|
|
|
Veckans vinnare !
Höstterminen 2003
Veckans problem, vecka 50:
I Frankrike vill man inte tillåta muslimska flickor att bära slöja i skolan. Vad är anledningen till detta?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Johanna Stahlen
Skola: Bergtorpsskolan, Täby
Svar:
Man vill inte att muslimer ska ha slöjor i skolan för att de skiljer stater och religion. Debatten har pågått i 15 år och flera flickor har blivit avstängda från skolan pga. att dom vägrat att ta av sig sina slöjor.
Metod:
Jag sökte på www.google.se på ordet "frankrike slöjor", bland svenska sidor, för de va två av huvudorden. Svaret fick jag fram från www.vaticanradio.org/scandinavo/slojforbud.htm. Det kan vara sant för att man helt enkelt inte vill skilja olika religioner åt.
Lenas kommentar:
Grattis Johanna!
Vi har fått in många svar denna veckan men många har inte uppgett någon adress där de hittat sina uppgifter. Du har hittat dina uppgifter på Radio Vaticana (http://www.vaticanradio.org/). Om man går till de svenska sidorna av sajten kan man läsa: ’Vi tar upp frågor som är aktuella i svensk debatt och försöker belysa dem ur katolsk synvinkel, utan att vara religiöst påträngande.’ Webbplatsen verkar vara en samlad webb-radiokanal för katoliker i Europa. Man kan läsa om den på http://www.vaticanradio.org/scandinavo/svedese.htm.
Det hade varit bra om du kommenterat detta. Det finns dock ingen anledning att tro att uppgifterna skulle vara felaktiga. Nu vet vi också att man bestämt sig för att förbjuda alla religiösa symboler i Frankrikes skolor.
Det kunde vi höra på nyheterna i onsdags. Katoliker, judar och muslimer kommer inte att tillåtas att visa sin religiösa tro öppet i skolorna. I Frankrike vill man helt skilja stat från religion.
Veckans problem, vecka 49:
Med ’spam’ menas oönskad reklam med e-post. Regeringen och vänsterpartiet har enats om ett nytt lagförslag som gäller ’spam’. Berätta om vad förslaget innebär.
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Marlene Larsson
Skola: Norsjöskolan, Norsjö
Svar:
Skyddet mot oönskad reklam som skickas med e-post stärks. Marknadsföringslagen förändras så att det blir förbjudet för näringsidkare att skicka e-postreklam om konsumenten inte gett sitt samtycke på förhand. Det är huvudinnehållet i den proposition som regeringen i dag överlämnar till riksdagen. Förslaget innebär också att ett reklammeddelande som sänds med elektronisk post alltid måste innehålla en giltig avsändaradress. Detta ska även gälla vid marknadsföring till juridiska personer.
Metod:
Jag gick in på http://www.google.se/ å sen sökte jag på Spam och sen klickade jag på
http://sakerhet.idg.se/ArticlePages/200312/04/20031204145754_SOS637/20031204
145754_SOS637.dbp.asp och sen läste jag regeringer meddelande
http://www.regeringen.se/galactica/service=irnews/owner=sys/action=obj_show?
c_obj_id=56991 och där hittade jag mitt svar.
Lenas kommentar:
Grattis Marlene!
Du har svarat bra på uppgiften. Tyvärr kommer jag inte in på regeringens sida just nu eftersom de har störningar. Men den sida från IDG som du också har varit på kan jag se. Det är väldigt bra att du sökt på två olika ställen. Både IDG (International Data Group)och regeringen kan man betrakta som säkra källor. Det hade varit bra om du kommenterat detta också.
Den här veckan har vi också fått många andra bra svar bland annat från Bäckahagens skola.
Veckans problem, vecka 48:
Ibland drabbas mindre eller större delar av landet av elavbrott.
Vilka anges orsakerna till exempel vara?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Yvonne Lindahl
Skola: Norsjöskolan, Norsjö
Svar:
väderförhållanden : snöoväder, storm , åska avgrävning av kablar.
