Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare !



Höstterminen 2004

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Lena Müller.



Veckans problem, vecka 50:

Kampanjen ’Fair Play’ pågår just nu. Vilken typ av dataspel anser man kan vara så beroendeframkallande att man inte kan sluta spela?
Kolla på mer än ett ställe och glöm inte att uppge hur du sökt och adresser till dina svar.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Eric Esbjörnsson
Skola: Skönadal Skolan, Löddeköpinge

Svar:
Spelen skulle vara tillräckligt utmanande men ändå lätta i början.

Metod:
Jag gick in på www.google.se.Där efter tryckte jag sökordet "fair play". jag gick in på www.fair-play.se. Jag tryckte på "till dig som spelar" . Då klickade jag på "Beroende?".
Jag gick tillbaka till www.google.se och skrev in "Fair play" igen. Då klickade jag på www.hemoskola.se/marknadsforing/ samarbetspartners/fairplay. Då såg jag att hem och skola också stöder det.

Lenas kommentar:

Grattis Eric!
Du har gjort en bra sökning och tydligt talat om hur du har gått tillväga. Jag tror att frågan var lite otydlig, för en hel del av er har letat efter vad som anses vara beroendeframkallande i dataspel och också talat om vad de heter. Jag borde tydligare ha sagt att det gällde vad man anser på kampanjen Fair-play.

En hjärnforskare som heter Martin Ingvar anser att man kan bli beroende just av de orsaker som du säger. Samtidigt talar man om att det behövs mycket mera forskning om hur spelen kan vara beroendeframkallande. Man tror att våldsamma spel eventuellt kan påverka den som spelar negativt. Man tror också att spelen kan vara en flykt från verkligheten.

I vår tidskrift Datorn i utbildningen kan du läsa om de här frågorna. Kolla på ditt skolbibliotek, efter nummer 8/2004, med temat spel. Se speciellt sid 14-16!




Veckans problem, vecka 49:

Vem är den nye skolministern? Berätta kort om vad han främst vill jobba för.
Kolla på mer än ett ställe och glöm inte att uppge hur du sökt och adresserna till dina svar.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Yousef Qundos
Skola: Häggviks Skolan, Sollentuna

Svar:
Ibrahim Baylan. Han vill jobba mer med läsningen, han vill att eleverna ska ha bättre läsningsförmåga. Han vill också satsa mer på modersmål undervisning, han vill att man ska ha matematik undervisning på sitt modersmål.

Metod:
jag gick in på google och sökte efter ibrahim baylan, och hittade en sida (http://www.regeringen.se/sb/d/4323/a/33993) som det stog vad han ville göra.... Orginal adress www.regeringen.se
Den andra sökte jag också på google,och jag hittade information på DN.se (http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=336648&previousRenderType=6) orginal adress www.dn.se

Lenas kommentar:

Grattis Yousef!
Jag är glad för att du skrivit ner lite grann med egna ord och på så sätt sammanfattat vad du hittat.

Den här frågan har gett många lika och olika svar beroende på var ni har letat. Många har varit på regeringens hemsida vilket naturligtvis är jättebra. Det är ju där han sitter så att säga.
En del av er har också läst en uppgift som kom ganska nyligen. Den handlar om att han vill att lärare ska kunna beslagta mobiler i skolan. Många har också påpekat att han kämpar för demokrati, jämlikhet och att flickor och pojkar ska ha samma villkor.

Dina källor är regeringen och Dagens Nyheter. Båda kan ses som trovärdiga.




Veckans problem, vecka 48:

Nu är det tid för saffransbullar. Saffran är en dyr krydda. Vad beror det på?
Leta på flera ställen, du får lite olika svar


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Dahlia Wolfram
Skola: Botby högstadieskola, Botby

Svar:
1. Saffran är världens dyraste krydda för det går åt 120 000-140 000 blommor för bara ett kilo saffrans och de plockas för hand. 2. Det går åt 70 000- 100 000 blommor till ett kilo saffran. Svarena varierade lite beroende på källan...

Metod:
google---->
1. http://www.alternativmedicin.se/sok/Vax-152.html
2. http://www.brattberg.com/info/saffran.html

Lenas kommentar:

Grattis Dahlia!
Du har svarat genom att gå till två olika källor, som jag skrev att man skulle göra. Det var inte helt lätt att utse vem som skulle vinna. Men jag tycker ditt svar är väldigt enkelt och träffsäkert.

