckan, så du vinner igen! Dina länktips var: http://www.boktips.net/ , som är ett samarbete mellan folkbibliotek med många bra tips. http://www.boktips.just.nu/ är gjord av en privatperson, som gilla att läsa - innehåller också många bra tips.

Ditt boktips Varulv kunde man hitta exempelvis på Sveriges Radios webb: http://www.sr.se/cgi-bin/barn/program/amnessida.asp?programID=1609&Nyheter=&grupp=2222&artikel=367936

Några andra förslag till boktipsidor:
Bokhandelskedjan Bokia: www.bokia.se - här kan man också köpa böckerna via en länk till adlibris nätbokhandel.
Barnens bibliotek http://www.barnensbibliotek.se/boktips/index.htm - skicka gärna in tips själv!
Jämtlands läns bibliotek: http://www.z.lanbib.se/uboktips.htm Barn, ungdomar och bibliotekarier tipsar här om bra böcker för barn och ungdomar!

God Jul och Gott Nytt År - koppla gärna av en stund med en bok!
önskar
Maud




Veckans problem, vecka 49:

Eleverna i åttan på vår skola förbereder en nobelfest. De ska uppträda som olika vetenskapsmän eller författare och försöka övertyga de andra att de är den bästa nobelpristagaren.
Vilken person tycker du är eller borde vara 2000-talets självklara nobelpristagare? Visa källor och motivera!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Pontus Cronqvist
Skola: Häggviksskolan, Sollentuna

Svar:
Craig C Mello för att han kom på ett sätt att ta bort felfungerande gener.

Metod:
Jag sökte på Nobelpristagare medicin. Jag hittade en sida om Andrew Z Fire och Craig C Mello på http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13777798.asp sedan sökte jag på Rna nobelpriset och hittade http://vetenskapsnytt.blogspot.com/2006/10/nobelpriset-i-medicin-2006.html

Kommentar:
Grattis Pontus!
Du valde årets pristagare i medicin. Den ena sidan du pekar på är en artikel i Svenska Dagbladet. Där förklaras på ett ganska enkelt språk vad upptäckten innebär. Den andra texten tyckte jag var lite svårare, men säkert tillförlitlig. Den finns på en blogg med vetenskapsnyheter, som är gjord av en doktorand, enligt vad det står. Hon väljer ut och presenterar nyheter, som intresserar henne. Bra för oss andra, som kanske har svårt att hitta!

Flera hade valt årets pristagare, bl.a. http://sv.wikipedia.org/wiki/George_F._Smoot George F. Smoot och John C. Mather, som fick fysikpriset. Ett par föreslog Christer Fuglesang, för att han är den första svensken i rymden. Honom kan man till exempel läsa om i Nationalencyklopedin ne.se - eller se Sökmästartävlingen från vecka 47!

På vår skola var det den som uppfann fotosyntesen som vann. Vem det var kan ni få ta reda på själva! Att det blev han, berodde nog på att hon som föreställde honom gjorde en mycket bra föreställning, när hon presenterade vetenskapsmannen och hans verk.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 48:

Här kommer ett tips på en rolig julkalender: http://www.julenskemikalender.se/kalender.html
Kan du hitta några andra roliga julkalendrar?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Matilda Hammarberg
Skola: Sandeplan, Höllviken

Svar:
Jag hittade OIOIOI.SE Den är fantastiskt rolig

Metod:
Jag sökte på altavista och hittade den där när jag sökte på julkalender

Kommentar:
Grattis Matilda!
Den här gången valde jag ut den som jag tyckte var roligast! De (det är nog studenter?) måste ha haft väldigt kul när de gjorde den. Du anger ju adressen ordentligt och skriver att du sökt via altavista. Man måste ju gå efter något, när man väljer vinnare. Ni hade hittat många bra webbplatser. De flesta tänker väl på SVT:s julkalender, som är omtyckt av många. Följande webbplatser är ett urval:

