Untitled Document

Av: Carina Näslundh,
E-Post: carina.naslundh@canit.se

SÖKMÄSTAREN:
Receptsök blev succé i allt populärare tävling

Du vill bjuda familjen på en hemlagad efterrätt. Vad väljer du och var hittar du bra recept på nätet?

Så löd frågan i veckans Sökmästare i mitten av november. Och efterrätter engagerade eleverna. Det strömmade in svar till tävlingen.

Maud Hell, skolbibliotekarie i Lund och tävlingsmästare för Sökmästaren, bedömer svaren på veckans sökfråga efter hur väl eleverna klarat informationssökningsuppgiften. I samband med efterrättsfrågan hade det nog varit på sin plats med bedömning efter avsmakning av inkomna bidrag.

Bidragen var ett fullständigt frosseri i goda efterrätter och för den som vill ha lite idéer på nya efterrätter att pröva publicerar vi några av de inkomna recepten på nästa uppslag.

Men, syftet med Sökmästartävlingen är inte matlagning. Det är istället informationssökning och elevernas kunskaper i att söka strukturerat på nätet, motivera sina svar och visa att de kan ange källor på ett korrekt sätt som tävlingen handlar.

Och det är som alltid viktigt att läsa igenom frågan ordentligt.

– Många har mycket ordentligt skrivit hur de sökte och var de hittade svaret. Men ganska många hade glömt något av det som behövdes, sade Maud i sin kommentar den veckan.

– En del visste precis vilken efterrätt de ville ha och skrev in det ordet i sökmaskinen, till exempel banansmoothie eller kladdkaka. Till och med om man stavar fel kan google hjälpa till. Om man skriver ”kladkaka” eller ”chokladpuding” frågar google om man menar kladdkaka eller chokladpudding! Fantastiskt eller hur?

Sökmästaren är en söktävling på nätet, med nya frågor varje vecka. frågorna riktar sig främst till elever i årskurserna 5-9. Syftet är att ge eleverna en lekfull utmaning som fungerar som introduktion till de stora och centrala frågorna kring Internet och sökkompetens och samtidigt lära ut problemlösning, kritiskt tänkande och värdering av information.

stöd för lärare
Sökmästaren ät tänkt att fungera som ett stöd för lärare att arbeta kvalitativt med Internet i skolan och att integrera IT i undervisningen baserat på ett undersökande arbetssätt.

Och Maud Hell har under den termin hon arbetat med Sökmästaren upptäckt att många lärare använder tävlingen just så.

– Samma skolor återkommer flera gånger och det beror antagligen på lärare som tycker det är en bra uppgift för eleverna.

Under de år som Sökmästaren pågått har antalet deltagande elever och skolor ökat och det finns en omfattande databas med elevsvar som ger en inblick i hur elever söker och värderar information på nätet. En utvärdering av svaren pekar på att det finns stora brister och behov hos eleverna vad gäller sökkompetens och kritisk värdering av information. Men det visar sig också att det bland deltagande skolor och elever sker en successiv höjning av nivån. En förhoppning är att de kommentarer kring veckans fråga som lämnas varje vecka på Sökmästarens webbplats bidrar något till denna höjning

– Förhoppningsvis går lärarna sedan igenom svaren med eleverna, åtminstone mitt svar till vinnaren, så att eleverna kan se var det brast i deras svar. säger Maud Hell.

– Många nöjer sig med att ge ett svar. De glömmer ofta att ange URL där svaret fanns och hur de sökte. Det skulle de kanske lära sig vid en genomgång och utvärdering.

korta svar
– Det märks att många är vana att bara ge ett kort svar på en fråga och inte tänka så mycket själva. Men ibland händer det att någon visar ett verkligt intresse. Det är roligt. Jag försöker hitta på frågor, där man har chans att tänka och att lära sig lite.

Ett exempel kommer från Emanuel som upptäckte nya bra saker när han arbetade med frågan: När och var spelas VM i fotboll nästa gång? Fotbolls-VM:s historia - finns det några bra webbplatser man kan använda, om man vill arbeta med det?

”Fotbolls-VM spelas i Tyskland nästa gång. Om man vill arbeta med fotbolls-VM kan man gå in på http://www.eoob.se/search/?keyword=Fotbolls%20Vm%20Historia där man kan söka inom fotbollshistorien. Sidan betecknar sig: ”Här finns information om nästan allt och lite till tex Fotbolls Vm Historia.” Annars finns det uppslagsverk på internet, de mest framstående är väl susning.nu och wikipedia.org. De sidorna brukar jag besöka när jag ska ta reda på ngt. Som vanligt har jag sökt på nätets största sökmotor-google. Jag kände redan till susning som var ett av de främre resultaten, men jag upptäckte att http://www.eoob.se/search/?keyword=Fotbolls%20Vm%20Historia hade en sökmotor där man kan kunde söka inom fotbollshistorien, vilket jag tyckte var bra.”

google dominerar
– Så gott som alla verkar använda Google, bara några enstaka använder andra sökmaskiner. De betraktar ofta Google som en slags uppslagsbok med länktips och anger ofta bara Google som källa. Troligen har en del inte fått träning i att söka på något annat sätt. Jag får lust att göra reklam för Länkskafferiet och andra bra hjälpmedel, säger Maud Hell.

En del elever använder ”webbuppslagsverken” susning.nu och wikipedia. Där finns också ofta svar på frågorna eller länkar till webbsidor där eleverna hittar ett svar..

Det är många svar som är bra och det är ofta svårt att välja ut bara en vinnare, menar Maud. Eleverna hittar ofta bra länkar och kan ge tips till andra på det viset, så inför våren tänker Maud Hell oftare redovisa flera av länktipsen.

inspiration från skolbiblioteket
Till vardags arbetar Maud Hell i skolbiblioteket på Vikingaskolan i Lund och därifrån kommer många uppslag till veckans fråga.

– Det är lätt att hitta på frågor när man lyssnar på vad eleverna håller på med på biblioteket. Jag hjälper dem och samtidigt hjälper de mig med idéer! Lärarna kommer också ibland och frågar mig om länkar till olika arbetsområden. Nu senast är det klimatförändringar, nobelpristagare genom åren och rymden som är några av ämnena på gång.

Carina Näslundh,
frilansjournalist
E-Post: carina.naslundh@canit.se



Datorn i Utbildningen nr 7/8 2005. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7/8 - 05]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 060131