Vi har fått in en massa olika uppgifter om hur många blommor som det går åt till ett kilo saffran. Det varierar mellan 70.000 och 2000.000. Du har hittat två uppgifter som skiljer sig avsevärt. I ett sådant läge har man egentligen inget annat val än att gå till ett etablerat uppslagsverk – det har också någon av er gjort. I Nationalencyklopedin står det att det går åt 70.000 blommor.
Nu kan vi ju inte vara 100 procent säkra på att det är helt sant heller. Eftersom det finns så många olika svar så kanske det helt enkelt beror på hur stora blommorna är? Det kan vara idé att fråga en botaniker (en som arbetar med växtlära) om man vill veta ännu mer. Tanken med uppgiften var att se att det ibland kan skilja sig kraftigt åt vilka svar man får. Här finns uppenbarligen inget rätt svar.

Dina första uppgifter kommer från Alternativmedicins hemsida. Man vet inte riktigt vilka som står för den. Men dess grundare heter Björn Lundberg får man veta. Han är en homeopat – det kan man se om man söker på hans namn. En homeopat använder olika typer av naturmediciner. Dina andra uppgifter kommer från Brattbergs e-butik. Det är helt enkelt en nätbutik för kryddor, örter, kaffe och te. De har en väldigt lång historia att berätta om saffran. Ingen av dina källor talar om var de har hämtat sina uppgifter.




Veckans problem, vecka 47:

Vem är huvudperson i boken ’Det jag inte säger’ och vad handlar den om?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Rickard Johansson
Skola: Fågelviksgymnasiet, Tibro

Svar:
Huvudpersonen heter Kristina. Boken handlar om att en ny person börjar i klassen, som i det här fallet är Kristina. Klassens plugghäst blir kär i henne, och känslorna verkar var besvarade. Men ändå så undviker Kristina henne. På Kristinas skola är det ett stort hat emot homosexuella, så därför vågar dom inte berätta för någon.

Metod:
Jag valde google eftersom jag tycker att det är den bästa sökmotorn. Jag skrev förljande: "Det jag inte säger" Jag försökte att gallra ut dom recensioner som jag hittade. Jag hittade en bra recension ifrån ett företag som säljer boken http://www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=9129659310
Jag letade vidare ibland mina resultat och fann en recension ifrån GP
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=165977 och ytterligare en ifrån en bokhandel på nätet:
http://www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=9129659310 Alla dessa
recensioner stämde mycket bra överens, och jag konstaterade då att jag funnit realistisk fakta om boken.

Lenas kommentar:

Grattis Rickard!
Du har verkligen kollat runt på flera ställen och som du själv säger så skriver man ganska lika om boken på alla de tre ställen som du varit på.
Två av dem är nätbokhandlar och den tredje en dagstidning. Du har också sammanfatt dina uppgifter i ett bra svar.

Det är ganska många som har jobbat mycket bra den här veckan och som både har uppgett de Internetadresser, hur de sökt och skrivit ner med egna ord. Det vill säga gjort det som behövs för at vinna. Men vi kan ju bara utse en…




Veckans problem, vecka 46:

Berätta om ’Lugna Gatans’ verksamhet från ett par skolor. Tala om hur du sökt och vilka adresser som du hittat svaren på. Skriv sedan kort med egna ord om vad du hittat.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Ronja Bågling
Skola: Grevåkerskolan, Hammerdal

Svar:
Verksamheten består av värdar i åldern 20-30år som skapar trygghet och säkerhet i och omkring tunnelbanan, genom att ingripa direkt och genom att skapa kontakt med ungdomar. Syftet är också att ge arbetslösa unga människor en chans på arbetsmarknaden.

Metod:
Jag gick in på www.google.se och sökte på ´lugna gatan´då kom det fram olika länkar, jag klickade in på den här http://www.lugnagatan.org/verksamhet/verksamhet.asp och där stod det om verksamheten

Lenas kommentar:

Grattis Ronja!
Du har hittat hemsidan för Lugna gatans egen hemsida och det är jättebra.

