Untitled Document

Av:Toura Hägnesten
E-Post:toura.hagnesten@mailbox.swipnet.se


[artikel.länkar]

Talbok i skolan

Talböcker kan stärka självkänslan för elever med lässvårigheter. Och med talböckerna på cd-romskivor finns det ingen risk för att kassettbandet ska trasslat till läsningen. Toura Hägnesten har prövat Daisysystemet.

Talböckernas målgrupp är personer som av någon anledning har svårigheter att läsa en bok själva till exempel synskadade och dyslektiker. Hitintills har de varit inlästa på kassett men idag har man gått över till DAISY-talböcker. Det innebär att vi nu fått talböcker där bandet inte trasslar och som är behändiga att handskas med. Dessutom är DAISY en internationell standard vilket ger unika möjligheter i framtiden oavsett om du är en 7-årig lästränare eller forskare.

DAISY är ett system för att läsa talböcker, via dator eller en särskild talboksläsare. Den senare är en apparat, vanligaste modellen heter Viktor, med vilken läsaren kan läsa sin talbok. Ordet DAISY är en förkortning för Digitalt Audiobaserat Informationssystem. Det går inte att spela en DAISY-talbok i en vanlig musik-cd-spelare men en musikcd går fint att lyssna på i Viktor!

stort urval
Jag provar i mitt arbete med att låta dyslektiker läsa med hjälp av dels Viktor Pro dels DAISY. Det går till så att vi lånar böcker från talboks- och punktskriftsbiblioteket, som vi använder i läsundervisningen. Det TPB skickar ut är en cd-rom med aktuell bok inläst. För att använda den på datorn måste jag först ha installerat en särskild programvara, Playback 2000, som kan rekvireras gratis från TPB och är ytterst lättinstallerat. När jag sedan vill läsa så öppnar jag bara Playback och stoppar i cd:n.

Det som visas på skärmen är text ur boken som till exempel förord, kapitelrubriker, information om författaren och baksidestext. Programmet erbjuder möjligheter för läsaren att till exempel välja läshastighet, att röra sig mellan olika kapitel, hoppa till viss sida och lägga bokmärken i texten. Vill jag att eleven ska följa med i den tryckta texten i boken måste jag låna denna på bibliotek. TPB lånar inte ut böcker tillsammans med cd-romskivan.

Det finns ett stort urval Daisy-böcker för alla åldrar, dels skönlitteratur dels facklitteratur. För att ta reda på vad som finns så kan du rekvirera bokförteckningar för de olika kategorierna. TPB är också mycket hjälpsamma med att ge förslag på böcker lämpliga för just din elev.

mer språklig stimulans
Jag har funnit att den pedagogiska vinsten ligger mycket i att elevens bristande läsförmåga inte behöver begränsa bokurvalet. Det betyder att eleven kan läsa något svårare och mer omfångsrika böcker än vad själva läsförmågan tillåter och detta i sin tur betyder att eleven får mer språklig stimulans och kan vara med och diskutera samma böcker som kamraterna har läst. Med andra ord - ett utmärkt kompensatoriskt hjälpmedel. Desto tidigare barnet lär sig att det är en självklarhet att läsa vissa texter med kompensatoriska hjälpmedel desto mindre handikappande kommer en svagare läs- och skrivförmåga att bli för den personliga utvecklingen och skolprestationerna.

Talböcker har flera fördelar som att:

  • självkänslan stärks när läsningen fungerar och eleven inte behöver misslyckas
  • den fångar läsarens uppmärksamhet
  • den ger mer läsupplevelse när läsaren kan fokusera på innehållet i stället för själva avläsningen
  • den sammanhängande läsupplevelsen underlättar för läsaren att hålla koncentrationen
  • den befäster ordigenkänningen genom repetitioner
  • cd-skivor är mindre känsliga än kassettband

Nästa steg är att köpa läromedel för DAISY-systemet. Här har inläsningstjänst en hel del att välja på för alla åldrar. För de yngsta är utbudet än så länge mer begränsat men med större efterfrågan kommer det säkert att växa.

För dig som vill ha fler metodexempel och erfarenheter av talböcker i undervisningen finns en rapport som är värd att läsa trots att den inte är helt färsk, nämligen ”Talböcker i grundskolan för elever med läs- och skrivsvårigheter, Rapport från ett projekt 1990 - 1992” av Lena Bergman. Rapport 1995:2, TPB.

Toura Hägnesten,
specialpedagog, Backluraskolan
E-Post:toura.hagnesten@mailbox.swipnet.se

artikel.länkar

Talboks- och punktskriftsbiblioteket, TPB:
www.TPB.se

Inläsningstjänst:
www.inlasningstjanst.se

FMLS, Förbundet Funktionshindrade Med Läs- och Skrivsvårigheter:
www.fmls.nu



Datorn i Utbildningen nr 5 2002. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 02]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 021003