SVT:s julkalendrar hittades av många, här finns de alla:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=14259&a=202998&lid=puff_202996&lpos=lasMer

Radions julkalendrar finns på http://www.sr.se/barn/julkalendrar/ - många kul saker, t.ex. man kunde fråga om kroppen från 2004 och i år kan man skicka in frågor om rymden. Svaren finns här:
http://www.sr.se/barn/julkalendern/experten_svar.stm

En annan typ av julkalender från Historiska Museet visar dagarna i december med olika helgon - intressant historia!
http://www.historiska.se/collections/veckansfynd/vfynd1_122004.html

Ej uppdaterad lista - ändå intressant!: http://stp.ling.uu.se/~starback/julkalender.html

Mer uppdaterad lista med alla möjliga: http://www.google.com/blogsearch?hl=en&ie=UTF-8&q=julkalender

Ett par sökare föreslog Disneys julkalender http://www.disney.se/kalleanka/julkalender/index.html, en hade hittat en på Lunarstorm.

En kommersiell sökmaskin med en hel del reklam har gjort denna (om man registrerar sig kan man nog vara säker på att få mycket reklam i sin mejl!): http://spel.sesam.se/julkalender/

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 47:

Vad heter den svenske astronauten, som ska ut i rymden snart, vad heter rymdfarkosten, när och varifrån lyfter den? Ge några webbtips!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Joel Forsberg
Skola: Vallhamra skola, Sävedalen

Svar:
Christer Fuglesang , rymdfarkosten heterDiscovery/ STS-116, den skjuts upp Kennedy Space Center i Florida. Den kommer att lämna jorden den 8 december klockan 03:38, svensk tid

Metod:
Jag har sökt i google på "förste svenska astronaut" och hittat på sidorna "http://www.tv4.se/nyheter/fuglesang/507363.html" och "http://www.snsb.se/fuglesang.shtml"

Kommentar:
Grattis Joel!
När ni läser det här hoppas jag att allt har gått bra och Christer Fuglesang är på väg i Discovery! De webbplatser du hittade innehåller mycket information. Du har skrivit hur du sökte och hela Internetadresserna - bra!

TV4 har många länkar till tidigare artiklar och filmer, som man kan se på nätet. Man får förstås stå ut med en hel del reklam. Intressant att två ministrar vinkar av honom! Det står säkert mycket om detta i tidningarna en lång tid framöver. Rymdstyrelsen är ju en mycket pålitlig källa.

Några andra tips från sökare:
The European Space Agency, ESA, har en bra portal: http://www.esa.int/esaCP/ESA1IPVTYWC_Sweden_0.html
Föreningen Rymdforum har också en hel del, t.ex. en Fuglesangtröja!: http://www.rymdforum.nu/
http://www.fuglesang.se/ är fina sidor, gjorda av Johnny Rönnberg . Han skriver att han arbetar som montör, men har ett mycket stort rymdintresse! Titta på hans multimedialänkar på http://www.fuglesang.se/!

Många hade hittat tidningsartiklar och förstås Wikipedia.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 46:

Har du funderat på vad du vill bli? Det finns goda råd på nätet och tester man kan göra för att se vad man passar till. Leta upp två bra webbplatser om yrken, där man kan få tips om ämnet!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Robin Sandberg
Skola: Fågelforsskolan, Skillingaryd

Svar:
Jag hittade ett yrke som var Arkitekt, jag tycket det verkade vara interssant och roligt jobb och det stod att det skulle bli brist på dom om 5 år.

Metod:
Jag sökte på "yrke" på Gooole och hittade en sida där det stog allt om hur man gjorde utbildningen. http://www.valjayrke.se/valjayrkedelen/vysidor/arkitekt.htm

Kommentar:
Grattis Robin!
Du hittade det som du ville bli på fackförbundet SACOs hemsida. Fackföreningarna kan vara bra källor när det gäller jobb. Man kan inte alltid kan vara säker på de där prognoserna om hur det blir i framtiden, men kanske kan det bli så.