Metod:
Först sökte jag på www.google.com "elavbrott" Sidan jag klickade på:
http://www.ovanaker.se/Radd/elavbrott.asp Sedan sökte jag på
www.altavista.se. Sidan : http://www.era.se/artiklar99/9992000.html
Lenas kommentar:
Hej Yvonne!
Grattis till segern! Det var många som tävlade den här gången och flera nya skolor har hittat till tävlingen.
Du vinner för att du har svarat med egna ord (inte klippt och klistrat) och för att du hänvisar till två källor. Du har också testat två sökmotorer. Det är bra att du gjort det. Den ena källan kommer från Ovanåkers kommun och den andra är från ERA som är en elmarknadstidning. Det hade varit bra om du kommenterat detta också. Ett tips: Om du kortar av din andra adress till http://www.era.se så kan du läsa om vad ERA är för något.
En annan orsak som också debatterats på senare tid är att elnäten blivit känsligare därför att man har släppt elmarknaden fri. Det kan innebära att elleverantörerna försöker producera så mycket el som möjligt så billigt som möjligt. Det kan man bland annat läsa om på Dagens Nyheter http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=170704.
Veckans problem, vecka 47:
’Bokhandlaren i Kabul’ är skriven av den norska journalisten Åsne Seierstad. Den handlar om en verklig person. Vad heter han och varför är han förargad på Åsne Seierstad?
Glöm inte att tala om var du hittat uppgifterna och hur du sökt!
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Josefin Dahlström
Skola: Bäckahagen, Bandhagen
Svar:
Han heter Shah Mohamed. Han är arg på Åsne för att hon ljög om honom för att bli känd.
Metod:
Jag gick in på Altavista och så sökte jag på Bokhandlaren i kabul, och då hittade jag namnnet Shah Mohamed på sidan :
http://www.svd.se/statiskt/kultur/bocker/Seierstad_Bokhandlaren.asp
Jag gick in på Google och sökte på Bokhandlaren i kabul av åsne seierstad och sen tryckte jag på
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/utskrift/0,3258,365249,00.html
Lenas kommentar:
Hej Josefin!
DU vinner för att du har tittat på flera sidor. Det är jättebra att du sett dig om lite och inte bara klippt och klistrat där du har hittat uppgifter som du tycker är bra. Du svarar kort men koncist. Det räcker för att ge svar på den fråga som ställdes. Dessutom har du uppgett VAR du har hittat informationen, det vill säga, du har uppgett dina adresser så att jag kan hitta dem lätt själv och kontrollera det du säger.
Du har hittat dina uppgifter på Svenska Dagbladet och i Aftonbladet. Det finns ingen större anledning att misstro uppgifterna från dessa tidningar i den här frågan.
Den här veckan har vi många deltagare och många bra svar. Men förvånande många av er struntar i att tala om Internetadresserna där ni hittar lösningar på uppgiften.
Bergavikskolan får en extra eloge även denna vecka!
Veckans problem, vecka 46:
Tag reda på vad evighetslampan har för olika betydelse för kristna och judar. Tala sen om hur du sökt, var du hittat svar och om du hittar olika svar. Är dina källor trovärdiga?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Amanda Bengtsson
Skola: Brännaregårds skolan, Olofström
Svar:
kristna: Evighetslampan och den är ett tecken på att Jesus medverkar i nattvarden. Judar: Den tändes i samband med synagogans invigning år 1903 och har hållits brinnande sedan dess. Lampan symboliserar den sjuarmade ljusstaken som fanns i Templet i Jerusalem fram till dess förstöring år 70 vår tideräkning. Evighetslampan är samtidigt en symbol för Guds ords eviga betydelse.
Metod:
jag gick in på google och sökte lite på "evighetslampan" sedan kom jag bara fram till lite sidor som jag läste och så hittade jag det!
Lenas kommentar:
Hej Amanda!
Du har läst uppgiften väl. Många har inte riktigt uppfattat uppgiften: att ta reda på skillnaderna mellan betydelsen av evighetslampan mellan kristendom och judendom. Skillnaden berättar faktiskt om en viktig skiljelinje mellan judendom och kristendom. Judarna anser inte att Jesus var Guds son som de kristna gör. Men båda religionerna ger evighetslampan en symbolisk innebörd; de kristna knyter den till Jesus och judarna till Gud. Denna skillnad var meningen med uppgiften.