Jag tror att min fråga var allt för svår. För det är inte någon som har hittat två skolors egna arbeten. Frågan löd: ’Berätta om ´Lugna Gatans´ verksamhet från ett par skolor.’ Om man ska hitta den typen av information måste man söka väldigt speciellt. Man kan t.ex. ska efter ’lugna gatan’ +’vår skola’. Då kan man få fram exempel från speciella skolor. Ingen har klarat av det. Jag är glad för att du har skrivit ner svaret med egna ord.




Veckans problem, vecka 45:

Du har en kompis från Spanien och ska hjälpa honom att hitta spanska dagstidningar på nätet. Hur söker du och vilka tidningar hittar du? Hittar du till exempel en stor sajt med tidningar från många olika länder? Tala om vad de spanska tidningar som du hittar heter och adressen till tidningarnas hemsidor.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Hanna Bergh
Skola: Tyska skolan, Göteborg

Svar:
www.el-mundo.es
www.diariodenavarra.es
www.elpais.es www.hoy.es
www.abc.es
www.diario-elcorreo.es

Metod:
Vi gick in på http://lexikon.nada.kth.se/sve-spa.shtml och sökte på "dagstidning" (=diario). Sen gick vi in på www.google.es (som är googles spanska version)(Es= espanol). Där hittade vi en rad olika spanska dagstidningar.

Lenas kommentar:

Grattis Hanna!
Det var ju väldigt klurigt att gå direkt till Spanien, sedan du tagit reda på vad dagstidning heter på spanska. Du visste uppebarligen var du kunde hitta ett spanskt lexikon. Du visste tydligen också att spanska sidor har domänen .es (Espania)

Först trodde jag att du använt spanska Goggle genom att bläddra i katalogen (Directorio). Men när jag försöker göra om din sökning så förstår jag att du använt sökmotorn och skrivit in ordet diario (dagstidning). En del har hittat ’periodocas’ som också täcker tidningar som inte kommer ut varje dag, tex. veckotidningar.

Det är många som har gjort jättebra sökningar den här veckan och egentligen skulle jag vilja gratulera många fler. Det var svårt att utse en enda vinnare.




Veckans problem, vecka 44:

Leta upp hemsidan till filmen ’En kärlekshistoria’ Svara på tre frågor:
Vilken är adressen till hemsidan?
Filmen har haft premiär två gånger. Vilka år?
Den har också vunnit 4 priser på en filmfestival. Vilken?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mikael Elgström
Skola: Botby HS, Helsingfors

Svar:
Adress:http://www.royandersson.com/Rootfolder/Html/Productions/SwedishLovestory.html Premiärer: 1970 och 2003 Festivalen: Den internationella filmfestivalen i Berlin

Metod:
Först gick jag till www.google.com och sökte sedan på "en kärlekshistoria". Första länken som jag fick var till www.bioprogrammet.nu. Från denna sida hittade jag vilka år den haft premiärer. Från denna sida hittade jag också en länk till filmens hemsida som var: www.royandersson.com. Från royandersson.com hittade jag från vilken festival den vunnit dessa 4 priser.

Lenas kommentar:

Grattis Mikael!
Du har läst uppgiften ordentligt och svarat helt riktigt. Du har också talat om hur du sökt så det är enkelt att för mig att kolla dina uppgifter. Det finns ingen som helst anledning att tvivla på vad du hittat eftersom uppgifterna kommer från filmens officiella hemsida.
Du vinner därför att du kollat upp ordentligt efter vad vi faktiskt frågade om.

Flera av er har sökt på olika ställen och bland annat hittat flera olika priser som filmen fått. Det är alltid bra att kolla runt på flera ställen, men just för den här uppgiften var det inte nödvändigt. Vi frågade bara efter hemsidans adress. Och det är där man får alla uppgifter till svaren. Just 4 priser vann filmen i Berlin. Guldbagge- priserna som en del också har hittat var fem. UNICRIT-priset och Chaplinpriset bestod inte heller av fyra. Men det är ändå jättekul att se att så många av er jobbat mycket hårt med den här uppgiften!




Veckans problem, vecka 43:

Antalet grodor i världen har på kort tid minskat drastiskt. Man vet inte säkert varför.
Leta efter vilka orsaker som man tror att det kanske kan bero på. Glöm inte att uppge hur du sökt och de exakta adresserna till dina svar.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mikaela Arwidsson
Skola: Skönadalsskolan, LÖDDEKÖPINGE

Svar:
Grod forskarna har hittat en orsak till att grodorna minskar. Det kan vara en svamp som orsakar det hela. Den har en ultraviollet strålning. Det är också många som blir överkörda av bilar.