Andra förslag:
SyoGuiden.com
AMS.se
www.jobbafrisk.se
www.infoteket.se
www.AMV.se
www.CSjobb.idg.se

Det var inte många som visste vad de ville bli! Det kanske inte är så konstigt. Arbetsförmedlingen har väldigt mycket om jobb och dessutom tester man kan göra om man är osäker om vad man vill göra.

Lycka till med yrkesvalet så småningom!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 45:

Astrid Lindgren föddes 14 november 1907. Nästa år kommer det säkert att firas ordentligt! Om man vill ha roligt i Astrid Lindgrens anda och minnas hennes figurer, vilka ställen kan man besöka då? Det finns flera att välja på. Har de några roliga platser på nätet?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Sophie Dahl
Skola: Hjärupslundsskola, Hjärup

Svar:
Det finns www.alv.se, www.astridlindgren.se och www.junibacken.se. på www.alv.se finns astrid lindgrens värld i vimmerby.

Metod:
jag gick in på google och sökte på astrid lindgren.

Kommentar:
Grattis Sophie!
Av många bra inskickade svar fick jag välja ett! Du hittade tre webbplatser med olika tips på Astrid Lindgren-aktiviteter. Det var ju en ganska lätt fråga, men det var bra att du angav webbadresserna ordentligt och att du skrev hur du sökte!

I Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby www.alv.se blir hennes sagor verklighet, står det på webbplatsen! Där finns också en länk till www.alg.se där det står om den nya Astrid Lindgren-gården, som ska öppnas vid Astrid Lindgrens barndomshem Näs.

www.astridlindgren.se är också en hel värld, som består av alla hennes figurer. Vi kan läsa och lyssna och få massor av fakta! Det är bokförlagen och filmbolagen som gjort den här webbplatsen.

På Junibacken i Stockholm www.junibacken.se händer det mycket. Det är ganska dyrt att gå dit, men under 2006 har det varit gratis, om man fyller år! De har intressanta program för skolor.

Andra tips: www.astridlindgren.com hanslar om hur Kristina Forslund och Astrid Lindgren kämpade för djurens rätt. På www.astrid-lindgren.com hittar man en engelsk webbplats med mycket om Astrid. Vimmerby kommer att fira nästa år kan man se: http://jubileum.vimmerby.se/ Om man är på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm kanske man kan få se biblioteket Bokskogen, som visas här: http://www.ssb.stockholm.se/templates/OneColumn.asp?id=4399

Här finns en hel bank med information om Astrid Lindgren som ni Sökmästartävlare har gjort. Bra!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 43:

10 december är det dags för den högtidliga nobelfesten med middag i Stockholm. Vad heter hallen där den brukar vara och kan du hitta exempel på någon god efterrätt, som gästerna har fått under åren?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Ellinor Fast
Skola: Skönadalsskolan, Löddeköpinge

Svar:
Hallen heter "Blå hallen" och 2004 åt gästerna Mandelmousse med hjortron och mandelmjölkssorbé.

Metod:
Jag sökte på Google och skrev in "nobelfest". Sen gick jag in på svt.se-lilla aktuellt, men där fanns inget om efterrätten, så då fick jag gå in på svt.se-fördjupning. Faktan kommer från svt och jag kunde se vem som var ansvarig utgivare längst ner på sidan.

Kommentar:
Grattis Ellinor!
Du hade hittat båda svaren på olika SVT-sidor. Det är ytterligare ett bevis för hur användbar SVT:s webbplats är. Det här var från Lilla Aktuellt och från SVT fördjupning och ahndlade om 2004. Google hittar många gamla sidor med intressant information! Det är väl bra att de ligger kvar så att ni kan hitta svaren till Sökmästaren?

Man kunde också hitta efterrätter på restaurangsidor till exempel på adressen http://www.profilrestauranger.se/rest/stadshus/info_more.php#blahallen. Där kunde man få veta hur man bokar Blå hallen för en fest! Tror ni man skulle ha råd med det?