Glöm inte att kolla vad som faktiskt frågas efter, alltså!
Och så: Vi vill alltid ha Internetadresserna redovisade där du hittat svar.
Veckans problem, vecka 45:
Leta efter uppgifter om hur många amerikanska soldater som mist livet i
Irak sedan Sadam-regimen störtades i Bagdad. Sök gärna uppgifter
från både svenska och amerikanska källor. Tala om hur du
sökt, var du hittat svar och om du hittar olika svar. Är dina
källor trovärdiga?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Sara Sandin
Skola: Norrsund, Väddö
Svar:
Antalet dödade soldater sedan Washington den 1 maj proklamerade kriget över steg med de senaste dödsfallen till 116 jämfört med de 115 som enligt
officiell statistik dödades i strid under själva kriget.
Metod:
Jag hittade svaret på www.expressen.se. Sen gick jag in på USA:s förluster högre än under kriget.
Lenas kommentar:
Den här veckan har vi haft en ovanligt svår uppgift. Vi har fått in alla
möjliga olika svar. Många har svarat på hur många som dog UNDER kriget.
Frågan löd: ’Leta efter uppgifter om hur många amerikanska soldater som mist livet i Irak sedan Sadam-regimen störtades i Bagdad.’ Det var alltså antalet soldater som stupat sedan det blev ’slut på kriget’ som vi frågade efter.
Det har kommit jättemånga olika lösningar på uppgiften. Och det är ju naturligt, dels för att den var svår att förstå och dels för att man måste leta efter siffror som är så färska som möjligt.
Det hade varit bra, Sara, om du hade uppgett den exakta adressen där du fann dina uppgifter. Dina uppgifter kommer från Expressen den 29 oktober 2003.
(http://www.expressen.se/expressen/jsp/polopoly.jsp?d=442&a=75202)
Eftersom det är en månad sedan har mycket hänt sedan dess. När det gäller sådana här uppgifter måste man leta på flera ställen och tänka mycket på att få de allra senaste uppgifterna. Den 10 oktober skriver Dagens Nyheter ’MEDRÄKNAT torsdagens två amerikanska stupade har 94 amerikanska soldater dödats i Irak sedan Bush förklarade att kriget i princip var över den 1 maj.’
(http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=191199) Exakt samma sak
skriver Yahoo Nyheter (http://se.news.yahoo.com/030723/58/18wgb.html)
Om uppgifterna är riktiga innebär det att 20 soldater stupat mellan den 10 och 29 oktober.
Torsdagen den 13 nov skriver Svenska Dagbladet: Tidigare har minst 154
amerikanska och tolv brittiska soldater dödats sedan de större
krigsoperationerna förklarades vara över den 1 maj.
(http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_6515277.asp )Om detta är riktigt
har antalet ökat mycket snabbt de senaste två veckorna.
Veckans problem, vecka 44:
överljudsplanet Concorde ska inte flygas mer. Leta efter flera orsaker till
att man slutar flyga med det.
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Oskar Vesterberg
Skola: Vindelälvskolan, Sorsele
Svar:
Concorde sluta flyga för att det inte blev nån större succé och den förbrukade ju oerhörda mängder bränsle. Den spektakulära kraschen utanför Paris som dödade 113 stycken blev också sista spiken i kistan.
Metod:
Jag gick in på www.google.se och sökte på ´överljudsplanet Concorde ska inte flygas mer´ och fick fram en länk till http://www.aftonbladet.se/vss/resor/story/0,2789,380126,00.html
Där stod allt jag behövde. www.google.se är den bästa söksidan i dagens läge och jag söker alltid på www.google.se.
Lenas kommentar:
Hej Oskar!
Grattis! Du har talat om hur du sökt, var du har hittat uppgifter och dessutom gett två olika anledningar till att planet inte ska flyga mer.