Metod:
Vi gick in på google sökte på veckans sökmästare och sedan tog vi ner den så att vi lättare kunde skriva svaren. Sedan sökte vi på google igen och sökte efter minskning av grodor och då hittade vi en sida som hette http://www.svt.se/nyheter/1999/990911/grodor.htm där fanns ett par svar. För att vi ska lita på faktan så hittade vi en sida till. http://www.riksdagen.se/debatt/9899/ip/S0520015.asp

Lenas kommentar:

Grattis Mikaela!
Den här uppgiften kan man lösa på väldigt många olika sätt och det har man också gjort. Vi har fått in många olika förklaringar till groddöden. De flesta har hittat förklaringen om svamp eller virus. Men flera skriver också om hur människorna äter upp grodorna i Asien . I andra delar av världen har grodornas naturliga miljö försvunnit. Våtmarker har dikats ut för jordbruk och bebyggelse, regnskogar har huggits ner. Nersmutsningen kan också påverka och en del har hittat förklaringar som menar att det är den ultravioletta strålningen. Det är lätt att se att den här uppgiften går att lösa på många sätt och att det inte finns något svar som är helt sant, eller vetenskapligt bevisat. Internet är väldigt bra att använda när man ska leta efter förklaringar till fenomen som det här. Man kan få en allt bredare syn på ämnet ju mer man söker och ju fler källor man undersöker. Till sist kan man bli riktigt insatt i frågan.

Jag uppskattar framför allt att du har letat på två olika ställen, som många andra också har gjort. Dina två träffar kommer från SVT/nyheter och riksdagen. Det som kommer från riksdagen är en Interpellation av Gudrun Lindvall (miljöpartiet) till miljöministern om grodor. En interpellation är en ’fråga’. Och interpellationen slutar med tre frågor till ministern om vad som kommer att göras i frågan.
(Med anledning av detta vill jag fråga miljöministern: Vilka åtgärder avser ministern föreslå för att öka kunskaperna om utbredning och status för landets groddjur? Hur avser ministern agera för att skydda befintliga dammar och våtmarker som håller hotade grodarter och då speciellt små gårdsdammar? Vilka andra åtgärder avser ministern föreslå för att slå vakt om de hotade groddjuren i akt och mening att antalet individer inom respektive art skall öka?)
Det är alltså en riksdagsledamot som skrivit den här interpellationen. Man kan säkert utgå ifrån att hon är påläst och vet vad hon talar om.




Veckans problem, vecka 42:

Hitta två exempel på vad svenska organisationer, föreningar, politiker eller företag gör för att förhindra barnarbete i världen. Berätta kort vilka de två är och vad de gör. Berätta hur du sökt och uppge dina internetadresser till svaren!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Elwin
Skola: Centralskolan, Töreboda

Svar:
SOS barnbyar samlar in pengar för att motarbeta barnarbete genom att hjälpa de fattiga och bla bygga up hem till dom. Unicef jobbar för att ge barnen bra hälsovård, rent vatten ,dräglig sanitet och motarbeta barnarbete i världen. Det är privatpersoner som jobbar för att få in pengar till de barn som mest behöver det.

Metod:
jag gick in på google och sökte på sos barnbyar och hitta då massa information om sos barnbyar internet addres:
http://www.sos-barnbyar.se/cgi-bin/sos/jsp/starter.do?site=SE
jag sökte på www.unicef.se och kom in och läste all information om unicef.

Lenas kommentar:

Grattis Elwin!
Du har läst uppgiften ordentligt så du visste att vi sökte efter två olika organisationer som jobbade med samma fråga. Många har faktiskt bara uppgett en.

Det verkar som om du redan kände till att SOS barnbyar och UNICEF. Det är jättebra att kunna gå direkt till Internet-sajter som man redan känner till. Jag har lite svårt att hitta just den sida på SOS barnbyar som du tagit dina uppgifter ifrån. På olika undersidor berättar man dock om kampen mot barnarbete. Men man får faktiskt leta ett tag. Man talar om det när man berättar om vad man gör på specifika ställen (det finns på flera internetadresser). Unicef-adressen http://www.unicef.se/vad_vi_gor/skydd_mot_vald_och_overgrepp/barnarbete/ tar upp frågan om barnarbete. Också här fick jag leta ett tag. (Som du förstår så hade det varit ännu ett plus om du hade talat om de exakta adresserna till dina svar. )
Jag är glad över att du skrivit ner ett kort och bra svar med egna ord. Det tyder på att du har läst igenom dina källor och funderat på hur du skulle svara.