I Wikipedia kunde man läsa om en jättegod efterrätt också: Citron och yougurtmousse med åkerbärsmarmelad, färska hallon och åkerbärsås - mums!

Och den här låter väl underbar: Délice au café fourré de chocolat, petite salade d´agrumes (Chokladmousse i stubbform smaksatt med kaffesmak. En liten sallad på citrusfrukter vid sidan om, dekorerad med rosenblad.) Tyvärr glömde den som svarade att tala om var det stod, men det kanske går lätt att hitta? Jag försökte och fann att det var 2003 man åt det!

Också gott: kryddglass med ananassorbet och kompott på ananas och passionsfrukt från 1999.

En annan gång var det Knäckig kokos-paj och Persikohalvor med hallon & saltflingor, föreslår en annan sökare. Men det visade sig vara en felkälla. Det var företaget Jozosalt/AKZO Nobel som hade lagt ut det receptet, för de säljer salt, som skulle bryta av mot det söta! Där fick man kolla ordentligt för att hitta var det stod ordet Nobel! Det var gömt längst ner på sidan. Om man inte är noggrann är det lätt att göra ett sådant fel!

Många hade inte skrivit webbadressen, där de hittade svaret. Då blir man ingen Sökmästare!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 42:

Sök upp två webbplatser med anknytning till ett fritidsintresse du har. Jämför webbplatserna och motivera varför du tycker den ena är bättre än den andra.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Roushan Rezvani
Skola: Borgsmoskolan, Norrköping

Svar:
Jag hittade sidorna http://www.orientering.se och http://www.tjalve.nu/ http://www.orientering.se är officiell hemsida för svenska orienteringsförbundet och http://www.tjalve.nu/ är hemsidan för den klubb jag är med i. Jag tycker att båda sidorna är bra, den ena nationellt och den andra lokalt, men om jag måste välja någon blir det http://www.tjalve.nu/ för att den sidan behöver jag oftare om jag tex ska kolla vad det är för träning

Metod:
För att hitta http://www.orientering.se sökte jag på http://www.google.se efter orientering och då fick jag upp den sidan som första träff. För att hitta http://www.tjalve.nu/ sökte jag på Tjalve och första träffen ledde rätt. Jag tycker båda de här sidorna är bra eftersom de kompletterar varandra. Båda sidorna är pålitliga.

Kommentar:
Grattis Roushan!
Du hade svarat mest utförligt den här gången! Jag förstår att du kan ha stor nytta av båda de webbplatser du nämner. På en officiell och nationell hemsida kan man hitta information om sporten och ofta också kontakter i andra delar av Sverige och även i andra länder, om man vill. De har ju större möjligheter och kanske anställda, som kan arbeta med informationen.

På den lokala klubbens sidor finns det som du påpekar mera praktisk information, som man behöver i olika situationer. Det blir mera som klubbens hem på nätet och det verkar trevligt att ha ett sånt!

Andra som skickat in svar var intresserade av Hästar, ridning och annan sport:
http://svenskidrott.se/ många olika sporter
http://www.stallet.se/ roligt om hästar
http://vindelnsridklubb.se/ ridklubb med mycket intressant information

Ishockey:
http://hem.passagen.se/mipih/Lenkar.htm ishockeylänkar
http://www.hockeymonky.com/esen - mest för dig som vill handla

Dataspel:
http://www.funplanet.com/ engelska spel
http://www.123spela.se/ många spel, mycket reklam!

