Untitled Document

Av: Carina Näslundh,
E-Post:
carina.naslundh@canit.se


Sommar på nätet


Sommar, sol, semester. Tid att koppla av, resa, ladda batterierna. Tid för fortbildning, reflektion, planering inför hösten. Internet är fullt av både nyttigheter och onyttigheter. Här bjuder vi på några länktips inför sommarens surfande.

Reselänkar finns det en uppsjö av på Internet, samtidigt som du planerar det egna resandet kan de självklart också vara användbara i undervisningen. Likt Nils Holgersson kan man nu flyga över landet men, med datorkraft.

Alla kommuner i Sverige har numera en webbplats, kvaliteten är skiftande, men de kan ofta vara en bra startpunkt för både allmän kommunal information och turistinformation. En bra ingång till den kommunala informationen är Sverige Direkt som nu också har förnyat sig med bland annat bättre sökmöjligheter.
(www.sverigedirekt.gov.se)

Ett annat sätt att leta sig runt i Sverige är via Inetmedia som samlat information länsvis. Här hittar du länkar, till offentlig information, turism, de lokala tidningarna och annat matnyttigt. (www.inetmedia.nu/sverigerunt)

En av sommarens stora begivenheter är självklart den stora Bomässan Bo01, Malmö, som pågår till och med den 16 september. Ett besök på webbplatsen är att rekommendera inför besöket, där finns mängder av information kring de nybyggda husen, aktiviteterna och tankar och debatter kring miljö och framtidens byggande.
(www.bo01.com)

Väl i Malmö befinner du dig i den nya Öresundsregionen. En webbplats med mycket information om det offentliga livet är Øresunddirekt. Här finns allt man behöver veta om att studera, arbeta och leva i Öresundsregionen och skillnader mellan svenska och danska förhållanden.
(www.oresunddirekt.com)

Mer inriktad på kulturen i området är Kultur Öresund, med kalendarier om utställningar, teatrar med mera.
(www.kultur-oresund.net)

Skånes turistråd får avsluta Internetutflykten till Skåne. På deras webbplats samsas, som sig bör, allt om sevärdheter, cykeluthyrning, stugor och aktiviteter i hela länet.
(www.skaneturist.nu)

För allt turistande i Sverige är webbplatsen ”Sverigeturism” en bra start.
Webbplatsen innehåller bland annat information och länkar till boende, sevärdheter, kommunikationer och alla landets turistbyråer.
(www.sverigeturism.se)


väder och trafik
Vädret är alltid av intresse. SMHI har en faktaspäckad sida med aktuella väderprognoser till land och sjöss. Men här kan man också lära sig mer om väderspråket, lära sig att själv tolka molnens budskap och fördjupa sig i hur översvämningar uppstår och hur det står till med ozonskiktet.
(www.smhi.se)

För alla som ska ut på vägarna är vägverkets webbplats en guldgruva. Där ges information om pågående vägarbeten och rastplatser. Det finns också information om evenemangstrafik, så alla som har tänkt sig att köra bil i Göteborg under EUs toppmöte i juni bör göra ett besök hos Vägverkets webb först. Men det är inte bara när du själv ska ut och köra som du kan ha nytta av Vägverket, här finns också körkortsinformation, trafiksäkerhetsfrågor, barn i trafik och en hel del statistik.
(www.vv.se)


resa långt
Det går ju också att resa utanför Sveriges gränser, oavsett om man ska resa i verkliga livet, drömma sig bort en stund eller låta eleverna planera en resa finns det bra startpunkter på Internet. Sveriges största reseportal är ”Reseguiden” där det går att söka efter tidtabeller och priser till olika resmål, det finns också en hel del matnyttiga länkar.
(www.reseguiden.net)

Om man är intresserad av snabbinformation om olika resmål är Aftonbladets resguider i pdf-format behändiga. De går att skriva ut och vika ihop till en liten praktisk A5-folder. Informationen är av typen: Prags fem bästa caféer, fem saker du inte får missa i Rom, bo billigt i Paris.
(www.aftonbladet.se/resor)

Två andra tidningar med bra reseavdelningar på nätet är Dagens Nyheter och Göteborgsposten.
(www.dn.se/resor och www.gp.se/resor)


läs en tidning
Ett intressant sätt att förbereda en resa är att läsa tidningar från orten eller landet dit man ska åka. Och där är Internet oslagbart. I dag publicerar de flesta tidningar och tidskrifter delar av sitt material på Internet. Att det är användbart även i undervisningen behöver väl knappast nämnas.

