Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 3/96
Vil du läsa hela tidningen. Beställ här.

2 ASTRONOMI
Världens äldsta vetenskap växer friskt i nätet: Astronomy on-line presenteras.
Ungdomar tar mer ansvar, läs mer på Ledarsidan.
Vänsterhänt, omöjlig, digital bild. Ill av Gunnar Jutelius, 1996.
8 MOT BÄTTRE VETANDE
Den stora mässan om IT i utbildning i Sollentuna kommer att vara huvud-tema i nästa nummer av DiU. MediaGymnasiet i Nacka Strand dokumenterar!
11 UNGDOM/SVENSKA
Tensta gymnasium ger nu ut sin andra antologi med texter och bilder av ungdomar. Intervju med Britt-Marie Wikström
12 UNGDOM/FRAMTID
Framtidsskeppet är ett forum där barn och vuxna gemensamt skapar en vision med rötter i FN-dokument. Ung IT-96, DiU åkte till Borås och upplevde vimlet när 2000 ungdomar arbetar fram idéer om hur Sverige och världen kan dra nytta av den nya informationstekniken, s 14.
16 NYTT CD-LEXIKON
När Bonnier ger ut sitt första lexikon på CD-ROM är det en viktig händelse. Lars Kleberg och sonen Calle, 9, granskar kritiskt.
18 BILD OCH DATORBILD
Arbete med elevers egen bild i dator, prövar Inger Eixmann och Gunnel Hellmer. Interaktiva konstprogram som läro-medel? En omfattande inventering presenteras av Halina Gottlieb.
24 BILD PÅ NÄTET
Målaren Sebastian Mar-quez ställer ut på nätet och arbetar med ett nätforum för bildlärare. IKON-projektet presenteras s 27 och Magiska biografen ges två olika recensioner, s26.
28 PEDAGOGIK
Stefan Svedberg om förutsättningar för pro-blemorienterat lärande med IT. Varför använder inte flera lärare dator? Frågan diskuteras av Gunilla Jedeskog, s 46.
32 OSTKUST
Praktiskt IT-kunnade för lärare är temat för årets Ostkustkonferens, den 22-24 november.
36 INTERNET/HTML
Med Kurt Wicke från HTML-hackande till design av WWW-sidor.Per Ramstedt analyserar data med Kunskaps-baserade system, sid 40.Jenny Jacobsson, Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg, redovisar ett eget program och specialarbete om fraktaler.
48 ITSTRATEGI/BIBLIOTEK
Är det artificiella agenter eller kunniga bibliotek-arier vi behöver? frågar Monica Nilsson.
52 ITSTRATEGI
En bro till framtiden byggs med IT i Jönköpings län. "I Östergötland bygger vi Web-servrar och företar teleresor för att skapa en lärmiljö i nätet", berättar Göran Wendelhof, sid 54.
56 INTERNET/KLASSRUM
DiU besökte Lillpiteskola för ett år sedan. Vad händer nu? Vi klipperur Agora Skolas datorkonferens förskolor, där Börje Gyllenäs och hans klass arbetar. Kerstin Mellhammar och Lillemor Holmqvist beskriver det långvariga arbetet vid Prästslättsskolan i Karlshamn, för att göra dator-erna tillgängliga för eleverna.
60 MULTIMEDIA FÖR KUNSKAP
Två klasser i åk 4 i Södertälje bedrev ett historieprojekt lett av Kjell Wiremark. Det blev teater, video och multimedia. Arbetet utsågs till Sveriges bidrag i en EU-tävling. En multimediabok från Skolverket med fullmatad CD-ROM, se sid 42!
67 FORSKNING
En lyssnande och talande dator demonstrerades på Tekniska mässan i Älvsjö. DiU inleder ett samtal för att pröva hur långt forskningen nått.


Datorn i Utbildningen nr 3 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729