Zidane och andra fotbollsspelare:
http://www.zidane.fr/homepage.html (franska eller spanska)
http://fifaworldcup.yahoo.com/06/en/w/player/163331_ZIDANE_Zinedine.html (engelska)

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 41:

Inför allhelgonahelgen och lovet kan det vara roligt med ett exempel på vad man skulle kunna göra på en Halloweenfest. Sök webbplatser med förslag! Skriv adresserna till webbplatserna noga, så att andra kan få tips.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Cissi
Skola: Väröbacka skola, Väröbacka

Svar:
http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showDocument&lintDocumentID=2044 http://www.arla.se/koola/lilla_kokboken/halloween.asp http://www.aladdinsuthyrning.se/halloween.html

Metod:
Sökte på google :D men man kan ju också göra andra saker som typ klä ut sig och ha fest för alla i alla åldrar :D har vart på halloween fest många gånger, det har varkligen vart jätte skoj :D vi har vart utklädda och sedan på kvällen när det är mörkt så ska man gå ut och trick or treet :D det är as skoj. så står det några och skrämmer en så man får godis av dom :D det är verkligen det roligaste man kan göra på halloween :D fast man kan ju också kolla på film och deckorera huset fin också :) eller läsa en spökhistoria, eller bara slappna av ;)

Kommentar:
Grattis Cissi!
Du har själv många idéer om hur det skulle kunna gå till och har haft roligt på halloweenfest! Hoppas det blir en i år också! Du hittade två ställen med många recept, det första kanske mest för vuxna, men många tips ändå. Den tredje länken går till ett företag, som vill hyra ut kläder och prylar, men ger en del tips och information också.

Tips från andra:
Den här webbplatsen från Commersen tycker nog jag är allra bäst:
http://www.commersen.se/ungafakta/pyssel/halloween/halloween.html

Mera reklam för uthyrning eller försäljning av prylar och om Buttericks affär - de tycker att de själva har infört halloweenfirande i Sverige!: http://www.buttericks.se/halloween.html

http://www.halloweenmagazine.com/ en mycket innehållsrik tidning med "allt" om bara halloween! , till och med boktips (barnböcker på engelska): http://www.halloweenmagazine.com/books.htm Men se upp, för en hel del är för vuxna, t.ex. drinkar!

Många privatpersoner har gjort halloweensidor. Här är en fin finlandssvensk: http://www.vasa.abo.fi/users/ebjork/
Fler ställen finns, men det här kanske räcker för er om ni vill ordna en fest?

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 40:

Google Earth har snabbt blivit välkänt och börjar nu bli populärt i undervisning. Kan du hitta och kort beskriva två bra tips på användning i skola?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Susanna Tulinen
Skola: Sorunda, Sunnerbyskolan

Svar:
Tips 1. I textilslöjdslöjd kan man ha Google Earth som hjälpmedel med att kolla in olika klädstilar världen över. Tips 2. I teknik kan Google Earth vara bra att använda för att kolla på konstruktioner av t.ex. brorar, vägar, byggnader mm.

Metod:
Jag sökte på Google efter; Google Earth i skolan. Upp kom en träff som har webbadressen: http://www.morbyskolan.se/ge/ge_ideas/index.htm Uppgifterna verkar vara sanna eftersom att det är en skola i Sverige som har skrivit in informationen.

Kommentar:
Grattis Susanna!
Du hade liksom flera andra hittat en guldgruva med tips från en skola: Mörbyskolan i Danderyd, som samlar undervisningsresurser för Google Earth. Du hade valt ut några bra tips!

Andra hade varit inne på dessa webbplatser:

  • Google Earths egen hemsida: http://earth.google.com/
  • Multimediabyrån: http://www.multimedia.skolutveckling.se/
  • Skoltidning från Uppsala: http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=173431
  • IT-sajt från IDG: http://testcentret.idg.se/produkt.asp?pID=6418

Hoppas ni har tillfälle att pröva Google Earth!
Se också artikel i Datorn i utbildningen nr 6/06!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 39:

Hittills har Pluto varit den yttersta planeten i vårt solsystem. Men nyligen minste den sin status som planet. Vad har hänt med dess status och när upptäcktes egentligen Pluto?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Emil Andersson
Skola: Oppeby, Nyköping

Svar:
betecknad som planet från dess upptäckt fram tills nu, då Internationella astronomiska unionen beslöt att Pluto skall betecknas som dvärgplanet. Pluto upptäcktes 1930 av Clyde Tombaugh

Metod:
Jag använde Nationalencyklopedins hemsida NE.SE jag sökte rakt av på "PLUTO"

Kommentar:
Grattis Emil!
Du hittade alla uppgifterna i NE.se, för den uppdateras ju regelbundet och man hittar oftast senaste fakta där. Den här gången räckte det med uppslagsverket.