Veckans problem, vecka 41:

Leta (på flera ställen) efter förklaringar till vad en massaj är. Berätta med egna ord om vad du har hittat för svar. Glöm inte att tala om var du har sökt.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Isabella Chowra
Skola: Fredrikshovs slottskola, Stockholm

Svar:
Massajer är ett folkslag bor i Massajland som ligger i Afrika, mellan södra Kenya och norra Tanzania De har bl.a. dromedarer som de skattar högt och är ett naturfolk och vet mycket om vilka växter som är bra till medicin, vilka som är giftiga m.m. T.ex. gör dom eld genom att snurra en pinne i en träbit och gnistor som ramlar ner på en kniv bärs till en hög torkad åsneskit, sedan blåser vinden det till en eld.

Metod:
Jag gick in på www.spray.se och sökte på massaj. Jag hittade en sida (www.massaj.nu) där det stod var massajland ligger. Sedan gick jag in på www.google.se och sökte på massajer. Där hittade jag övrig information på www.algonet.se/~kullberg/afrika/projekt/24.pdf+massajer&hl=sv Jag kontrollerade den på andra sidor (samma sökning).

Lenas kommentar:
Grattis Isabella!
Du vinner med väldigt jämn konkurrens. Många av dina konkurrenter verkar finnas på din egen skola. Ni ser ut att vara ganska vana vid webbsökning. Vi har fått in många skiftande svar beroende på var man har hittat sina uppgifter. Det finns inte bara ett svar på den här uppgiften utan hur många som helst egentligen.

De flesta av er har koncentrerat er på att de är ett boskapsskötande folk. Men andra har också hittat uppgifter om att de var/är ett krigarfolk som lever helt efter egna regler, eller ett samlarfolk som kan allt om växter. Den sida som du har använt först är www.massaj.nu. Den kommer från en stor webbplats som heter Utsidan (http://www.utsidan.se/). Det handlar främst om friluftsliv. Man kan utgå ifrån att de inte är intresserade av att publicera något som är oriktigt.

Det andra stället beskriver Svenska Scoutrådets Expedition Afrika 2000. Det kan man se om man förkortar din adress till http://www.algonet.se/~kullberg/afrika/. Men man kan också se att det inte är en officiell sida för Svenska Scoutrådet . Tecknet ~brukar betyda att vi har att göra med en privatperson (Kullberg). Jag kollade efter Svenska scoutrådet och hittade det på http://www.scout.se/ssr/. De har alltså också en officiell sida.




Veckans problem, vecka 40:

Vem har skrivit boken om ’Curlingföräldrar’: Vad menas egentligen med ordet?
Kontrollerar på flera ställen och beskriv hur du själv förstått ordet efter det du läst. Glöm inte att tala om hur du sökt och var du hittat dina uppgifter!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Stina Lindqvist
Skola: Ydreskolan, Tranås

Svar:
Bent Hougaard har skrivit boken. Ordet menas att föräldrar skyddar barnet så det inte ska råka ut för nåt ont. Jag har fattat att ordet är tyvärr en beskrivning av mångas vardag. och glad att mina föräldrar inte är Curlingföräldrar.

Metod:
Jag sökte på www.google.se och kollade först på http://www.adlibris.se/shop/product.asp?isbn=9151843706 som är en bokhandel och sen på http://www.bokus.com/cgi-bin/more_book_info.cgi?ISBN=9151843706 som också var en bokhandel och där stod nästan exakt samma sak som på föra och även på http://www.svd.se/dynamiskt/idag/did_6753516.asp som var en artikel om boken som förklarade mycket bra.

Lenas kommentar:
Grattis Stina!
Vi har fått in väldigt många svar den här veckan – så det var inte så lätt att bestämma vem som ska få vinna. (Eklandaskolan, som ofta tävlar, har till exempel utmärkt sig med många bra sökningar.)
Jag är glad att du har använt dig av så många träffar. Alla är bra adresser för en sådan här fråga. Som du säger så är Bokus och Adlibris nät-bokhandlar och de försöker ju göra en så riktig beskrivning som möjligt av den bok som de vill sälja. Sen har du varit på Svenska Dagbladet och läst en recension av Maria Carling. Alla dina träffar är alltså riktigt bra!