Det var ju roligt att du fick bra träffar när du skrivit in en hel mening i sökrutan. Det innebär att alla de ord som du använt finns med i texten på något sätt. Det kan vara lite vanskligt att söka på hela meningar annars. Det räcker att ett ord inte finns med för att du inte ska få någon träff. Om du dessutom har satt citattecken runt din mening innebär det att precis den meningen finns i texten. Jag får ingen träff när jag gör din sökning varken med citattecken eller utan. Däremot får jag det om jag skriver: överljudsplanet Concorde ska inte flyga mer. Jag antar att du inte skrivit ’flygas’ utan ’flyga’ alltså. Jag uppskattar att du använt egna ord när du besvarat uppgiften och inte bara klippt och klistrat.
Det är förmodligen en säker källa som du använt också (aftonbladet har ingen anledning att vilseleda folk om det här).
Veckans problem, vecka 43:
Det har blivit en stor diskussion om användning av heltäckande burka i svenska skolor kring några fall i Burgårdens gymnasium i Göteborg.
Vilken lösning har skola och elever kommit överens om?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Jonas Linds
Skola: Woxnadalens Gymnasium
Svar:
Skolans rektor har tillfälligt löst problemet med de två flickornas klädsel genom en kompromiss. Under undervisningstid och vid prov ska de inte få bära burkor.
Metod:
Jag gick in på Google.se och sökte på burka+burgårdens gymnasium. Så gick jag in på en sida där det stod om nyheten och där stod också hur rektorn tillfälligt löst problemet. Sidan där jag hittade lösningen hette www.kyrkanstidning.com/dagligt. Sidan verkade vara seriös eftersom att han som hade skrivit sidan, hade skrivit sitt namn längst ner. Tack och adjö
Lenas kommentar:
DU lämnar bra uppgifter om hur du sökt och kommenterar också din källa. Du har också uppgett adressen där du hittat svar på uppgiften. Tyvärr fungerade inte den sidan när jag kollade, men jag håller med dig om att Kyrkans tidning säkert är pålitlig i den här frågan. På gymnasiets egen hemsida, som man hittar om man går till www.goteborg.se kommenteras inte frågan.
Det märks att de flesta har haft lov denna vecka. Det har inte kommit in så många svar som vanligt.
Veckans problem, vecka 42:
Övervikt har blivit ett problem för alltfler unga.
Leta efter projekt som syftar till att öka ungdomars motion och rörelse. Hitta minst två stycken och berätta kort vad de vill göra.
Kom ihåg att tala om var du hittat dina uppgifter och hur du sökt!
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Johanna Abrahamsson
Skola: Stenbock, Ulricehamn
Svar:
jag tror det är sånt här ni menar 1.Vi ska främja lek och rörelse och goda matvanor. Vi vill påverka vardagsmotionen, för den är så oerhört viktig. Det behövs så lite för att förebygga fetma, det kan räcka med att barnen rör sig mer på rasterna. 2. Först och främst hoppa inte över några måltider. Du behöver äta 45 gånger per dag, inklusive mellanmål. Äter du dig mätt på bra och varierad mat kan du också unna dig godis, chips och glass ibland. Kött, fisk, fågel och skaldjur är nyttigt.
Metod:
http://www.ltjkpg.se/html/aktuellt/socker.htm det var en av adresserna jag
gick in på det var adressen till nummer 2... nummer 1:s adress
http://www.aftonbladet.se/vss/kvinna/story/0,2789,94261,00.html
Lenas kommentar:
Grattis Johanna!
Veckans uppgift var ganska svår. Det gällde att leta efter sidor som handlade om projekt som arbetar för att barn ska röra sig mer och inte bli feta. Dessutom skulle man kort berätta om två av projekten.
Det har kommit in många bra svar. De flesta av har sökt på övervikt. Ännu bättre är att ta med flera ord: rörelse, övervikt, barn och projekt. Om man gör en sådan sökning på till exempel Google så får man faktiskt fram sidor som handlar om projekt som är igång för att inspirera barn att röra sig mer och minska risken för övervikt.
Det var ju just projekt som vi frågade efter. Titta efter ordentligt på frågan alltså. Vad är det egentligen för uppgift? Och vilka ord kan vara bra att söka på för en sådan uppgift? Ju fler användbara ord desto bättre träffar!