Många hade hittat samma fakta i Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Planeten_Pluto. Där fanns också alla fakta. I tidningarna kunde man förstås läsa om detta, t.ex i Expressen: http://www.expressen.se/index.jsp?a=665389. Här kan man se att det var i augusti i år man kunde läsa om nyheten.

En sökare hade hittat en skämtsam sida, där det stod att Pluto är en hund och inte en planet!: http://www.blaff.se/arkiv/noterat/2006/pluto_hund_planet/index.html

Att det var Hubbleteleskopet, som skickade hem bilder fick man veta i en artikel i Dagens Nyheter: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=447603&previousRenderType=8

Glöm inte skriva webbadresesen till sidan! Det hade flera gjort den här gången.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 38:

På Bokmässan i Göteborg delas flera priser ut, bl.a. Elsa Beskow-, Nils Holgersson- och Carl von Linné-plaketterna.
Vilka fick plaketterna i år och för vad?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Anna Backman
Skola: Tunboskolan, Kolbäck, Hallstahammar

Svar:
Carl von Linné-plakett 2006 tilldelas vetenskapsfantasten Jonathan Lindström för faktaboken Allt om universum : stjärnor, galaxer och kosmiska mysterier. Elsa Beskow-plakett för 2006 tilldelas författaren och illustratören Gunilla Ingves för hennes bilderboksserie om Nalle Bruno. Nils Holgersson-plakett för 2006 tilldelas Kajsa Isakson för ungdomsboken Min Ella.

Metod:
Jag gick in på google och sökte först på "Elsa Beskow-plakett". Då kom jag till olika sidor där det stod fakta om det. Sedan gjorde jag samma sak med alla de andra. Nils Holgersson = http://www.akademibokhandeln.se Elsa Beskow = http://www.newsdesk.se Carl von Linné = http://www.bonniercarlsen.se Jag tror uppgifterna kan vara sanna, för det fanns mycket fakta om priserna, och det verkade vara seriösa sidor.

Kommentar:
Grattis Anna!
Du har tittat på en bokhandels och ett bokförlags webbplats. Bonnier Carlsen har gett ut Jonathan Lindströms bok. Förlagen berättar förstås gärna om när författarna har vunnit priser. Då säljs böckerna mera. Flera blir intresserade av att läsa böcker, som har fått ett pris. Detta är väl något av det bästa med sådana här priser, förutom att författarna behöver uppmärksamhet och pengar!

På nyhetsförmedlaren Newsdesks webbplats http://newsdesk.se/pressroom/svensk_biblioteksforening/pressrelease/list kunde man hitta alla tre pristagarna. Man kunde också hitta på svensk biblioteksförenings egen webbplats http://www.biblioteksforeningen.org/ under Utmärkelser, eftersom det var de som delade ut priserna!

Akademibokhandeln har en särskild sida om Litterära priser: http://www.akademibokhandeln.se/db/caweb/cc_start.abg och det har också Svenska Barnboksinstitutet http://www.sbi.kb.se/beloen.html . Om man hittar "expertsidor" med information går det ju lätt att hitta flera svar på samma ställe och man behöver inte gå till Google varje gång!

