Untitled Document

Av: Gunnar Jutelius
E-Post:
gunnar.jutelius@lector.kth.se


Flash i ny version:
Bli din egen Walt Disney


Bli din egen Walt Disney. Med Flash kan du skapa animerade och ljudsatta produktioner, för både webb och cd-rom. Gunnar Jutelius redovisar nyheterna i version 4.
Vem har inte gjort en animering i form av en springande streckgubbe genom att rita ett antal gubbar i nederkanten på ett block och sen använda tummen för att få gubben att röra sig. Och vem skulle inte vilja vara sin egen Walt Disney och kunna skapa betagande sagor för bioduken.
Med Flash 4 kan drömmen bli verklighet på webben. I alla fall i den lilla skalan. Flash (nu i version 4) kommer från Macromedia och kan inte bara användas till animering. Det är ett så kallat författarverktyg likt MultimediaLab, Director, Authorware.

utmanar Director
Director är en gammal trotjänare från Macromedia, proffsverktyget för att skapa interaktiva cd-produktioner liksom Shock-wave för webb. Director har haft sitt eget programmeringsspråk, Lingo, medan Flash i det närmaste saknat programmeringsmöjligheter. Flash som är betydligt yngre har använts för att göra inter-aktiva animerade presentationer för webben med strömmande ljud. Den nya versionen av Flash har blivit programmerbar och fått MP3-ljud. Flash som kostar drygt 2 000 kr utmanar nu och i vissa avseenden överträffar sin äldre storebror Director som kostar mångdubbelt mer.

ritverktyg
Med ritverktygen gör du enkelt vektorgrafik som ger små filstorlekar. Det som ska animeras måste vara gjort till en grafisk symbol och ligga ensamt på ett lager.
Markera något du ritat och sedan Insert > Convert to Symbol och symbolen lägger sig i applikationens eget bibliotek som du får fram med Window > Library.

lager
Insert > Layer skapar ett nytt lager. Se till att lagret är aktuellt och dra sedan ut symbolen till Scenens första ruta, som är en Keyframe (sv nyckelruta). Skapa sedan en nyckelruta på samma lager längre fram på tidsaxeln med Insert > Keyframe och flytta, rotera eller skala symbolen.
Du kan nu ställa dig på den första rutan och högerklicka för att välja Create Motion Tween och animationen är klar. Tryck på Enter för att spela upp.

loopar
Vill du loopa din animation så dubbelklicka på lagrets sista Keyframe och välj fliken Action, plusknappen, Go To och välj Scen, en viss ruta och bocka för Go To and Play.
Med File > Publish skapar man numera en webbsida direkt från Flash. Som tidigare kan man med File > Export Movie skapa en .swf-fil, som med programmet Aftershock omvandlas till en webbsida.

inbyggd uppspelare
Med FlashPlayern går det att göra applikationer med inbyggd uppspelare. För att visa Flash 4:s möjligheter till programmering har jag skapat ett exempel, Robot Gustav, på Datorn i Utbildningens webbplats.
Klicka på Räkna med Robot Gustav så får du skriva in svaret på en enkel räkneuppgift. Du får lära dig att använda hela tallinjen och inse att plus och minus opererar på både negativa och positiva tal. Robot Gustav är ditt facit.

programmering
Skillnaden mellan att programmera i Flash 4 och i programmeringsspråk som Basic, C, C++, Pascal, Java, JavaScript och så vidare är att i Flash 4 kan du få en stimulerande visuell bekräftelse på vad du gjort. Det kan till exempel vara en ljudande animation istället för bara några trista in- och utmatningsrutor för text och en eller annan grafisk kurva.
Flash 4 borde kunna få eleverna att tända på programmering. Vår IT-tid kräver att man kan spara i variabler och göra ett val med en if-sats.
Till programmering i Flash 4 återkommar jag i ett annat nummer, men testa gärna dina räknekunskaper på Datorn i Utbildningens webbplats

smidigt verktyg
Programmering i all ära, men Flash främsta användningsområde är dock dess smidighet när det gäller att skapa något själv med bild, text och knappar för att hoppa mellan scener för att göra en lätt presentation att lägga på webben. Dessutom blir du glad när du smidigt skapar ljudande animationer till glädje för andra.

 

Gunnar Jutelius, Multimedia/KTH-Haninge
E-Post: gunnar_jutelius@lector.kth.se



fakta.ruta
Pröva själv. Du hittar Gunnar Jutelis exempel här: HÄR SAKNAS EN LÄNK

Macromedias hemsida finns en provversion av Flash 4 som du kan testa fritt i 30 dagar.

Svensk distributör är Studentlitteratur: www.studentlitteratur.se


Datorn i Utbildningen nr 4 1999. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 4 - 99]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 991031