Johanna, du har uppgivit adresserna till dina träffar och det är jättebra! Den ena träffen handlar om Stopp (Stockholm Obesity Prevention Project). Det är jättebra att du har hittat ett projekt, som vi frågade om. Den andra går till Landstinget i Jönköpings län. Sidan heter ’Hur mycket socker äter du till frukost?’ som verkar vara en artikel som vänder sig till tonåringar.
Sedan har du klippt och klistrat. Ännu bättre är om du skriver en egen berättelse om dina träffar.
Hedersomnämnande går till Katarina Kärnekull på Bergaviksskolan. Ett av hennes exempel: "Bunkefloprojektet schemalägger Idrott och hälsa" med hemsidan http://www.bunkeflomodellen.com/aktuellt/nyheter/102109.htx. Det andra är en folkpartimotion i Borås:
http://www.folkpartiet.se/boras/bsfmot1999-2002.htm
Veckans problem, vecka 41:
På Guantanámobasen på Kuba hålls fångar som misstänks för samröre med al-Qaida. Vilka avslöjanden om lägret har gjorts under den senaste tiden?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Johan Köhl
Skola: Bergaviksskolan, Kalmar
Svar:
En muslimsk militärpräst, som är inblandad i en utredning om spioneri vid Guantanamobasen på Kuba, åtalades i fredags för att ha handskats ovarsamt med hemligstämplat material, uppgav amerikansk militär. Kapten James Yee åtalas för att i två fall ha vägrat lyda order i handhavandet av hemligstämplad information. Han ska ha tagit hem handlingar utan
tillåtelse och utan att transportera dem på ett säkert sätt.
Metod:
http://www.mediearkivet.se/servlet/ma.mvc.Controller?command=ShowArticle&
TABS=Y&RID=1046777461&AID=8142942&NTH=1&EXPANDED=&GROUPBY=NONE&
ARTICLESPERPAGE=20&NOCACHE=1066219837768
på denna sida hittade jag informationen
Lenas kommentar:
Hej Johan!
Det var kul att du har fått med de senaste händelserna i frågan om Guantanamobasen. Det är många som har beskrivit situationen och händelser därifrån. Men det var just det som hänt den senaste tiden som jag frågade om. Den 23 september kunde vi också läsa i bland annat DN, Aftonbladet och Expressen att en flygvapensoldat som arbetat som översättare vid basen också har åtalats för spioneri.
Mediearkivet är ju jättebra att söka i när det gäller en sådan här fråga.
Grattis också till Thanh-Tuan Nguyen från Näsbyparksskolan som uppmärksammat att flygvapensoldaten åtalats för spioneri. Men du har inte uppgivit adressen där du har hittat informationen och du har tagit med en massa annat som inte hör till frågan.
Så jag måste utse Johan som vinnare!
Det var en knepig fråga den här veckan - vi har också fått in mycket olika svar. Det har kommit många avslöjanden från basen och vad som är menas ’under den senaste tiden’ kan ju diskuteras. Tack för alla svar som kommit in! Det är inget som är ’fel’.
Är Bergaviksskolan bäst på informationssökning? Var finns utmanarna?
Och till sist ett tips: Var noga med att läsa vad som står i uppgiften. Och kom ihåg att tala om hur ni sökt och på vilka adresser som ni hittat lösningar!
Veckans problem, vecka 40:
John Maxwell Coetzee har fått Nobelpriset i litteratur.
Vad handlar hans mest kända böcker om?
Var bor han nu?
Vad jobbade han med innan han blev författare?
Du ska alltså svara på TRE saker. Du kanske måste kolla flera ställen för att hitta de här uppgifterna. Glöm inte att tala om hur du sökt och vilka adresser som du hittat svar på.
Jämför gärna flera ställen för att se om du får samma svar.
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Billy Andrén
Skola: Tanumskolan, Grebbestad
Svar:
Vad handlar hans mest kända böcker om?
Om hur det innebar att som människa leva under apartheid.
Var bor han nu?
Adelaide i Australien.
Vad jobbade han med innan han blev författare?
Dataprogrammerare, bedrev studier i engelska och litteratur historia vid
State University of New York. 1984 blev han professor i engelsk litteratur i
Kapstaden. 2002 Bor i Australien där han är knuten till University i
Adelaide.
