Untitled Document Text och foto: Carina Näslundh
E-post: carina.naslundh@diu.se

 

Falkenberg en-till-en:
Fortsatt satsning på skolutveckling

– Nu är själva projektet slut. Nu fortsätter processen och nu börjar det bli riktigt intressant och spännande, säger Arja Holmstedt-Svensson, förvaltningschef på Barn och utbilningsförvaltningen i Falkenberg. Kommunen som för tre år sedan vågade språnget och satsade stort på egna bärbara datorer till elever och lärare.

I realiteten har projektet en-till-en aldrig varit något projekt påpekar Kristina Björn, IT-ledare i Falkenberg.

– Det är en process. Fokus har hela tiden varit på att tänka pedagogik, inte teknik. Men en-till-en har varit ett bräckjärn för de pedagogiska diskussionerna.

– Det är en väldig utveckling för lärarna som yrkesgrupp.

Kristina Björn, IT-ledare, och Arja Holmstedt- Svensson, förvaltningschef på Barn och utbildningsfövaltningen i Falkenberg.




Men det är inte enbart lärarna som berörs när en hel kommun koncentrerar sig på skolutvecklingsfrågor. Martin Tallvid, som utvärderat satsningen, talar om fyra framgångsfaktorer i Falkenberg: förvaltningen, förankringen, friheten och fortbildningen. Förankring gäller på alla nivåer i organisationen. På ledningsnivå finns både politiker och tjänstemän och här finns en gemensam grundsyn och kunskapssyn, som genomsyrar arbetet.

– Men vi arbetar i många olika konstellationer och med många olika verktyg, påpekar Arja Holmstedt- Svensson. Allt måste förstärka lärandet. Vi jobbar med rektorerna och deras kompetensutveckling för att stärka dem som pedagogiska ledare ute i klassrummen, vi jobbar med organisationen, med lärarnas fortbildning.

Falkenberg har kraftsamlat och gett sig ut på en publik resa där kommuner runt om i landet noga följer vad som händer. Allt hittills har också pekat på att satsningen varit lyckad. Den kontinuerliga utvärderingen pekar på att måluppfyllelsen varit god, att elevernas motivation och lust att lära ökat och att nya arbetsformer utvecklats samtidigt som den digitala tekniken blivit en naturlig del i vardagen i flera av Falkenbergs skolor.

I somras kom dock statistik som visade att betygssnittet i avgångsklasserna på de två skolor som var först ut med en-till-en sjunkit och lokalpressen var inte sen med att söka samband. Men Arja Holmstedt-Svensson ser ingen anledning till att Falkenberg skulle känna större oro än andra kommuner, snarare står man bättre rustad inför framtiden än många andra.

– Det finns egentligen inga motbilder. Vi vet inte hur det skulle se ut i den här årskullen utan datorer. Men vi har tvingats att titta och analysera i ett större perspektiv. Traditionellt har man tittat på skolan inifrån, vilka barn har vi, vad innebär det för oss. Nu tittar vi på vilka verktyg vi har i hela organisationen. Vilka verktyg, vilka roller och det handlar om allt från ekonomistyrnig till rektorer och lärare. Det handlar om att skapa förutsättningar för elevenas lärande och det är ett oerhört stimulerande arbete

– Vi börjar hitta en förankring av en gemensam bild av den skola vi vill ha framöver och den bilden är gemensam hos den politiska organisationen och förvaltningen.

Martin Tallvids slutrapport från utvärderingen av Falkenbergsprojekt visar att måluppfyllelsen är god i de skolor han följt.

– Det har hänt så mycket positivt och konstruktivt på den här resan, påpekar Kristina Björn. Det är en glädje att i utvärderingen läsa om vad som görs på skolorna och hur det gynnar eleverna.

– Vi fokuserar på det som är bra och vässar verktygen, säger Arja Holmsted-Svensson.

 

Carina Näslundh


Slutrapporten från utvärderingen ”En-till-en. Falkenbergs väg till Framtiden” kommer i september. Mer information: www.falkenberg.se/1-1



Datorn i Utbildningen nr 5 2010. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Nominera huvudman före 14 juni 2023




Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023













[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 10]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 100917