När man letade med hjälp av sökmaskin var det den här gången viktigt att tänka på vilket år det gällde. De tidigare årens pristagare ligger kvar på nätet och om man inte ser upp kan man ta fel på år, som några av sökarna hade gjort.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 37:

Ett nytt begrepp, nätmobbing, har blivit vanligt i press i år. Kan du hitta någon bra webbkälla kring detta, och vad menar man med nätmobbing?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Dennis Honkanen
Skola: Svartedalsskolan, Göteborg

Svar:
Man skickar email och gb inlägg som på ex lunarstorm och dessa mail och gb inlägg är kränkande mot personen. Denna hemsidan är bra: http://www.skolutveckling.se/skolnet/kolla/natmobbning.html

Metod:
Jag sökte på www.google.se gick in på en länk och där stod informationen.

Kommentar:
Grattis Dennis!
Först undrade jag vad gb betydde, jag kom inte ihåg att jag sett det förut, men sen förstod jag att det betyder gästbok. Jag sysslar nog inte tillräckligt ofta med chatt, eftersom jag inte förstod det med en gång!

Den webbplats du har valt är mycket innehållsrik och innehåller flera olika länkar vidare, som belyser problemet med nätmobbning ur olika synvinklar. Därför räcker det med en källa den här gången. Det var inte svårt att hitta den.

Men det fanns andra sökmästardeltagare som hade hittat många fler bra webbplatser, t.ex http://www.johanskytteskolan.stockholm.se/mob.htm - en skolas handlingsplan för att motverka kränkande behandling

http://www.natkreatur.com/archives/2003/01/naetmobbning.html Ett inlägg från 2003 i en gammal blogg. Det här fenomenet är alltså ingenting nytt! Men det kanske har blivit mera uppmärksammat på senaste tiden.

Man kunde också hitta artiklar: http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=601722 från Sveriges Radio 2005 http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=26506&a=342668 från TV:s Lilla Aktuellt http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=531688 Dagens Nyheter från mars i år

Tack för alla fina tips om sidor - tillsammans visar ni alla som deltar i Sökmästaren på en verklig skattkammare av bra länkar!

Maud




Veckans problem, vecka 36:

Inför valet finns det några webbplatser speciellt för ungdomar. Aftonbladet samarbetar med Lunarstorm. Deras webblats heter Ungt val. Där finns olika avdelningar till exempel: Nyheter, Fakta, Forum, Veckans fråga.
Vilken del av webbplatsen tycker du är intressantast? Motivera kort varför! Glöm inte ange webbadress!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Lovisa Brattek
Skola: Fryxellska skolan, Västerås

Svar:
Jag hittade "talarstolen". Det var intressant att höra vad andra tyckte om politik och så...

Metod:
www.ungtval.se talarstolen Länken finns på första sidan, en ganska stor bild där länken heter >> Säg vad du tycker!

Kommentar:
Grattis Lovisa!
Du vann i lottningen bland dem som röstat på Talarstolen! Du skriver också hur du hittade dit.

Nu är valet över och resultatet av skolvalet kan man läsa t.ex. på http://www.skolval2006.nu/page/231.html Kanske tycker du att det redan pratats för mycket om valet? Men många hade varit inne på webbplatsen Ungt val:

Flest Sökmästar-svarare tyckte att Talarstolen var bäst, sedan kom Nyheter, Forum, Partikollen, Veckans fråga och Fakta. Det verkar som om de flesta tyckte att den här webbplatsen var både rolig och lärorik på en gång. De som svarade gillade olika delar av sajten.

Alla hade hittat fram till http://www.ungtval.se/, en del via Lunarstorm. Det verkar bra med ett samarbete mellan Aftonbladet och Lunarstorm, då är det flera som hittar fram till sidan. Någon tyckte att det borde ha annonserats på flera ställen, så att ännu fler hade hittat till Ungt val.

