Untitled Document Av: Peter Becker
E-post:
peter.becker@diu.se

 

Framtidens lärande – här och nu

Vilka kompetenser behöver Sverige för framtiden, och vad ska skolan lära ut? Det är stora och svåra frågor. Under flera års SVIT-konferenser och visionsseminarier har vi diskuterat dessa utifrån alltmer nödvändiga kompetenser som att skriva, läsa och räkna. Krav som skärps men också förändras med de digitala mediernas allt större genomslag, där läsande också blir medieläsande, med sms, video och film, digitalfoto och Internet. Där Internet, med sina informationskällor, tjänster och mötesplatser blir en del i den digital kompetens som alla medborgare behöver. Här har de åtta nyckelkompetenser EU formulerat för Europas medborgare varit centrala för vår diskussion.

Frågorna har varit en utgångspunkt i arbetet med Konferensen Framtidens lärande. Den internationella krisen har gjort frågorna än mer brännande. Vi har inbjudit ett antal personer, många med anknytning till näringslivet, att diskutera frågorna utifrån sina erfarenheter och sina verksamhetsperspektiv. Under årets första kvartal har vi publicerat ett antal krönikor – dels på bloggen Framtidens lärande (www.diu.se/framtidenslarande), dels här i DIU.

I detta nummer belyser vi frågorna på nytt, nu kring webbpublicering och tävlingen Webbstjärnan, UF och perspektiv kring ung företagsamhet, med en krönika av Rolf Dahlberg, vd för ett företag med rötter i den småländska företagsamheten. I syfte att peka ut vikten av de digitala kompetenserna medverkar DIU i tävlingen Webbstjärnan och driver Sökmästaren. De speglas i detta nummer och syftar just till att lyfta fram digitala kompetenser som att ställa sig frågor, söka och värdera information liksom att själv publicera sig och kommunicera via nätet. Parallellt har vi bjudit in gymnasieungdomar från konferensens värdkommun Nacka, att arbeta med de här frågorna från sitt eget perspektiv. De första resultaten syns i detta nummer av DIU. Fler kommer att höras inför konferensen och under denna, där ett antal Nackaungdomar medverkar.

Diskussionen om framtidskompetenser pekar tydligt på behovet av att de digitala kompetenserna förs in i de nationella styrdokumenten och initiativen. Därför är det av vikt att flera ledamöter från Riksdagens utbildningsutskott medverkar i konferensen kring Framtidens lärande, i ett samtal kring framtidskompetens med ungdom, skolfolk och näringsliv. Liksom den diskussion vi ska föra kring remissen av den nya lärarutbildningen, med fokus på it-frågorna, som centrala utvecklingsfrågor.

Om den statliga nivån är ett fokus för Framtidens lärande, är den kommunala en mycket viktig andra nivå. Idag har skolans it-frågor blivit tydligare synliga på denna nivå än tidigare. Därför är Nacka kommun och Falkenbergs kommuner två kommuner som vi lyfter fram på konferensen, inte främst som modeller men som värdefulla exempel att diskutera utifrån. Två inlägg i detta nummer av Torbjörn Skarin respektive Mats Östling (numera it-strateg i Stockholms kommun) ger perspektiv på den kommunala it-strategin för skolan. Samtalet fortsätter på konferensen utifrån dessa inlägg och från fallbeskrivningar och andra inlägg. Vårt syfte med konferensen är dubbelt – att föra samtalet om digitala kompetenser i den nationella utbildningspolitiken, och att dela erfarenheter på den kommunala och lokala nivån. Din röst behövs - på nätet och i DIU. Välkommen till konferensen Framtidens lärande – här och nu, i Nacka Strand den 19-20 maj! Anmäl dig via vår webbplats.

Peter Becker
E-Post: peter.becker@diu.se peter.becker@diu.se

Mer information om konferensen Framtidens lärande – här och nu!, den 19-20 maj 2009 i Nacka Strand, finner du på www.diu.se/framtidenslarande.



Datorn i Utbildningen nr 3 2009. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)








Nominera huvudman före 14 juni 2023




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023









Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok



[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 3 - 09]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 090415