Metod:
Jag använde Google.se som sökmotor för den använder till skolarbeten annars
också, den är enklast att använda. Fråga 1:
www.nobel.se/literature/laureates/ 2003/coetzee-bibl-s.html Fråga
2: www.aftonbladet.se/vss/kultur/ story/0,2789,369195,00.html Fråga3:
www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_6256183.asp
Lenas kommentar:
Grattis Billy!
Du har gjort en jättebra sökning och hittat uppgifter för att lösa alla tre
frågorna. Dina uppgifter kommer från Nobelstiftelsen, Aftonbladet och
Svenska Dagbladet. Man kan räkna med att de är riktiga.
Det var väldigt många av er som jobbat bra denna vecka! Det är roligt att se
hur ni berättar ordentligt om hur sökningarna gått till och hur ni hittat
svar på frågorna.
Det finns alltså många som förtjänar ett stort grattis denna vecka!
Veckans problem, vecka 39:
Jordens kärna ser inte ut som väntat, rapporterade svenska forskare nyligen. Vad består jordens kärna av? Och vilken temperatur tror man den har? (Du kan behöva använda flera källor, ange dem!)
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Jens Carlsson
Skola: Bergaviksskolan, Kalmar
Svar:
Jordens kärna består mestadels av järn och en inre kärna, en yttra kärna och en övermantel och en undermantel, Temperaturen i jordens kärna är ca 5000 grader.
Metod:
Jag använde mej av sökmotorn Google, för att det är den sökmotorn jag tycker är lättast att använda då sökte jag förs på Jordens kärna och gick in på:
http://hemsidor.torget.se/users/s/sb84/tellus.htm
Där fick jag reda på allt, men för att försäkra mej gick jag in på två till,
http://home.swipnet.se/~w-111911/tellus/tellus.htm och
http://info.uu.se/press.nsf/pm/jordens.innersta.id05.html
Lenas kommentar:
Hej alla!
Kom ihåg att ni måste tala om hur ni sökt och var ni har hittat svar på uppgiften! Många har svarat bra men glömt att berätta om detta. Därför måste jag säga grattis till Bergaviksskolan igen! Det ska bli spännande att få se vilka som utmanar Bergavik nästa gång!
Den här veckan har vi fått in många svar som pekar på ungefär samma sidor på nätet. De flesta går till enskilda personers hemsidor - det kan man se på webbadresserna. Men man kan också se det på sidorna genom att de inte talar om varifrån informationen kommer.
Du, Jens, har två personliga hemsidor
http://hemsidor.torget.se/users/s/sb84/tellus.htm är gjord av några som
heter Sebastian och Benjamin Björklund.
http://home.swipnet.se/~w-111911/tellus/tellus.htm är den andra adressen.
Den här sajten vet man inte alls vem som gjort. Om man går till
http://home.swipnet.se/~w-111911/ som är huvudsidan som heter "Astronomi"
står det "Välkommen till min Site..
Här kommer det att finnas information om Rymden". Men man får inte veta vem det är som står bakom och det finns ingen kontaktinformation, så man kan skicka epost eller något sådant.
Men du har också en träff från Uppsala universitet
http://info.uu.se/press.nsf/pm/jordens.innersta.id05.html. Det är mycket bra. Det är ett pressmeddelande från den 28 augusti i år, dvs. det är mycket aktuellt. Många av er har också hittat ett sådant på KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Man kan vara säker på att den information som står på sådana sidor är korrekt. Det betyder inte att egna hemsidor inte är bra, bara att man ska vara extra uppmärksam.
Veckans problem, vecka 38:
Vem var Dagmar Hagelin och varför är hennes fall aktuellt just nu?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Oline Eide
Skola: Bergaviksskolan, Kalmar
Svar:
Dagmar Hagelin kidnappades och mördades av militären i Buenos Aires 1977. Den man som misstänks för mordet är den tidigare marinofficeren Alfredo Astiz, även kallad "den blonde dödsängeln". Högsta domstolen i Argentina beslöt på måndagen att brottsutredningen om mordet på svenskan Dagmar Hagelin tas upp igen.
