Carina Näslundh
Över 800 till Föreningen Datorn i Utbildningens konferens
-Vi ses i Karlstad, 10- 11 juni!
- Målet är att när deltagarna åker hem från rikskonferensen ska de ha fått nya impulser för det fortsatta arbetet i skolan. De ska också ha skaffat sig några nya personer i sitt personliga nätverk, det är viktigt, säger Alvar Löfskog ordförande i Föreningen Datorn i Utbildning, inför föreningens stora årliga rikskonferens.
I år arrangeras rikskonferensen i Sveriges soligaste stad - Karlstad, 10-11 juni. Det blir en stor konferens med över 800 deltagare och närmare 70 parallella sessioner och seminarier.
- Det är spännande och en utmaning att arrangera rikskonferensen. Nu när konferensen närmar sig är det mängder med praktiska saker som ska ordnas. Förutom anmälningar, bekräftelser, boende och liknande finns det många små detaljer som ska fungera så att vi får en trivsam konferens.
Samtal över gränserna
Att sätta ihop ett konferensprogram av den här omfattningen kräver en hel del förberedelse och eftertanke. Totalt har omkring 25 personer i olika arbetsgrupper förberett programpunkterna. I det första skedet funderade man på att göra ett målgruppsinriktat konferensprogram, och särskilja inslag riktade till förskola, gymnasium, bibliotek, och så vidare, men den tanken övergavs.
- Många programpunkter har ett stort allmänintresse. Och genom att inte dela på programmet blir det en större blandning av deltagare och det är befrämjande för dialogen - man kan mötas över gränserna.
En nyhet i årets konferens är det internationella inslaget, bland annat medverkar Noni Maté från Simon Fraser University i Kanada, Betty Collis från University of Twente, Nederländerna och Rosetta McLeod från Summerhill Education Centre, Aberdeen.
- Att ha föreläsare från andra länder är bra på flera sätt. Vi får information och kunskap om vad som händer utanför landets gränser. Men vi kan också se att vad vi gör i den svenska skolan står sig bra i konkurrensen, menar Alvar Löfskog.
- Jag har en känsla av att ofta åker man långt bort för att lära sig saker, istället är det ofta så att vi kan lära andra länder.
Bibliotekstrend
Rikskonferensen vänder sig både till skola och bibliotek och en tydlig trend är att biblioteksinslaget har ökat.
- I skolan kommer skolbiblioteken och bibliotekarierna mer och mer in i undervisningsprocessen.
Det återspeglar sig också i konferensprogrammet. Organisatörerna har utökat utbudet av programpunkter med biblioteksinslag.
Fingrarna på tangentbordet
En annan tydlig trend i deltagarnas val är att work-shops är en populär form av fortbildning. Att själv få sätta sig vid en dator, sätta fingrarna på tangentbordet och praktiskt pröva sig fram ger ett mervärde.
- Enklare webbprogrammering och informationssökning är populärt, berättar Alvar Löfskog. De som varit med länge tycker kanske att det stadiet är passerat, men det finns ett stort intresse och behov av sådana work-shops.
Konferensdeltagarna kommer från hela Sverige, även om det självklart blir en regional tyngdpunkt. Kopnferenssekretariatet har också fått förfrågningar från både Finland och Åland.
Datorer och fest
Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karstad, där konferensen äger rum, kommer också att innehålla en utställning. Drygt 25 utställare finns med och visar datorer, programvaror och läromedia.
Traditionsenligt avslutas den första konferensdagen med fest - en riktig Värmlandsafton med äkta värmlandsunderhållning.
- I år har vi bakat in priset för festen i konferensavgiften. Då behöver ingen avstå på grund av extra kostnader. Meningen är ju att alla ska kunna träffas och umgås under trivsamma former, säger Alvar Löfskog.
Carina Näslundh
Årsmöte
I samband med rikskonferensen håller föreningen Datorn i Utbildningen sitt årsmöte den 10 juni kl 16.00 på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.
Datorn i Utbildningen nr 2 1998. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får
användas för enskilt bruk. I övrigt får de
enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill
du ha hela numret på papper, sänd en
beställning via detta system!
|