Untitled Document

Av: Anette Holmqvist,
E-Post:
anette.holmqvist@skolverket.se


Sommarlänkar


Tänk att det är samma sak varje år! När försommaren är som vackrast, syrener och spireor blommar och hela naturen är som en stor parfymbutik, då har skolfolk som mest att göra.

Då kommer alla proven, då ska alla betygen sättas och biblioteksböckerna krävas in, då ska boksluten skrivas för ytterligare ett skolår.

I skrivandes stund är det bara några veckor till skolavslutningen. Vi kan se fram emot några förhoppningsvis soliga veckor på en semesterort eller hemma i trädgården eller på balkongen. Många av har kanske redan planerat och beställt fantastiska semesterresor eller så är sommaren intecknad av dotterns bröllop eller sommarstugans takpannor. Men om du hör till de lyckliga som har några dagar kvar till spontana aktiviteter får du tips här.

kolla lånbok på nätet
Sommaren är förväntningarnas tid, den tid då vi vill hinna med att göra allt vi missat under året, men också en tid för att få koppla av och njuta lite grann.

Det första jag tänker på är alla olästa böcker, julklappsböckerna och reaböckerna på nattduksbordet. För att inte tala om alla nedtecknade boktips man fått under året. Nu är det dags att plocka fram lapparna ur plånboken. På www.bibliotek.se kan du se om böckerna finns att låna på ditt närmaste bibliotek, om du inte vill lägga semesterkassan på böcker.

kulturdax
På sommaren finns tid att utnyttja det kulturutbud som missats under vintern. Varför inte ta med familjen eller någon vän till ett museum som du tänkt besöka i flera år?

www.icom.org/vlmp/sverige.html finns en bra förteckning över svenska museer. Om du är musikintresserad borde du uppskatta att tillbringa ett par dagar på någon musikfestival. De senare hittar du på www.musikfestivaler.se.

Vill du få tillgång till Sveriges samlade kulturliv gör du klokt i att besöka Kulturnät Sverige – www.kultur.nu – som är den största kulturportalen till både stort och smått inom kultursverige. Förutom en jättelik länksamling finns evenemangskalendrar, diskussionsforum och du kan med fördel göra fritexts-, ämnes- och geografiska sökningar i länkmaterialet.

hitta gamla vänner
Är alla vänner bortresta utomlands eller befinner de sig i en sommarstuga långt inne i Smålandsskogarna? Nu när du äntligen har tid att bjuda på middag? Varför inte söka upp någon gammal vän som du tappat bort under resans
gång? Nu finns hela telefonkatalogen på nätet och där kan du börja söka http://privatpersoner.gulasidorna.se.

Vill du söka telefonnummer eller e-postadresser utanför Sveriges gränser kan du starta hos nummerupplysningen www.nummerupplysning.com.

sverigeäventyr
www.informus.se är en mycket praktisk söktjänst om du vill göra en weekendresa, tillbringa ett par dagar i slottsmiljö, äta delikatesser och njuta av ett underbart landskap. Den som är mer äventyrligt lagd kan rida islandshästar eller flyga luftballong över Stockholm. Hos Informus hittar du aktiviteter, paketresor, turistbyråer, festlokaler, underhållare, men tjänsten är också användbar för den som ska arrangera en konferens. Sökningen görs stegvis tills du ringat in precis det du själv är ute efter.

Fler tjänster för den som inte vill lämna sommarsverige utan föredrar kortare utfärder i det egna landskapet eller någon annan del av landet är Sverigeresan www.sverigeresan.se och Semestersverige www.semestersverige.com.

Smultronställen i Sverige vänder sig till den yngre generationen. Den innehåller restips och lektips för de uttråkade passagerarna i bilens baksäte www.smultronstallen.org. Ännu mer information finns hos turistbyråerna www.sverigeturism.se/tuinfo.

Skulle det sedan regna hela sommaren kan Sista Minuten-resor
http://sistaminutenresor.just.nu/ till sydligare länder vara en nödlösning.

badplask i rent vatten
Det man annars främst förknippar med sommaren är sol och bad, men det är kanske först i slutet av sommaren som vattnet blir riktigt varmt och badbart? Hur står det till med badstränderna i din närhet? Enligt ett EU-direktiv mäts badkvaliteten på alla svenska kommunala badplatser och resultatet kan du hitta hos Naturvårdsverket:
www.environ.se/index.php3?main=/dokument/fororen/bad/bad.html

Vill du se de aktuella resultaten för innevarande år ska du besöka din egen kommuns hemsida. Länkar till alla kommuners hemsidor hittar du både hos Sverige Direkt www.sverigedirekt.riksdagen.se/lanksamling/kommuner.asp De bästa stränderna och hamnarna får miljöutmärkelsen Blå Flagg
www.hsr.se/sa/node.asp?node=120

inspiration för hösten
I augusti börjar det dra ihop sig mot ett nytt skolår och kanske har någon av sommarens aktiviteter gett dig uppslag till ett arbetstema tillsammans med eleverna? Innan hösten blir för kall har ni säkert någon friluftsdag eller tid för en expedition ut i det gröna? Du kan anmäla din klass till Världsnaturfondens utbildningsprogram Naturväktarna och välja ut ett område i er närmiljö som ni vill undersöka www.naturvaktarna.wwf.se.

Naturskoleföreningen har länkar till flera natur- och miljöprojekt som inspirerar eleverna att utforska sin skolgård eller sin övriga närmiljö eller skogen och andra naturtyper inom utflyktsavstånd
www.planteco.lu.se/horjel/lankskafferi.html#anchor148744

Sedan finns naturligtvis forskarskolor, naturhus, experimenthus, science center och liknande. På den nya webbplatsen www.forskning.se får du länkar, lektionstips och praktiska tips inför expeditioner och exkursioner som du kan göra med din klass. Dessutom har många museer såväl inomhus- som utomhusaktiviteter för skolan.

tips från kollegor
Säkerligen har flera av Itis-rapporterna handlat om att arbeta ämnesövergripande med tema som vatten, natur, miljö, och naturvård. Rapporterna brukar publiceras på de kommunala eller regionala Itis-sidorna.

En bra sammanställning med Itislänkar har Helsingborgs kommun http://kommun.helsingborg.se/itis/lankar.htm gjort. Självklart kan du också nå de här länkarna via Itis nationella sida www.itis.gov.se, men det är lite snårigare att hitta fram den vägen.

Men så långt har vi inte hunnit än, vi har fortfarande sommaren framför oss med allt vad den har att bjuda av avkoppling och äventyr. En glad sommar önskas alla.

 

Anette Holmqvist, Kolla källan och Fredagsbrevet
anette.holmqvist@skolverket.se



Datorn i Utbildningen nr 4 2002. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 4 - 02]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 020602