Metod:
Vi gick in på google och sökte på dagmar hagelin. Sen fick vi fram länkar på yahoo nyheter. Då gick vi in på dagmar hagelin-fallet tas upp igen. Där fick vi reda på vad som hade hänt.
Lenas kommentar:
Grattis Oline!
Det har varit svårt att utse vinnare eftersom flera svar är ganska lika denna vecka.
Jag försökte göra om din sökning. Men jag fick inte upp dina träffar bland de första. Så jag gick in på Yahoo Nyheter och sökte där. Så vitt jag kan förstå har du tagit uppgifter från onsdag 27 augusti: ’Fallet Dagmar Hagelin kan återupptas’ och tisdag den 4 september: ’Dagmar Hagelin-fallet tas upp igen’. I alla fall hittar jag samma uppgifter som du gjort på dessa ställen.
Uppgifterna kommer från TT (Tidningarnas telegrambyrå) som är en mycket trovärdig källa. Glöm inte att uppge Internetadresserna där du fått informationen nästa gång!
Det har varit svårt att svara på vem Dagmar Hagelin egentligen var, som är den första frågan. Det som är bra med webben är att man gå vidare om man inte hittat alla uppgifter som man vill ha. Om man söker efter henne på hela webben, inte bara svenska sidor, kan man till exempel hitta uppgifter om henne på en webb från organisationen Nunca Más (Aldrig mer).
http://www.nuncamas.org/english/library/nevagain/nevagain_000.htm
Det är en argentinsk sammanslutning som arbetar för att undersöka alla de fall som försvann under militärjuntan.
På deras sidor kan man läsa om vem Dagmar Hagelin var och om hennes öde. Hon levde i Argentina och hennes far arbetade där. Där får man veta att hon blev utsatt för militärens våld därför att de tog henne för en annan person som de sökte efter. Läs gärna hela artikeln för att få reda på mer! Adressen är:
http://www.nuncamas.org/english/library/nevagain/nevagain_253.htm
Veckans problem, vecka 37:
Christer Fuglesang ska bli Sveriges förste astronaut. Men var tränar han
egentligen och varför har hans planerade rymdfärd blivit uppskjuten?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Erik Ekerving och Martin Ejresjö
Skola: Kullaviks Montessori-skola
Svar:
han tränar i Tyskland .På grund av Columbias haveri den 1 februari har NASA nu skjutit upp starten för STS-116 till tidigaste den 1 mars 2004. Detta för att man ska kunna åtgärda eventuella fel och brister på rymdfärjorna som Columbias haveriutredning kommer fram till. Denna utredning ska enligt de senaste uppgifterna vara klar i juni. Nästa rymdfärje färd, STS-114, kommer att lyfta tidigaste den 1 oktober.
Metod:
jag sökte på google på christer fuglesang. på en engelsk sida: http://www.spaceflight.esa.int/file.cfm?filename=astfuglesang
http://www.johnnyronnberg.com/fuglesang/nyheter.htm
Lenas kommentar:
Hej Erik och Martin!
Ni har jobbat ihop så ni vinner båda.
Jag är glad för att ni har uppgett adresserna där ni hittat svar.
Att han tränar i Tyskland har ni uppenbarligen hittat på den första adressen. (http://www.spaceflight.esa.int/file.cfm?filename=astfuglesang)
Där kan man läsa: Christer Fuglesang is a member of ESA´s European Astronaut Corps, whose homebase is the European Astronaut Center located in Cologne, Germany.’ På den andra adressen står det inget om Tyskland. Ni har alltså fått gå på flera träffar för att lösa uppgiften.
Den första sidan kommer från ’The European Space Agency’ som är en europeisk sammanslutning med 15 medlemsstater. Det kan man läsa om på
http://www.esa.int/export/esaCP/GGG4SXG3AEC_index_0.html.
Det verkar vara en mycket tillförlitlig källa. Den andra adressen kommer från www.johnnyronnberg.com. Det verkar vara en privatperson som skapat en webb som handlar om olika saker, bland annat Christer Fugelsang. Det hade varit bra om ni gjort någon kommentar om de olika källorna. Den ena är betydligt mer ’officiell’.
