Untitled Document Av:Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se

 

Tangentbordet glöder?

Förlåt, Hollywood, musikindustri och telekomindustri, men vi skriver och läser mer än någonsin. Det ges ut fler böcker, fler tidningar än någonsin tidigare. Och instruktionen till mp3-spelaren, videokameran och mobilen är ännu i dag – ett tryckt häfte. Att erövra skriftspråket och att knäcka läskoden är fortfarande nödvändiga nycklar för att erövra kulturen.

Just nu drar en pedagogforskare fulla hus, landet runt, med demonstrationer av en ny ansats till läs- och skrivintroduktionen. Den norske forskaren och lärarutbildaren Arne Trageton har i en bred försöksverksamhet funnit nya sätt att öppna dörren till det skrivna språket. Datorn i utbildningen har i en serie artiklar under 2004 speglat hans resultat och rapporterat från svenska försök med Tragetonmetoden – att skriva sig till språket, med lek och egna relevanta texter, att göra det med dator för att komma förbi de tidiga skolårens motoriska begränsningar och knäcka läskoden i samband med skrivandet. Naturligtvis väcker detta stort intresse, både bland pedagoger och föräldrar.

Ett av de första genombrotten för IT i skola visade sig i att svensklärare plötsligt ville in i datasalarna. Det var kring 1990, då datorerna oftast var samlade i särskilda salar. Där traditionen var att naturvetare huserade i salen, kom plötsligt svenskläraren och knackade på dörren. Det blev trångt, ibland hettade det till. Bakgrunden var det processinriktade skrivandet, för vilket datorn var det perfekta verktyget. Texter kunde bearbetas gång efter gång, utan tröstlös omskrivning. Datorskrivandet kunde för många förlösa skrivandet.

Skriftspråk säger vi, men de är egentligen många. Inte bara olika språk, utan många former. Berättelsen, sagan, redovisningen, tidningen och dikten... Det är många olika former av skrivande. Startpunkten för skrivandet är materialet, budskapet, historien. Det är här lusten och drivkraften finns. Ovan nämnde Tragetons bok Att skriva sig till läsning, just utkommen på svenska hos Liber (ISBN 47-05236-8) är en rik bok, där skrivandet i alla former står i centrum. Alltifrån det första lekfulla – eller hårdnackat tävlingsinriktade – hackandet på tangenterna på tastaturet till författandet av poem. Utöver en metod för skriv- och läsintroduktionen presenterar den även ett brett reflekterande kring datorn i klassrummet. Här resoneras om möblering i klassrummet, ergonomin bakom att stå vid datorn, vikten av ögonkontakt med läraren och den pedagogiska betydelsen av pararbete mellan elever. Och det är arbetet med texten, med innehållet som löper som en tråd genom boken.

I årets första nummer gick vi till skrivandets källa, till berättandet. Vi presenterade i ett temanummer storytelling som metod. Och i nummer två sagoberättandet i skolan. Ett berättande som kan utföras med flera verktyg än pennan och tangentbordet, naturligtvis kan penseln och kameran vara väl så uttrycksfulla.

I detta nummer ägnar vi oss åt dagboken, journalen i dess nya datorbaserade form, webblogg eller bloggskrivandet. Det är ett nytt personligt skrivande på nätet som fått stort genomslag. Här är det ett systematiskt skrivande för offentlighet, direkt, utan alla former av html-formatterande. Direkt till webben. Systematiskt i den meningen att man återkommer, mer eller mindre regelbundet och fyller på. Texterna läggs automatiskt upp i tidsföljd, senast skrivna högst upp på sidan. Bloggen är ett delat skrivande inte bara i meningen att det (oftast) kan läsas av många, utan också därför att möjligheten (oftast) finns för andra att foga till sina kommentarer. Skrivandet vidareutvecklas. Och temat för höstens SVIT05, den 1 november på en plats nära dig, är naturligtvis ”språk och kommunikation”.

 

Peter Becker,
Chefredaktör
E-Post: peter.becker@diu.se



Datorn i Utbildningen nr 3 2005. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 3 - 05]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 050505