Untitled Document

Av: Stig Roland Rask
E-Post: stigroland.rask@bredband.net

 

Nätet är en del av IRL!

I unga människors digitala kommunikation cirkulerar det ett antal förkortningar. En av de första som vuxenvärlden lärde sig av dessa begrepp var IRL. Det står för ”in real life” och utgör motsatsen till livet på nätet. Att träffas IRL är på riktigt och att umgås via nätet är därmed på låtsas.

För något år sedan blev BRIS (Barnens Rätt i Samhället) Medierådets allierade som svensk nod i EU-samarbetet kring säkrare nätanvändning. Då förband man sig att addera en kolumn i den mall som man använder för att dokumentera de samtal man får till sin kristelefon. Där skulle man notera om det problem som samtalet handlade om var IT-relaterat, dvs om det handlade om nätmobbing, sms-hot eller andra former av digitala trakasserier.

Detta statistikkrav kom från EU, men från BRIS sida hoppades man på att det skulle leda till ökad kunskap om nätets roll när det gäller unga människors utsatthet.

Det har visat sig att denna kategorisering har varit mycket svår att göra. Huvudskälet till detta är att digital kommunikation för dagens unga är en del av det verkliga livet. Totalt integrerat i allt som sker. Det innebär att de inte gör någon uppdelning i till exempel ”verklig” mobbning och nätmobbning. Eller för att uttrycka samma sak lite mer drastiskt; Är du mobbad IRL är du det på nätet också och är du mobbad på nätet så är du det också IRL. Och samtidigt som detta påstående är sant så har det förlorat sin mening, eftersom barn och unga inte delar upp tillvaron på det sättet. Livet är ett, livet är helt, livet är på riktigt och den digitala kommunikationen är en självklar del av detta verkliga och sammanhållna liv. Och när nya rapporter visar att det har blivit vanligare att träffa kompisar på nätet än hemma hos någon, så pekar inte det på att våra unga ägnar sig åt verklighetsflykt, utan på att verkligheten har bytt utseende.

För några år sedan var ”second life” nätets högsta mode och Carl Bildt visade vägen och öppnade en svensk ambassad i denna låtsasvärld. I dag är det ganska tyst om Second Life. I stället är det mer personliga sidor som Facebook, Bilddagboken och egna bloggar som gått segrande fram. Anonymitetskulturen har inte gjort några större landvinningar de senaste åren. Snarare är det den raka motsatsen – en exponeringskultur – som blivit allt mer tydlig.

Möjligen är dessa exempel tecken på samma tendens. Vad ska man med ett andra liv till när man har fullt upp med det första? Det har gjort att nätet allt mer har utvecklats till en plats att vara sig själv på. En arena för identifikation och identitetsbyggande. Där visar man öppet vem man är och gömmer sig inte bakom anonyma pseudonymer.

Det är nästan att det känns lite orättvist.

Just precis som vuxenvärlden har lärt sig betydelsen av IRL har ungdomarna slutat använda begreppet och framför allt slutat att dela upp tillvaron på det sättet.

Det är bara att (återigen) lära om, lära nytt och lära rätt!

 

Stig Roland Rask
E-Post: stigroland.rask@bredband.net



Datorn i Utbildningen nr 8 2010. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok














FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023




Nominera huvudman före 14 juni 2023



[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 8 - 10]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 101227