Untitled Document

Tävlingsdags igen

I tävlingen "Årets bästa skoltidning" kan alla vara med. Oavsett ålder. Innehållet är valfritt, men varför inte göra en tidning om ett tema i skolan, kanske andra världskriget, eller 1600-talet, eller varför inte en tidning om mat?


I år är det tredje året i rad som Datorn i Utbildningen arrangerar tävlingen "Årets bästa skoltidning". Syftet med tävlingen är att stödja lärare och elever i att konkret använda IT och Internet på ett roligt, kreativt och lärorikt sätt i skolarbetet.

Upplägget är skoltidningen som ett pedagogiskt projekt. Tidningen som pedagogisk projekt rymmer flera inrikt-ningar, alla välkomna inom tävlingen "Årets bästa skoltidning".

Den ena inriktningen är att använda tidningen som presentationsform för ett tematiskt undersökande arbete inom ett ämnesområde, med efterföljande bearbetning och kommunikation av resultat.

Det går också utmärkt att delta med andra former av tidningar, av mer allmän karaktär. En traditionell skoltidning som speglar skolan och samhället runtomkring. Eller varför inte uppfinna en helt egen och ny form av tidning?

inspirerande lagarbete
Att vara med i "Årets bästa skoltidning" är både roligt och nyttigt. Det har många deltagare vittnat om. Det journalistiska arbetssättet där eleverna både får ställa sig frågor, söka svar och fundera över hur resultatet ska presenteras, både i ord och bild och form, är en utmaning.

Att forma en redaktion - ett lag- och gemensamt besluta om ämne, inriktning, vem som ska göra vad, diskutera intervjuer och färdiga artiklar, gemensamt hålla en dead-line är en annan del av tidningsskapandet. Allas talang kan också tas till vara, en tidning är mer än ord i artiklar. Det är serier, bilder, enkäter, teckningar, form. Alla kan bidra på olika sätt.

Och särskilt för er som gör webbtidning innebär det också att elevernas arbete kommer att synas, tillsammans med alla andra bidrag, på skoltidningstävlingens webbplats och delta i nätomröstningen om "tittarnas favorittidning".

För lärare som jobbar i arbetslag kan det också vara ett bra gemensamt projekt att samlas kring. Kanske ett sätt för Itis-arbetslaget att låta eleverna presentera det de arbetat med i projektet. Eller varför inte göra skoltidningen till ett Itis-projekt?

Vi vet att det brukar vara roligt och lärorikt för både elever och lärare att delta i tävlingen och så hoppas vi att det kommer att bli i år också.

stöd och råd på webben
På tävlingswebben finns handledningar, råd och tips kring att arbeta med skrivande, foto, publicera på webb och annat matnyttigt. Serietecknaren Jens Ahlbom har gjort en serie om att göra serier. Här får du lära dig grunderna i hur man gör serier och du kan hitta massor med länkar till roliga sidor med och om serier. Du kan också läsa intervjuer med några eldsjälar som skapar och arbetar med serier.

På webben får ni också tips från yrkesverksamma inom media som delar med sig av sina erfarenheter. Här finns också Galleriet där ni hittar webbidragen från förra året att låta sig inspireras och lära av.

Våra samarbetspartners delar på olika sätt med sig av kunskaper som ni har nytta av i arbetet med tidningen. Från LO och SAF kommer råd kring arbets-platsintervjuer, Altavista bidrar med kunnande i att söka efter information.

I vårt forum kan ni diskutera och ställa frågor och på nyhetssidan informerar vi om nya saker på webbplatsen och följer vad som händer i de olika lag som deltar i tävlingen. Meningen är ju inte bara att tävla utan också att lära av varandra.
jobba hela terminen

En nyhet i år är att alla deltagande lag har en hel termin på sig att arbeta. Sista inlämningsdatum för ert bidrag är den 18 december. Vi hoppas att det ska underlätta för er som har tyckt att det varit snävt med tid tidigare år.

alla kan vara med
Alla kan vara med. Från år 0 till sista året på gymnasiet. Tävlingen är indelad i tre kategorier:

  • år 0-6,
  • år 7-9,
  • gymnasiet.

Regler, priser med mera är desamma i samtliga kategorier.
De regler som gäller är att tidningen måste innehålla:

  • en artikel och en intervju om ett yrke eller en arbetsplats.
  • en artikel om upphovsrätt

Klasserna/grupperna måste redovisa sina källor, ange upphovsmän till artiklar och illustrationer och kunna redovisa tillstånd att använda till exempel bilder som de inte tagit själva.

priser och jury
I varje åldersklass delas det ut ett förstapris, ett andra- och ett tredjepris. Dessutom delas det ut ett "favoritpris" bland webbtidningarna efter omröstning på nätet. Priserna består av datorer, digitalka-meror och programvaror. Vinnarna utses av en enväldig jury, bestående av fackfolk: journalister, fotografer, grafiker, webbut-vecklare och lärare.

Inkomna bidrag bedöms med hänsyn till innehåll och upplägg, att form och innehåll är anpassat till mediet (webb eller papper) och elevernas ålder. Att det syns att det är ett lagarbete, där alla i skolklassen/gruppen varit med och jobbat utifrån sina förutsättningar. Att tidningen i övrigt uppfyller kraven för tävlingen.

Priserna skänks av Compaq, Kodak och Microsoft. Första pris i samtliga kategorier är en bärbar dator från Compaq, andra pris är en digital kamera från Kodak och tredje pris är en video/chat-kamera från Kodak. Favoritpriset är också det en digital kamera. Samtliga vinnande lag får dessutom programvaror från Microsoft.

anmälan
Ni anmäler er till tävlingen via ett formulär på tävlingswebben. Alla som anmält sig får sedan kontinuerlig information via ett nyhetsbrev som vi skickar med e-post.

De 250 först anmälda lagen till tävlingen får dessutom en engångskamera inklusive framkallning, från Kodak.

samarbete
Tävlingen Årets Bästa skoltidning genomförs i samarbete med KK-stiftelsen, Skolverket, LO, SAF, Altavista, Compaq, Microsoft och Kodak. Alla dessa bidrar på olika sätt till att göra tävlingen möjlig att genomföra. Och Datorn i Utbildningen tackar för det stöd vi får från våra samarbetspartners.

välkommen att delta
Välkommen till tävlingen "Årets Bästa Skoltidning" år 2000. Vi ser fram emot att under en termin samarbeta med alla deltagande lag runt om i landet. Och det ska bli roligt att i slutet av terminen få se vad ni har åstadkommit.

 

Peter Becker,
Chefredaktör, Datorn i Utbildningen


tävlingswebben
All information kring tävlingen, allt om regler, priser, jury,
handledningar och anmälningsformulär finns på
Datorn i Utbildningens tävlingswebb: www.diu.se


Datorn i Utbildningen nr 5 2000. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 00]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 000917