Veckans problem, vecka 36:
I Sverige är det Riksbanken som styr vår valuta. Vad heter den europeiska motsvarigheten och vilken är dess webbplats?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Rasmus Ivö
Skola: Vinstagårdskolan
Svar:
european central bank www.ecb.int/
Metod:
jag gick in på google och sökte på "euro bank emu". Jag tror att informationen stämmer för att det var den officiella "European central bank" hemsidan och det är nog ganska pålitligt ;).
Lenas kommentar:
Hej Rasmus!
Grattis till veckans vinst! Det är ganska jämt mellan flera som tävlar den här veckan. När jag gör om din sökning blir jag nyfiken på vilken träff som du hittat svaret på. Man kommer ju inte direkt till www.ecb.int/ genom din sökning. Det hade varit bra om du berättat hur du gått vidare med det träffar som du fick på google. När jag söker får jag upp Bank of England - The Euro (http://www.bankofengland.co.uk/euro/) som andra träff. Där kan man på första sidan gå vidare till ’ European Central Bank (ECB)’.
För att få klarhet i hur du sökt hade det varit värdefullt att veta hela ’sökvägen’, det vill säga hur du gick vidare med dina google-träffar.
Ditt svar är helt riktigt och du har också uppgett webbadressen. Du har rätt i att den officiella hemsidan nog är pålitlig. Men det är ändå bra att du tar ställning till tillförlitligheten.
Veckans problem, vecka 35:
Planeten Mars är högaktuell just nu. Varför?
Grattis till veckans vinnare:
Namn: Hanna Porshammar
Skola: Brännaregårdsskolan
Svar:
Onsdagen den 27 är planeten närmare oss än den varit på 59000 år . på knappt 59 miljoner mils avstånd virvlar planeterna förbi varandra.
Metod:
Jag gick in på google och sökte på mars där gick jag in på nu virvlar mars förbi som var en artikel i aftonbladet 1/9 -2003.
Lenas kommentar:
Grattis Hanna!
Den här gången har det varit väldigt svårt att följa era sökningar. Det finns en artikel i Aftonbladet som heter " Nu virvlar Mars förbi".
Många av er hänvisar till en artikel från Aftonbladet som ni hittat bland
annat genom google sökmotor.
När jag själv söker på de olika sätt som ni beskriver har jag väldigt svårt
att hitta den. Det här visar hur nätet hela tiden förändras (varje dag) och
det som tydligen har varit enkelt att hitta en dag inte är lika lätt en
annan gång. När jag söker på Aftonbladets söksidor på termerna "planeten" och "mars" och
anger att jag vill ha artiklar under den senaste månaden, får jag inte
heller upp något som stämmer.
Först när jag kopierar " onsdagen den 27 är planeten närmare oss än den
varit på 59000" från ditt svar och lägger in det som en sökfråga i
www.google.com får jag upp artikeln.
Du har uppgett titeln på artikeln: "Nu virvlar Mars förbi" och det är bra.
Du har också uppgett datum för artikeln. Det är också väldigt bra. Men det
är också viktigt att uppge Internet-adressen till artikel som du hittade; i det här fallet
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,352234,00.html.
När vi använder Internet i skolan är det viktigt att träna oss i att tala om
hur vi hittat saker på nätet. Det måste vara möjligt för andra att
kontrollera våra uppgifter för att kunna bedöma om det vi påstår kan vara
riktigt. Det är helt annorlunda än att använda skolböcker och därför ska man
alltid tänka på att vara jättenoga med att tala om hur man sökt och uppge
adresser där man hittat lösningar på uppgifter. Man ska också träna sig i
att vara "kritisk" och fundera över om det som man läser är sant. Ett bra
sätt ät att kolla på många olika ställen på nätet om man tror att det kan
finnas olika svar på saker.
Du har löst uppgiften genom att gå in på en stor kvällstidning och vi kan
vara säkra på att det de skriver om mars är sant. Det finns ingen anledning
att tro något annat just när det gäller de här uppgifterna om planeten Mars.
Men ibland ska man också vara skeptiskt mot det som står i tidningar och
gärna jämföra det svar man får med andra webbsidor. Det gäller kanske
speciell när det handlar om vad olika människor sagt eller gjort.
|