Sen kunde du kanske har skrivit lite mer om begreppet ’curlingföräldrar’ men du har ju sammanfattat det med egna ord och det gillar jag! Man menar kanske inte bara att föräldrarna skyddar barnet från allt ont, utan över huvud taget lägger tillrätta vardagen så den ska bli så ’lätt’ som möjligt. Barnet behöver varken anstränga sig för att få något eller själv ta itu med sina motgångar. Det farliga med sådana föräldrar menar man vara att barnen blir dåligt rustade för vuxenlivet.




Veckans problem, vecka 39:

Roald Dahl, som har skrivit många böcker för barn var inte bara författare. Vad gjorde han innan han började skriva böcker?
Leta gärna på flera ställen och berätta med egna ord.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Sofia Peters
Skola: Tunaberg, Uppsala

Svar:
Roald Dahl föddes 1916 i Wales. Under andra världskriget tjänstgjorde han som flygare, och senare även som biträdande flygattaché.

Metod:
Jag sökte på google, sidor på svenska. Och kom in på sidor:
http://www.nykarleby.fi/bibliotek/barnsida/boktartan/forfattare/roalddahl.html och http://sv.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl. Den första länken är svårt att veta om man kan lita på eftersom det inte står vem som gjort den eller så, men det verkar vara från ett bibliotek. Den andra länken verkar bra och trovärdig.

Lenas kommentar:
Grattis Sofia!
Det var extra roligt att du tänkt lite på vad du fått dina uppgifter ifrån.
Det är riktigt som du säger att den första träffen kommer från ett bibliotek. Du kanske såg det i adressen? Om man kortar av adressen till http://www.nykarleby.fi/bibliotek/ så kommer man till en sida som presenterar biblioteket. Det är en finsk sida. Det kan du se på .fi i adressen. Svenska sidor har ofta .se i adressen. Orten heter Nykarleby och eftersom den förekommer i adressen kan man vara säker på att sidan faktiskt är från detta bibliotek. Förkortar du adressen ytterligare till http://www.nykarleby.fi/ kommer du till själva stadens hemsida. Att hemsidan kommer från biblioteket betyder ju inte i och för sig att den absolut måste vara sann – men det är troligt.

Din andra träff, som många andra också har, från ’ Svenska Wikipedia’. Här kan man enligt min mening var mer tveksam till innehållet. Det verkar som om vem som helst kan bidra till detta uppslagsverk genom att skriva artiklar. Jag kan inte se att det finns någon som kontrollerar fakta. Däremot verkar idén vara väldigt seriös.
(Se DIU-artikel om Wikipedia. Red anm.)
Många andra har svarat betydligt mer på själva uppgiften, bland annat att han jobbade på Shell innan kriget. Men du vinner för att du varit extra vaken i dina kommentarer om trovärdighet.
Ps. Roald Dahls egen officiella hemsida finns på http://www.roalddahl.com/.




Veckans problem, vecka 38:

Ta reda på hur Svenska naturskyddsföreningen vill lösa de problem som de anser kan uppstå när man bygger vindkraftverk.
Tänk på att jämföra flera källor!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Niklas Halmstrand
Skola: Vårbyskolan 1:5A, Vårby

Svar:
Problemen med vindkraft enligt NSF är följande: * störningar av djurliv under verkens montering, * risk för störningar på fiskars beteende, födosök, lek m.m., * risk för ökat antal fågelkollisioner, * effekter på landskapsbilden, * bullerstörningar, * visuella effekter. Dessa problem kan enligt SNF lösas på följande sätt: "De flesta av dessa problem kan undvikas eller minimeras genom en vettig lokalisering av vindkraften."

Metod:
Sökmotorer som jag använde var www.google.se och www.altavista.com
Jag sökte på "Miljö problem med vindkraft"
http://www.snf.se/verksamhet/energi/vindkraft.htm
http://www.svensk-vindkraft.org/Vi-vindkraft1.htm
http://www.snf.se/snf/remissvar/remissvar2003-11-10.htm

Lenas kommentar:
Grattis Niklas!
Det var helt riktigt att leta upp Svenska Naturskyddsföreningens egen hemsida eftersom frågan gällde vad de anser. Du uppger två adresser från Naturskyddsföreningen, men vad jag kan se har du nöjt dig med att använda en av dem. Sedan uppger du en adress till ’ Svensk Vindkraftförening’ (http://www.svensk-vindkraft.org/Vi-vindkraft1.htm). Du har inte använt den i svaret och det behöver du ju inte heller eftersom vi inte frågade efter deras åsikter.

