Untitled Document

Text och bild: Gabriela Lönroos

 

Kreativa elever tävlar om bästa webbplats

Dödsväsen, kärleksmyter, skrönor och hjältar – allt och alla samlas under knyttochoknytt.se – en webbplats skapad av kreativa gymnasieelever på Dragonskolan i Umeå. Och nu ska de delta i Webbstjärnan 09, en tävling i webbpublicering som vänder sig till svenska gymnasieskolor.

Eleverna som läser andra året på Natur- och samhällsvetenskapliga programmet var ett av de tre pilotprojekten som utvärderade Webbstjärnan under våren innan tävlingen nu i höst dragit igång på riktigt. Som en del i kursen Svenska A gjorde de en webbplats av skolarbetet om myter och skrönor.

– Det var ett trevligt och roligt avbrott från det vanliga skolarbetet – lektion, plugga, prov – ja du vet, säger Emma Malm, en av de webbpublicerande eleverna på Dragonskolan.

Klassen delades upp i mindre grupper som ansvarade för varsin myt eller skröna och grupperna skapade undersidor till knyttochoknytt.se. Cathrin Backman Löfgren, lärare i svenska och historia på Dragonskolan, anser att det var en bra lösning då det tvingade eleverna att ta ansvar för sitt eget arbete och det resulterade i att eleverna förstod att de kunde klara av allt vad webbpublicering innebär trots att många av dem inte hade någon som helst förkunskap inom området.

– De kunde därmed inte förlita sig på någon annan, utan de fick själva se till att komma över svårigheterna som de stötte på, säger Cathrin Backman Löfgren.

Goda råd till konkurrenterna
Gustav Nystedt, 17 år, som var bildredaktör för sidan om hjältar, hade inga större förväntningar innan han gick in i projektet. Han insåg fort att det inte var några problem att komma på idéer, men det var en utmaning att sätta sig in i hur publiceringsprogrammet fungerade och han vill gärna utveckla webbplatsen ytterligare.

Nu har tävlingen Webbstjärnan inletts ’på riktigt’ och nu kommer elevgrupperna eventuellt att tävla med enskilda bidrag och de blir därmed varandras konkurrenter. Viktoria Nordgren är en av de få i klassen som har viss erfarenhet av webbpublicering. Hon menar att resultatet är avhängigt av om man lär sig programmen eller inte. Marcus Björns, 17 år, bjuder också sina motståndare i tävlingen på några tips och råd:

– Det är viktigt med bilder och layout – det måste se snyggt ut. Men samtidigt måste innehållet vara anpassat till webben. Några regler är att vara kortfattad och endast ha med det som är nödvändigt.

Emma fyller i med att ett bra råd är att läsa instruktionen för publiceringsverktyget innan man sätter igång. Det underlättar oerhört, säger hon och fnissar.

Läraren Cathrin Backman Löfgren ser väldigt positivt på att integrera datorer och Internet på ett kreativt sätt i skolarbetet. Hon menar att projektet gav eleverna möjlighet att använda sin kreativa förmåga och omvandla sin kunskap till ett fungerande innehåll.

 

Gabriela Lönroos

Webbstjärnan 09

Webbstjärnan är ett samarbete mellan initiativtagaren .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) och Datorn i Utbildningen.

Anmälan görs av lärare på www.webbstjärnan.se. Där kan du också läsa mer om tävlingen.

.SE tillhandahåller gratis webbhotell, valfri ledig .se-domän, utbildningsmaterial, seminarier och verktyg för webbpublicering samt support.

Tävlingskategorierna är: Bästa bidrag, Bästa Kurs Projektarbete 100 poäng, Bästa användning av multimedia, Bästa pedagogiska grepp, Bästa ämnesspecifika bidrag, Bästa ämnesövergripande bidrag, Bästa design och Elevernas val.

Seminarier för gymnasielärare i webbpublicering
Om din skola/stadsdel/kommun vill stå som värd för ett intressant seminarium kring webbpublicering och att skriva för webben, kontakta Carina Näslundh . (Det innebär inga kostnader för skolan eller kommunen.)



Datorn i Utbildningen nr 5 2008. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok














FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023




Nominera huvudman före 14 juni 2023



[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 08]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 080915