Kungliga biblioteket, KB, har en komplett lista med svenska dagstidningar på nätet under avdelningen ”Svenska dagstidningar online”. Där hittar man också nyhetsbyråerna och tv-kanalernas webbplatser.
(www.kb.se/ts/tsonline.htm)

KB har också en förteckning över svenska tidskrifter på Internet, ”Svensk periodica online”, en guldgruva för alla specialintressen som det finns tid över att ägna sig åt under sommaren, folkdans eller fågelskådning till exempel.
(www.kb.se/Nbp/el-per.htm)

Om resan ska gå utomlands behövs andra sökmöjligheter.

En bra webbplats som samlat ihop länkar för att hitta utländsk press är svenska ”Kiosken”. En annan är ”The Paperboy” som listat över 5 000 tidningar från 176 länder. En fördel med ”The Paperboy” är att det på ingångssidan finns bra och enkla sökmöjligheter samt länkar till andra nyhetsmedier.
(www.esperanto.se/kiosk och www.thepaperboy.com)

Om språkkunskaperna tryter finns naturligtvis också hjälp att få på nätet. Skoldatanätets Lexin har till exempel ett utmärkt engelskt onlinelexikon.

”Foreignworld.com” tillhandahåller flera tjänster som ”DictSearch” med 178 lexikon på 64 språk och en översättningstjänst ”TranslateNow”, det vill säga en robot som kan översätta hela sidor. Det blir kanske inte så bra som översättning betraktat, men ofta någorlunda begripligt och många gånger rätt roligt.
(www.skolverket.se/skolnet/lexikon och www.foreignword.com)


mat och dryck
Chicken Tai och kräftpasta är två favoritrecept i svenska hem. I alla fall bland dem som besöker webbplatsen Allt om mat.
(www.alltommat.se)

För dem som är intresserade av fysiken i maten rekommenderas ett besök på SVTs webbplats. Där kan man få se den välkände docenten i fysik, Hans-Uno Bengtsson och höra honom berätta varför vissa saker fungerar och andra inte när man lagar mat. Allt beror på fysiken, nämligen.
(www.svt.se/mat)

Det finns många matroade människor runt om i världen som gärna vidarebefordrar sina recept via Internet. Ofta räcker det med att börja på en webbplats för att sedan via deras länkar fortsätta den kulinariska resan. Här kan verkligen en stunds rejält Internetsurfande ge utdelning. Själv hittade jag bland annat Militanta gastronomer.
(www.geocities.com/NapaValley/2031/mat.htm)

Vad vore livet utan kryddor? Och oavsett om man har en egen örtagård och vill få lite odlingstips, eller vill få tips på väldoftande recept, eller kanske står med en krydda i handen och undrar vad man ska laga till så rekommenderas ett besök på Krusmyntagården. Om besöket sker via nätet får man än så länge föreställa sig kryddofterna, eller skruva av locket på basilikaburken.
(www.krusmynta.se)

En nu mer än 20-årig förening är Vitlökens vänner. Och recepten innehåller...
(vitlok.webjump.com)


sommarkurs
Sommarkurser kan handla om många olika saker, gå på skrivarskola, vidareutbilda sig inom sitt område eller göra något helt annat. Syoguiden på nätet innehåller mängder av nyttig information om utbildningar, praktik och stipendier – även för lärare. Här finns också länkar till folkhögskolorna som ofta har intressanta sommarkurser, På studera.nu kan du söka efter alla typer av kurser på högskolan och webbkurser med mycket varierat innehåll hittar du på K-world.
(www.syoguiden.com)
(www.studera.nu)
(www.kworld.se)

Till sist ett länktips för litteraturälskare – Argus.nu – en samlingsplats för alla som tycker om böcker.
(www.argus.nu)

 

Carina Näslundh,
E-Post: carina.naslundh@canit.se


Datorn i Utbildningen nr 4 2001. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 4 - 01]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 010530