Kristina Wiremark

Vilda träd

Nu har det kommit en multimediaprogram som kan beröra ända in i den nordiska själen. Det är ett program med en lugn och harmonisk stämning som stämmer bra överens med trädens och skogens rofyllda miljö. Fotona och akvarellerna känns rätt till skillnad från många av de program som översätts från framförallt de engelskspråkiga länderna.
    Vilda träd låter oss botanisera bland de 16 vanligaste förekommande träden i Sverige. Vi lär oss känna igen dem genom bilder och text, alltifrån hela trädets växtsätt till bladens form och frönas utseende.
    En hel del intressant kuriosa runt omkring kan vi också ta del av, t.ex. att man förr gjorde snören och rep av lindens bark så namnet kommer troligen från ordet linda. Det berättas också att asplövens darrande och rasslande beror på att Jesus kors lär ha tillverkats av aspvirke och att löven beter sig så här sedan dess i fruktan för sitt hemska öde.

Historia
För den som vill ta del av den historiska aspekten, allt från 14000 f Kr fram till idag, finns det en "gren" som berättar för oss om trädens invandring i vårt land efter landisens tillbakadragning.
    Om man väljer att ta löven med sig in från en exkursion i skog och mark kan man med hjälp av en bestämningsnyckel ta reda på från vilket träd lövet kommer.

Frågesport
Den sista "grenen" är en frågesport där man med hjälp av bilder och en del påståenden ska känna igen 10 trädarter.

Ljud önskas

Den sistnämnda delen är tyvärr den enda, förutom inledningen, där producenten använt sig av ljud. Jag saknar lite bladsus och fågelsång vid trädpresentationerna.
    Man kunde slagit två flugor i en smäll och samtidigt presenterat några vanligt förekommande fåglar. Tänk er den vackra domherren i toppen på en gran. Vitsen med en multimedial framställning av den här sortens fakta är att man utnyttjar mediet. Tänk vilken lättnad för den lässvage eleven att kunna trycka på en knapp och få texten uppläst för sig i stället för att även på datorn behöva trassla sig igenom texten själv.

Användning
Programmet vänder sig till lite olika nivåer från mellanstadiet och uppåt. Som mellanstadielärare kan jag mycket väl tänka mig att ta in det som ett komplement till de faktaböcker och bestämningsnycklar som redan finns.
    Faktadelen känns inte alls för svårt för mina elever och programmet är lättmanövrerat. Det kan också tjäna som ett bra exempel när vi gör egna multimediapresentationer, det har en tydligt och enkel layout.

Vilda träd frånTIB produktion är avsedd för PC datorer med Win 3.1x/ Win 95 och ligger på tre disketter. Pris: 430 kr. Faktahäfte medföljer. TIB produktion, Plangatan 29 A, 441 31 Alingsås. Tel/fax 0322-66 51 91.
E-post: tib.lindberg@alingsas.mail.telia.com

Kristina Wiremark


mellanstadielärare,
Helenelundsskolan,
Södertälje


Datorn i Utbildningen nr 2 1997. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980730