Den artikel som du hänvisar till går emot argument om vindkraftens risker för fåglar och det är ju ändå i och för sig intressant att läsa om andra åsikter.

Det är mycket bra att du använt dig av flera olika källor.




Veckans problem, vecka 37:

Berätta om vad ’8 sidor’ är för något och vilka som har nytta av den. Tala om hur du sökt och var du hittade dina svar.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: klass 5
Skola: Lulavanskolan, Boden

Svar:
8 sidor är en nyhetstidning med lättlästa nyheter. Tidningen kommer ut en gång i veckan och finns också som webb-tidning

Metod:
Vi sökte på frasen "8 sidor" på google. då fick vi upp en länk till webb-tidningen 8-sidor. http://8sidor.lattlast.se/?page=42
tidningen ser bra ut och innehåller aktuella nyheter och sport. Sidan är lätt att läsa och man förstår vad som står. Det finns också en ansvarig utgivare för sidan. Han heter Mats Ahlsén. Det står också vilka regler som gäller för sidan och vad man får och inte får skriva.

Lenas kommentar:
Grattis Klass 5
Jag antar att det är hela klassen som jobbat med uppgiften eftersom ni skriver ’vi sökte…’. Ni har fått med det väsentliga i ert svar och det är extra roligt att ni har tagit reda på vem som är ansvarig utgivare och att det finns en policy (regler) för tidningens utformning. Ni har alltså tänkt extra på att kontrollera informationen på webbsidan och det är en viktig del i att lära sig att tänka kritiskt och kontrollera sina källor.

Den Internetadress som ni uppger går till första sidan (http://8sidor.lattlast.se/?page=42). Den sida som berättar om vad tidningen är och innehåller har adressen http://8sidor.lattlast.se/?page=58. Jag antar att det är den sidan som ni använt i er undersökning.




Veckans problem, vecka 36:

Det talas mycket om filmen "Super size me". Skriv ner några saker som händer huvudpersonen i filmen. Berätta hur du sökt och var du hittar dina uppgifter och orm du tror att du kan lita på dem. Kolla gärna på flera ställen!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jonathan Lindberg
Skola: Eklanda skolan, Mölndal

Svar:
Huvudpersonen i filmen ( regissören Morgan Spurlock) gör ett test: att bara äta McDOnalds tre gånger om dagen! Resultat kom redan efter en månad, han hade gått upp 11 kilo och hans kolesterol värden hade ökat...

Metod:
Jag gick in och sökte på google.se, därifrån tryckte jag mej vidare till
http://film.nu/?page=aktuellfilm_bio_visa&filmid=399 och där stod det en hel del om vad som händer med huvudpersonen. För att kolla om detta stämde gick jag in på google igen. Där tryckte jag på en länk ( /bio.nu) och kom in på
http://www.bio.nu/film/?id=100709, där stod det ungefär samma sak som på den andra hemsidan, så jag förmodar att den är sann.

Lenas kommentar:
Grattis Jonathan!
Du berättar klart och enkelt hur du har gått tillväga. Jag utgår ifrån att du använt ’super size me’ som sökterm när du använt sökmotorn Google. Det var bra av dig att du kollade ett par stycken källor. Även om den här uppgiften (vad en film handlar om) inte kan vara särskilt intressant att ’ljuga’ om är det jättebra att vänja  sig vid att ’kolla runt’ på olika ställen när man säker efter något på nätet.

Om frågan hade varit om filmen ansågs vara ’bra’ hade det däremot varit väldigt viktigt. Då hade du förmodligen kunnat hitta flera olika åsikter och ingen av dem skulle vara ’sann’ eftersom det som man själv tycker inte är det samma som sanning.




