Untitled Document

Carina Näslundh,carina.naslundh@canit.se
Bosse Andersson,
bosse.andersson@utbildning.lerum.se

Julpyssel på Internet

Julen kan numera firas helt och hållet med Internetstöd. Recepten på julmaten, julkorten, julklappsinköpen, julmusiken, julklappsrimmen och jullekarna. Ja, allt finns snabbt tillgängligt via några tangenttryckningar.

För alla som har det jäktigt i köket och letar frenetiskt i kokböckerna efter de gamla julrecepten är Meramat.com räddningen. Här finns recept på allt från pepparkakorna till halländsk grönkål.
www.meramat.com

En riktig julklassiker på nätet är Julens kemi. Här kan man lära allt om vad julgranar egentligen består av, om glögg, tomtebloss och kemin i andra svenska jultraditioner.
www.santesson.com/julkemi/chemhome.htm

I övrigt hittar man alla länkar som rimligtvis kan behövas på tjejringens julsidor som uppdateras med många nya tips varje år.
www.tjejringen.com/jul/

klurigheter på nätet
När julmaten tagit slut och ingen längre vill dansa kring granen kan det kanske passa med lite hjärngymnastik.

Sveriges Matematiklärarförening har på sin hemsida under länken hjärngymnastik några spel som mastermind, solitaire och fyra i rad som spelas direkt på nätet.
www.smal-matte.com/index2.htm

På webbplatsen schack online finns länkar till platser på Internet där det spelas schack och en bra schackskola för nybörjare på svenska.
http://schack.pambu.com/

ord och språk
Någon gång framåt nyårshelgen kanske julfirandet börjar avta och det mer nyttobetonade sökandet på nätet att tillta. En innehållsrik och nyttig webbplats både privat och i jobbet är ordboken.nu.

Detta är en webbplats som det är lätt att ”fastna i”. Här finns länkar till mängder av fria resurser på nätet: ordböcker, olika facklexikon, aforismer, ordspråk och citat både på svenska och engelska. Ja, det mesta finns.
www.ordboken.nu

Fler ord, men framför allt 150 tips för att skriva bättre bjuder copywritebyrån Satellite på i en gratis e-bok. Satellite har också ett nyhetsbrev som kommer en gång i veckan med ett nytt skrivtips.
www.satellit.se/150skrivtips.htm

Webbpennan är en annan matnyttig webbplats om språket och skrivandet. Här handlar det huvudsakligen om ett praktiskt hjälpmedel för alla dem som producerar texter för webben och andra ”online”-medier – vare sig de är utbildade skribenter eller inte.
www.webbpennan.com

Hur vanligt är det att erfarna skribenter börjar meningar med och? Vad är vanligast i dag, för de som eller för dem som? Finns ordet funktionalitet, och vad står det i så fall för? Hur använde Strindberg svordomar i sina brev och romaner? Kan man hitta slangord som slagga, jäkta och käka hos äldre svenska författare?

Ordböcker och handböcker ger oss inte alltid vägledning i språkfrågor. Men på nätet kan du i dag själv snabbt få fram svar på alla tänkbara typer av språkfrågor.

Svenska språknämnden har tagit fram en handledning i hur man kan göra egna språkforskningar på nätet tillsammans md sina elever.
www.spraknamnden.se/SSN/forsk.html

samarbeta och utvärdera
På Internet finns det en hel del gratistjänster som kan vara till nytta för det egna administrativa arbetet och för samarbetet med elever och kollegor.

Europeiska skoldatanätet erbjuder platser för samarbete inom Euncommunity. Det är fritt att skapa en egen community och bjuda in kollegor och elever eller söka medlemskap i en community som redan existerar. Det finns gruppfunktioner som diskussionsforum, meddelandetjänst, c-post (e-post till communitymedlemmarna), filarkiv, söktjänst, anslagstavla och kalender. För administratören av communitien är det enkelt att skapa nya communities under huvudcommunitien.
www.eun.org

Studeme.com är en svensk webbplats som marknadsför sig som en tjänst för den akademiska världen. De som driver platsen har som ambition att Studeme ska bli till en community för studenter.

Tjänsten möjliggör personifiering i form av kalender, adressbok, filarkiv, e-post och sms-tjänst och samarbete för grupper. Varje medlem kan skapa grupper där medlemmarna kan diskutera och dela på filer och samordna aktiviteter.
www.studeme.com

Genom Yahoo kan alla att skaffa ett eget skrivbord på Internet – myYahoo – med kalenderfunktion, anteckningsblock, e-post, e-postlistor, fotoalbum och utrymme för att lagra filer. För samarbete och kommunikation med andra på nätet finns Yahoos variant av kompisprogrammen ICQ och MSN här döpt till Yahoo messenger. Grunden i dessa program är en meddelandefunktion som gör att medlemmar i en grupp ser vilka som är uppkopplade samtidigt på Internet. Kommunikationen sker med direktmeddelanden som syns på skärmen - en form av chatt och e-post.
www.yahoo.se
web.icq.com
www.msn.se

Alxnet är ett svenskt företag som bjuder på verktyg så att alla enkelt kan skapa egna diskussionsforum, webbenkäter, självrättande flervalsfrågor och gästböcker. Detta förutsätter att jag har en egen hemsida på Internet. Tjänsterna körs från Alxnets servrar och som användare/administratör av tex en webbenkät får jag tillgång till ett formulär på webben där jag fyller i min fråga och de olika svarsalternativen samt på vilken webbadress jag har min hemsida. För gratisversionerna av tjänsterna placeras ett reklambanner på sidorna.
www.alxnet.se

seriöst oseriöst
Yttermera är en unik webbplats. Ibland blir man osäker på vart man befinner sig så skickligt parodierar Peter Eriksson och hans medarbetare olika webbplatser. Yttermera har också utsetts till Sveriges bästa privata hemsida av tidningen Internetworld.
www.yttermera.se

 

Länktipsare:
Carina Näslundh,
carina.naslundh@canit.se

Bosse Andersson,

bosse.andersson@utbildning.lerum.se


Datorn i Utbildningen nr 7-8 2001. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7-8 - 01]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 011214