Jag har sett att diskussionen fortsatte i Forum även efter valet, så intresset var stort! Nu dröjer det fyra år till nästa riksdagsval. Kanske kan ni vara med och påverka hur nästa Ungt val ska se ut och vad det ska innehålla? Det går nog fortfarande att skriva till redaktören karin.abrahamsson@ungtval.se.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 35:

Demokrati är ett ganska svårt ord, men ändå mycket viktigt. Ge adressen till två sidor, där du tycker ordet används på ett bra sätt, så att man förstår!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Malin Dellenborg
Skola: Väröbackaskolan, Väröbacka

Svar:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Demokrati http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____1514.aspx

Metod:
Jag sökte på google efter demokrati och hittade dehär 2 sidorna som beskriver demokrati väldigt bra. De är sanna för att vi slog upp det i ett uppslagsverk o kollade om det stämde och de gjorde det.

Kommentar:
Grattis Malin!
De sidor du hittat tycker jag också beskriver demokrati bra! Men jag tycker Wikipedias text är ganska svår. Du tittade också i ett uppslagsverk, skriver du. Betyder det att du litar mera på vad som står där? Det kan man ju ofta, men jag tror nog de sidor du hittat också är tillförlitliga. Det skadar aldrig att kolla på flera ställen. Man bör ta det som en god vana.

Om man skrev in ordet lättläst också i Google eller ordet barn kunde man hitta några webbplatser som kanske var lite enklare.

Vad är demokrati? http://www.vgregion.se/vgrtemplates/Page____2784.aspx var en bra sida, som fanns på Västra Götalandsregionens webbplats. Den webbplatsen hade en av de tävlande också varit inne på. Glöm inte skriva hela adressen till sidan - det är svårt att hitta den annars.

Via Tidningen i skolan kunde man hitta http://www.pluggad.net/material/demokrati/abc.asp Demokratins ABC - inte helt lätt!

Jag hittade också ett radioprogram: http://www.sr.se/cgi-bin/P1/program/artikel.asp?programid=787&artikel=916952 BARNEN VALSPECIAL: Demokrati och rösträtt även för barnen?

Det verkar som om det fanns en hel del om man letade lite.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 34:

Vad har du gjort på sommarlovet? En del lägger upp sina semesterbilder på Internet och skriver lite som en dagbok. Kan du ge något exempel på hur det kan se ut med ett fotoalbum på nätet eller har du något annat förslag om hur man kan göra? Ge exempel med länkar!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Izabella Månsson
Skola: Väröbackaskolan, Väröbacka

Svar:
Jag valde att gå in på sidan "resdagboken" för där visste jag att det finns bilder ifrån sommartiderna som varit.Jag valde då att söka på sol och bad och hittade riktigt fina glada sommarbilder.

Metod:
Jag gick in på sidan http://www.resedagboken.se där jag sedan sökte på sol och bad bilder i deras sökregister.Där hittade jag bilder på resor som passade in på temat.

Kommentar:
Grattis Izabella!
Sommaren känns nära när man tittar på bilderna! Du kände redan till ett bra ställe att leta på! Först blev jag förvirrad av att du skrev "resdagbok" och sedan www.resedagboken.se . men det visade sig vara samma! Den fanns också med adressen www. resdagboken.com . Såg du att webbplatsen görs av ett företag för reseförsäkringar? Det kan ju vara bra att veta. Man hittar det under länken "Om Resdagboken" längst ner på sidan. Men webbplatsen är trevlig och man kan få verkligt bra restips och drömma sig bort, även om man inte kan resa. Det finns ju en del reklam här, men det får man ofta räkna med och man behöver ju inte bry sig om den.

Här kommer ord som andra hade sökt på och då hittat fler exempel: dagbok, blogg, sommarsemester, semesterdagbok, semesterbilder.

En rolig bloggsajt: http://www.blogdog.se/
"BlogDog är ett gratis bloggsystem där du bygger din blogg med bilder och text via en enkel administration. Dina besökare kan kommentera dina inlägg."

Semesterbloggar hittar man också här: http://bloggar.se/om/semester

Ett exempel på en fotoblogg, som kostar att abonnera på är Smugmug: http://stefan.smugmug.com/gallery/1708629 - det är lite svårt att se vad det kostar.

Det får räcka för den här gången, men det finns förstås mycket mera!

Hälsningar
Maud