Gunnar Jutelius

Dottern vid datorn

Jag har lovat lära dottern Sanna, nu 15, hur man gör bilder i ett vektorritprogram, det nya CorelXara, lillasyster till CorelDraw.
    Omständigheterma gjorde att vi inte hade så gott om tid. Det blev mest "modern konst", "Picasso". Intet ont om modern konst eller Picasso, men helt l ättbegripliga är de inte alltid.
    I förbigående det där med modern konst kan jag inte släppa, som barn på 50-talet brukade en av mina kompisar, Gunsan, komma upp till mig. Vi satte oss ibland och målade och ritade tillsammans. Hon drog några trianglar fyllde dem med färg och förklarade att det var "modern konst"! Hon gjorde mig både förbryllad och imponerad.
    Vilka tjejer det fanns på 50-talet! Här ovan ett försök i "modern konst", som illustrerar lite av vad man kan göra med CorelXara.

Målar- kontra ritprogram
Om man använder ett målarprogram, ett bitmapprogram är det bara att välja en pensel eller sprejburk och en färg och alltid blir det något.
    Ett vektorritprogram fodrar att man vet lite mer om vilka funktioner som döljer sig bakom knapparna på menyerna. I ett vektorritprogram kan den enklaste sak vara krånglig. I CorelXara tycks någon ha tänkt. Några små exempel följer.

Linje med finess
Det går enkelt att ställa in hur nogrannt en linje ska ritas upp på skärmen.
    Att göra ett mjukt rundat hörn spetsigt kan bli till ett enerverande jagande genom menyerna i somliga program.
    I CorelXara finns det knappar som går att hitta där man kan vänta sig dem. Se figurerna nedan.

Hjälp
Vill man ha hjälp finns den vanliga hjälpen plus att man kan få lyssna till en engelsktalande speaker som går igenom det väsentligaste i programmet samtidigt som de olika momenten visas på skärmen. Det är verkligen en lättnad att man från programtillverkarnas sida börjar lägga ner lite kraft på att försöka förklara hur man tänkt sig att det ska gå till att använda programmet. Tidigare har det verkat som om man nöjt sig med att själva programmet fungerar och sen har det varit användarens sak att själv sätta sig in programmets alla funktioner. (En konservöppnare kan vara svår att få att bete sig som man vill och den har ändå bara en funktion...)

Forma dina menyer
Vad jag verkligen uppskattar är att programtillverkaren ger användarna möjlighet att fritt utforma sina menyer. Du får som användare själv bestämma vilka verktyg du vill ha på menyerna. Tack!

Grundfunktioner
De vanligaste funktionerna i vektorprogram finns naturligtvis med: Olika sätt att fylla ytor, att göra hål i ytor, placera text längs kurva osv. Dessutom med lite finess: Texten lägger sig efter kurvan alltefter det att du skriver in den.
    Du kan inte bara fylla ytor med olika gradienter utan också med bitmapbilder som du lätt förändrar till form och storlek. Du kan skapa fraktala mönster – passar bra till himlar. Vad som verkligen är bra är möjligheten att skapa transparenta fyllningar; med dem kan du tona bilder, skapa vattendroppar osv.
    När du skapar övergångar mellan olika färger och former sparar programmet bara instruktionen och inte alla de mellanformer och färger som bygger upp övergångarna. Det sparar säkert ett antal kilobytes.
    Vad jag önskade hett, men inte hittade var en möjlighet att göra kalligrafiska linjer.
    Linjerna i vektorritprogram blir oftast väldigt okänsliga! Om linjerna kan variera i bredd längs sin utsträckning, så ökar det genast livfullheten.

Ett tips
Ett tips för att få in lite liv i vektorbilder. Gör om dem till bitmap. Gå på dem med suddgummit och kör dem genom något filter och ta och ljusa upp och mörka ner på lämpliga ställen.
    Då har du utnyttjat det bästa i bägge programtyperna, det kontrollerade i vektor- och det okontrollerade i bitmapprogram.

Om klippbilder
Nu är det så att de flesta använder vektorritprogram endast för att utnyttja de färdiga "clipartbilder" som följer med på köpet (ca 10.000 i Xara) för att utsmycka sina inbjudningskort.
    Tyvärr har de flesta bilder en amerikansk "look" och många har anknytning till amerikanska traditioner, men visst går det att hitta en hel del med anknytning till vårt lilla land.
    Att komponera något av färdiga bilder blir dock lätt olustigt lustigt och framförallt opersonligt. Vad kan man göra åt sånt?
    Att slå sönder de färdiga bilderna och börja dra i alla de kontrollpunkter och handtag som då kommer fram avstår nog de flesta ifrån, tyvärr!
    Jag skulle dock gärna se att fler vågade, men oftast tar det tid, mycket tid, om man ska göra något bra, men ibland kan det räcka med att göra lite.
    Alla kräftor ser inte likadana ut! Det kan räcka med att böja klorna åt lite olika håll för att komma ifrån det fullständigt opersonliga.
    Annars har CorelXara en lättåtkomlig funktion för att minska antalet kontrollpunkter och det kan bli en väg mot det lite mer personliga när det gäller inbjudnings-kort!
    Ett bra program, som kan mycket på ett enkelt sätt och till ett lågt pris. CorelXara, vektorritprogram från Corel för Win95. Priset är ca 1700 kr.


Gunnar Jutelius

KTH-Haninge, Multimedia
Marinens väg 30
136 40 Haninge
Fax 08-707 31 27


Datorn i Utbildningen nr 4 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729