Untitled Document

Av:Kurt Wicke
E-Post:
kurt_wicke@telia.com

Benjamin vet allt om den fantastiska kroppen

 

Varför fanns inte programmet när jag gick på mellanstadiet? Varför fick vi nöja oss med planscher och tråkiga biologiböcker? Inte ens Benjamin kan ge något svar på frågan - och det verkar vara enda gången han förblir svarslös.
Kurt Wicke har följt med det roliga och pedagogiska skelettet Benjamin på upptäcktsfärd i kroppen.

Den fantastiska Kroppen från Levande Böcker, för 6 - 12 åringar. Detta program presenterar Benjamin, det roligaste skelettet jag känner. Benjamin är ett pedagogiskt snille: han är inte bara rolig och underhållande, han är dessutom kunnig och presenterar information så att den uppmuntrar till utforskande. Mer eller mindre i förbigående lär man sig det mesta om människokroppen som man kan tänkas vilja veta på låg- och mellanstadiet.

Det finns flera sätt att ta reda på mer om människokroppen. Dels kan man helt enkelt välja att ta reda på saker och ting. Via en enkel orienteringsruta väljer man kroppsdelen, sedan organet, och sedan kan man mata, pilla på, rotera och höra information om det.

pussla ihop en kropp
När Benjamin agerar lärare blir det frågesport. En slumpgenerator ger organet/kroppsdelen, och sedan läser Benjamin upp frågor. Man kan svara direkt eller ta reda på mer om det. Svarar du rätt "får" du kroppsdelen och kan så småningom pussla ihop hela kroppen; sedan klär du den efter tycke och smak och tar ett kort till fotoalbumet.

Det tog lite lång tid att få ihop 18 beståndsdelar, men när väl halvvägs blev det roligare. Benjamin kan också agera som guide genom en hel dag, från uppstigningen - med rasande fart, förstås - till läggningen vid solnedgång visar han vad som händer i kroppen. Han blir hungrig och törstig när han cyklar, och reagerar man inte tillräckligt fort så mår han mycket dåligt. Han visar också vad som händer i kroppen - med andning, hjärtfrekvens, hunger och törst - när vi läser, vilar, åker inlines och så vidare.

aldrig tråkigt
Det går självklart också att medvetet söka efter information, och där verkar det inte saknas något. Förlaget uppger att det finns 600 olika artiklar och en uppslagsdel med 35 000 ord, och det tror man gärna, efter att ha hållit på ett tag.

Det verkar alltid att finnas något mer att ta reda på: varför svettas man? Varför fryser man? Tja, fråga Benjamin - han vet allt. Och blir det tråkigt ger Benjamin tips om olika experiment att utföra. Eller skriva en personlig bok, som är alldeles hemlig, speciellt viktig i de lägre textproducerande åldrarna. Inte heller rådgivningen, hygien, sömn, äta rätt, kommer till korta, och den kännetecknas av en välgörande frånvaro av pedagogiska pekfingrar. Inga "du bör!" eller "aja baja!" här inte, istället får man sakligt och roligt reda på vad som händer när man badar, tränar, äter rätt och så vidare.

Huvudmenyerna är lite svårare att lära sig, men väl över den tröskeln (eller lärt sig via "trial and error") är resten enbart intuitiv. Det som fascinerar mig är att sidospår sällan blir till villovägar, något som annars är snarare regel än undantag bland interaktiva program. Oavsett vad man hittar på visas hela tiden på skärmen var "huvudspåret" befinner sig; alla ens avstickare dyker upp som extrafönster som sedan kan stängas igen.
Tänk om alla webbplatser var uppbyggda på samma konsekventa sätt. Även valet mellan läsning och uppläsning är lätt. Ett klick på örat, och man får höra texten klart och tydligt i högtalarna. På begäran går det också att skriva ut och spara bilderna - något som illustrationerna visar. Det hade kanske varit önskvärd att få bilderna direkt i till exempel gif- eller pict-format, men eftersom denna funktion troligen är avsedd för lite äldre barn kan man gott anta att de kan hantera datorn på ett något mera avancerat sätt.

för alla åldrar
Det är mycket svårt att hitta något negativt att säga om skelettet Benjamin. Man kan inte ens klaga på att han inte passar för de åldersgrupper skivan är avsedd för. Till min stora förvåning har både 6- och 12-åringar glädje av skivan, låt vara av olika delar av den. Det enda negativa jag kan komma på är att Benjamin demonstrerar att världen är förbålt orättvis: varför fanns inte programmet när jag gick på mellanstadiet? Varför fick vi nöja oss med planscher och tråkiga biologiböcker? Inte ens Benjamin kan ge något svar på frågan - och det verkar vara enda gången han förblir svarslös.

Om du vill ge dina barn eller elever möjligheten att lära sig människokroppen och samtidigt ha så roligt att de glömmer att de lär sig vilket är det enda vettiga sättet att lära sig när man är barn - köp Den fantastiska Kroppen.

 

Kurt Wicke
E-Post:kurt_wicke@telia.com



fakta.ruta
Den fantastiska kroppen, Levande Böcker
webbadress: www.levande.se
Ålder: 6-12 år
PC/Mac. Rek. ca-pris: 549 kr


Datorn i Utbildningen nr 6 1999. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 6 - 99]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 991215