Carina Näslundh

MusikNet
– ny resurs på nätet


    Behöver du ljudet av en rivstartande motorcykel till skolans nya multimedia- produktion? Vill du ha kontakt med kollegor eller har du en elev som ska studera lutmusik? Snart kan du vända dig till MusikNet, en ny mötesplats för musiklärare, elever och andra musik-intresserade inom skoldatanätet.

    Musiklärare har mycket att vinna på att kommunicera. De är ganska isolerade, ensamma på sin skola, kanske ensamma på sin ort, säger Greg Fitzpatrick, projektledare för MusikNet.
    – De är en minoritet och inga har så stor nytta av internet som minoriteter, via nätet kan man kommunicera med likasinnade även om man lever geografiskt långt från varandra.
    MusikNet har haft premiär på nätet, men det kommer att dröja ytterligare en tid innan alla projekt är igång. Det kommer också att ta tid innan MusikNet och andra datorverktyg blir ett naturligt inslag i alla musiklärares vardag.
    – Vi har inte bråttom. Idag har kanske tio procent av landets musiklärare tillgång till internet. Om inget annat händer så skulle drömmen vara att de börjar använda e-mail.

Nya möjligheter
Internet och datorn som verktyg skapar nya möjligheter för musikundervisningen. Nu kommer datorn som inspelningsmöjlighet, en 24-kanals inspelningsstudio ryms i en dator till en bråkdel av kostnaderna för en vanlig studio.
    Greg Fitzpatrick menar att många musiklärare inte tagit till sig populärmusiken.
    – De blir avskärmade från eleverna. Det här är musiklärarnas möjlighet att komma tillbaka, få betydelse för utvecklandet av populärmusiken. De musikaliska reglerna är inte annorlunda.
    En annan möjlighet för musiklärarna är multimedia, där det gäller att koppla ihop bild och musik. Det kan innebära nya samarbetsformer inom skolan och bidra till att bildlärare och musiklärare kommer att hitta varandra.

Träffpunkt
Genom MusikNet skapas nu ett diskussionsforum där lärarna kan utbyta erfarenheter och kunskaper med varandra. Den första uppgiften blir att ta reda på vilka behov musiklärarna har.
    – Vi har kontakt med en grupp av musiklärare som ska vara med och utveckla MusikNet. Det är viktigt att det blir ett forum som lärarna har praktisk nytta av, säger Patrik Jonasson på MusikNets redaktion.
    Just nu går mycket av arbetet ut på att sprida information om att man finns och söka kontakter. Men flera intressanta projekt är på gång.

Trafikbrus eller åska
I takt med att skolorna börjar arbeta med multimediapresentationer ökar behovet av ljud. Ljudeffekter är dyra, men genom MusikNets projekt Ljudo skapas ett ljudbibliotek där man kan söka efter specifika ljud och plocka hem dem till skolan utan kostnad.
    – Vi ska samla in ljud i samarbete med mediegymnasierna, berättar Patrik Jonasson.
    Alla inspelningar sker med högsta tänkbara krav på kvalitet, så att de ska kunna uppfylla framtida behov.

Virtuellt museum
Tillsammans med Musikmuseet i Stockholm ska MusikNet skapa ett virtuellt musikmuseum. Här ska besökarna kunna gå runt och titta på instrument från olika epoker och höra hur instrumenten låter både separat och tillsammans med andra instrument. All tillgänglig textdokumentation om instrumenten ska också finnas.
    Ett annat projekt är pianolektioner på distans, som ska prövas med ett par pianolärare och ett tjugotal elever. Meningen är att eleverna spelar in sin pianoläxa i Midi-format och skickar till läraren. Förutom att läraren kan höra hur det låter, kan han också kontrollera anslagshastighet och mycket annat. Detta är ett samarbete med Musikhögskolan.

Insamling av folkmusik
"Midi sort & search" är en databas för melodier.
    – För första gången har vi fått en gemensam standard för datakodning av musik, en standard för hur noter ska se ut i dataformat, säger Greg Fitzpatrick.
    Detta öppnar nya möjligheter för musikforskningen. Det går att skapa musikaliska sökmotorer, söka på melodier eller teman och följa den tidsmässiga utvecklingen.
    MusikNets uppdrag är att samla in svensk folkmusik och lägga in i databanken ur vilken det sedan är fritt för alla att söka och hämta hem musiken.
    MusikNet uppmanar musiklärare, elever och andra intresserade att spela in folkmusik och skicka till redaktionen. Instruktioner om hur detta ska gå till och vilka dataformat som kan användas finns på MusikNets hemsidor.
    Ytterligare ett projekt är att skapa och distribuera sharewaremusik tillsammans med lärare och elever.


Carina Näslundh

Kontaktpersoner:
Greg Fitzpatrick och Patrik Jonasson, MusikNet, tel: 08-30 96 09
Internetadress: http://www.musiknet.se.
Du kan också nå MusikNet via länk från skoldatanätet - projekt - kultur.


Datorn i Utbildningen nr 4 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729