Håkan Strömberg

ProgrammeringsOlympiaden

Varje år hålls en tävling i programmering för gymnasister. Den kvalificeringstävling som hölls den 20 november i år, kan för de tävlande vara första steget mot ett deltagande i den internationella finalen. De cirka 40 främsta från kval-omgången går till riksfinalen, som hålls i mars nästa år. De fyra bästa från finalen, i sin tur, bildar det landslag som ska försvara de svenska färgerna i IOI (International Olympiad in Informatics). Nästa års final hålls i Kapstaden i Sydafrika. Eftersom arrangörerna vill visa sitt land från sin bästa sida går tävlingen av stapeln i november, då våren anländer till dessa breddgrader.
    ProgrammeringsOlympiaden, nu inne på sitt 9:e år, samlar varje år cirka 400 programmerande svenska ungdomar. Att tävla i att lösa problem med hjälp av datorn är förstås inte märkligare än att tävla i matematik, fysik, kemi eller biologi. Alla dessa "grenar" finns idag på programmet, med var sin årlig internationell final någonstans i världen, under överinseende av UNESCO.
    Även om det bara är en procent av de tävlande, som får chansen att under en vecka träffa likasinnade från ett 60-tal länder från världens alla hörn, så kan säkert tävlingen ha en positiv inverkan på många av de andra. Tävlingen syftar i första hand till att utveckla ungdomarnas analytiska förmåga och konsten att lösa problem. Att det sedan krävs både snabbhet och precision för att hinna med att lösa alla sex uppgifterna på de sex timmar som står till buds innebär att tävlingen är en verklig utmaning. Bland Sveriges 120 gymnasier med NT-program brukar varje år cirka 80 ställa upp. Ibland bara med en tävlande, men inte sällan med hela klasser. Flera datalärare ser tävlingen som ett moment i programmeringskurserna. Att tävlingen samlar så pass många deltagare visar att programmeringen fortfarande "står stark" på många gymnasier.
    Det vanligaste programspråket är fortfarande Pascal (vilket alltid innebär TurboPascal), både nationellt och internationellt. Antalet C-programmerare (C++) ökar visserligen år från år men knappast i en takt som får C att hinna ifatt Pascal innan ett nytt språk kanske tar över scenen.

Olympiad ’96
Årets olympiad hölls i slutet av juli i Ungern, närmare bestämt i Veszprém, en liten stad cirka 15 mil från Budapest.
    Det svenska laget bestod av: Stein Norheim, Katedralskolan i Uppsala, Adam Tylmad, Tumba gymnasium i Botkyrka, Jacob Stedman, Haganässkolan i Älmhult och Johan Thapper, Spyken i Lund, vilka alla alltså lyckades bra i den svenska finalen (se prislistan).
Själva tävlandet pågår i två dagar. Varje dag har man att lösa tre uppgifter av ungefär samma karaktär som de i den svenska finalen. Resten av veckan är avsedd för aktiviteter, som ska få ungdomarna att lära känna varandra – utflykter på dagarna och samvaro på kvällarna.

Hårdnande konkurrens
Antalet deltagande länder ökar varje år. När Sverige stod som värd 1994 deltog 49 länder och i år fanns 56 länder på startlinjen. Trots att kvaliteten på det svenska laget är ganska lika år från år (med undantag speciellt för 1992 i Bonn, då Sverige kom på 4:e plats), så kommer vi längre och längre ner i prislistan för varje år.
    I år blev det en 27:e plats (435 poäng), precis efter Kanada (441) men steget före Macedonien (425). Segrade gjorde Kina (736), följt av Ryssland (709) och Slovakien (684). Bästa västland var Tyskland på 19:e plats (469). USA kom på 22:a plats (450) och Finland (24:e på 443) tog för första gången titeln från Sverige som Nordiska mästare. Individuellt (det är egentligen det tävlingen gäll-er) segrade Daniel Kral från Tjeckien (196 av 200), följd av Xiaochuan Wang Kina (194) och Piotr Zielinski Polen (191). De 20 först placerade fick guldmedaljer och de 35 bästa därefter fick silvermedaljer, däribland Johan Thapper (150). Jacob Stedman (100) blev bäste tävlande utan medalj! Det gav honom en 109:e plats bland de 215 tävlande.
    Av detta kan vi konstatera att konkurrensen hårdnar och att Sveriges försprång har hämtats in av framför allt länder från forna östblocket. Ost-asien (utom Japan) har dock alltid varit bättre. Håller intresset bland svenska ungdomar i sig kan de sikta mot resor till Portugal (1998), Turkiet (1999), Kina (2000), USA (2001), Korea (2002) och Thailand (2003) framöver.

DiU tackar!
Till sist vill Datorn i Utbildningen, som arrangör för tävlingen, rikta ett tack till de lärare ute på skolorna som tar på sig uppgiften att administrera tävlingen på sin skola. Utan deras engagemang skulle tävlingen vara omöjlig. Ett stort tack också till våra sponsorer Databiten AB i Sandviken och Liber. Ett tack också till Skolverket, som betalar våra resor.


Håkan Strömberg

Myggdalsv 76
135 43 Tyresö

En svensk webb med material kring IOI är under konstruktion på adressen: http://www.databasen.se/ioi/


Datorn i Utbildningen nr 4 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729