Veckans problem, vecka 35:

Bill Clinton, USA:S förre president, har släppt sina memoarer: "My life". Leta upp minst två olika kommentarer om boken och sammanfatta dem kort.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Nina Golkar
Skola: Sollentuna International School, Sollentuna

Svar:
Tidningen New York Times skrev att boken "My Life" är så urtråkig att ögonen går i kors. ... 'Den som ska läsa alla 957 sidor och som väntar sig djupare inblickar i politiken eller äktenskapet kommer att bli besviken.' ... '"My Life" är en bok som man imponeras och charmas av den obändiga livsglädjen och genuina viljan av att hjälpa fattiga och utsatta människor.'

Metod:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=282847&previousRenderType=2 http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0%2C2789%2C506034%2C00.html

Lenas kommentar:
Grattis Nina!
Och tack för alla fantastiskt bra sökningar den här veckan! (Speciellt Eklandaskolan har utmärkt sig). Jag har nog aldrig haft så svårt att utse en vinnare.
Nina, du vinner för att jag tycker att du är så enkel och koncis i dina svar (trots att du inte uppgett hur du sökt, det vill säga vilken/vilka sökmotorer du valt, så kostar jag på mig att utse dig som vinnare.)

Du har hittat två diametralt olika åsikter vilket är spännande. Den här uppgiften är ett exempel på att det inte gäller att hitta någon ’sanning’, utan här letar vi efter åsikter om en speciell sak; en bok. Flera av er har kommenterat era källor när det gäller om man kan lita på dem. Här har vi ett jättebra exempel på när vi för en gångs skull faktiskt inte behöver tänka på om vi kan lita på om källorna är ’sanna’. Orsaken är helt enkelt att vi letar efter åsikter, det vill säga vad någon anser, och inte fakta (sanningar). Om du har svårt att förstå varför det inte är viktigt att ha trovärdiga källor just för den här uppgiften kan du diskutera med din lärare. Han/hon kan säkert hjälpa dig!




Veckans problem, vecka 34:

Berätta med egna ord om vad monstervågor är och hur man lyckats bevisa att de existerar.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Joel Rudensten
Skola: Resursskolan 7-9, Gällstad

Svar:
monster vågor är en gigantisk våg som är över 30meter hög. dom använde två satteliter för att fotografera olika ställen på havet för att få ut bild bevis på att dom existerade. Projektet kallades MaxWave

Metod:
jag använd www.google.se och sökte på "monstervågor bevis" och hittade informationen om vad en monstervåg. specifika sidor:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=289963&previousRenderType=1
http://www.norran.se/debatt_show.php?sok=1&avdelning=0&path=1,12330,12460,12
469 http://www.mimersbrunn.se/arbeten/4312.asp

Lenas kommentar:
Grattis Joel!
Det är intressant att du funnit en sida där det berättas om att man kunnat identifiera tio jättevågor på tre veckor. Uppgifterna kommer från Dagens Nyheter. En del har svarat att man förutspått att monstervågor inträffar 1-2 gånger per 1000 år. Men inte sedan talat om att detta visat sig vara fel. De är mycket vanligare.

Du har använt flera källor vilket jag tycker är jättebra! Den första är Dagens Nyheter och den måste man fästa ganska stor tilltro till, eftersom det är allmänt respekterad morgontidning. De andra två träffarna som du använt är av mer privat natur. Den ena kommer från en debattsida på norran.se (Norra Västerbotten), som är en tidning som också har en nätupplaga. Den tredje träffen är från en sida där en kille presenterar ett specialarbete. Han anger en hel del källor som han använt. Dessutom står det en varning längst ner på sidan som säger ’Tänk alltid på att vara källkritisk och ifrågasätta de texter och det material som du tar del av. Det gäller både på Mimers Brunn och i andra sammanhang’.

Mimers Brunn visar sig vara en sajt som publicerar skolarbeten. Så här står det på deras första sida (http://www.mimersbrunn.se/default.asp): ’Välkommen till Mimers Brunn
Välkommen till kunskapskällan Mimers Brunn, en sajt som tar skolarbeten på allvar. Alla som vill får publicera sina arbeten, gratis, och söka inspiration till egna skolarbeten. Mimers Brunn vänder sig lika mycket till lärare som till elever och tar starkt avstånd från fusk och plagiering. På sajten hittar du också egna reportage och andra resurser som hjälper dig i skolarbetet. Välkommen!’

Som sagt, det är bra att du använt flera sidor för din undersökning. Nästa gång kan du också tänka på att kommentera de olika källorna du använt – mest med tanke på om man kan lita på dem.