Nya böcker kring
World Wide Webb och sökande efter information

Det har kommit två nya böcker om WWW. Den ena, "Navigera på Internet", av Anders Hedman, har funnits i tidigare upplaga. Den andra "Netscape och Internet" är skriven av Morris Thavenius.
    Böckerna kompletterar i viss mån varandra.


Grundläggande

Boken "Netscape och Internet" är en utmärkt handledning för den som vill lära sig möjligheterna med programvaran Netscape. Det är inte heller någon större svårighet att applicera innehållet på andra webb-läsare, till exempel Internet Explorer.
    Boken lämpar sig mycket väl för de lärare, bibliotekarier och elever som har tillgång till Internet men ännu inte börjat använda det på allvar. Här erbjuds en utomordentlig guide för den ännu oinvigde. Dessutom är priset överkomligt! Boken torde även fungera förträffligt som kurs- eller studiecirkelmaterial.
    Thavenius lämnar inget åt slumpen när han metodiskt, steg för steg, går igenom hur webbläsaren Netscape fungerar.
    Alla möjligheter beskrivs: informationssökning, e-post, diskussionsgrupper (news), ftp-arkiv (för filöverföring), plug-ins (för till exempel rörlig film, tredimensionell grafik med mera), telnet (en speciell programvara för sökning i databaser), Acrobat (ett format för överföring med bevarad layout i alla datormiljöer) samt Gopher som är en annan typ av informationsdatabaser med länkar, enbart textbaserat.
    På alla områden går författaren noggrant igenom hur Netscape kan användas för dessa olika syften. Alla steg och åtgärder beskrivs och illustreras med bilder.
    Dessutom innehåller boken lite allmän information om Internet; bakgrund, intressenter, makt och regler, server-klient, internetadresser och annat. Den är en utomordentligt bra handbok för den som vill lära sig att upptäcka möjligheterna med nätet. Ett stort plus är också att boken kompletteras med uppdateringar och ett självstudieprogram på en egen hemsida. (URL: http://www.lundahls.se/internet/)
    Däremot behandlas inte frågan om hur man tar sig fram i de stora sökmaskinerna särskilt väl. En del allmänna principer för sökning diskuteras och sökmaskinen Lycos beskrivs lite mer ingående. Boken är emellertid inte riktad till den som redan känner till nätets allmänna möjligheter och vill lära sig mer om sökspråk och olika funktioner hos de stora sökmotorerna.
    Netscape & Internet, Morris Thavenius, Lundahls Förlag, 89 kr (exkl moms)


Verktyg för sökning

För handledning i sökmetodik passar "Navigera på Internet" bra. Den kan användas av dem som redan är "ute på nätet", men inte vet hur man söker information på ett effektivt sätt.
    Intresserade lärare och elever kan ha god nytta av boken. Men kanske är det i synnerhet skolbibilotekarierna som tillfredsställs? Ett visst mått av intresse för informationskunskap krävs för att man ska vara motiverad att tillgodogöra sig innehållet.
    Hedman beskriver hur webb-platser kan vara uppbyggda, genom träd- och seriestrukturer och/eller med sökmotor. Han beskriver också hur och var man hämtar program, hur man installerar dem, skillnaden mellan freeware och shareware, hur man packar upp filer och skyddar sig mot virus.

Sökning

Tyngdpunkten ligger dock på hur man hittar den information man söker. De sökmaskiner som behandlas är Lycos, Alta Vista, Nordiskt Webb Index och EuroSeek.
    Här beskrivs hur man använder olika metoder, boolesk logik (and, or, not, near), trunkering (använda jokertecken-asterix) begrepps(concept)sökning (ett sammansatt begrepp med flera termer) med mera.
    Författaren beskriver också de olika sätt man kan bestämma hur man vill få sökningen presenterad eller hur man kan bestämma vilken typ av dokument man vill ha. Det finns emellertid nästan lika många varianter på sökspråk som det finns sökmotorer på nätet och ur den synpunkten är boken på intet sätt heltäckande.
    Däremot bör det vara betydligt lättare att "känna igen" sig i andra motorer när man tillgodogjort sig vissa av de "principer" som beskrivs i boken. Att saker ändrar sig snabbt på nätet visar sig förstås. Alta Vista har till exempel utökat sin sökfunktion med så kallade "visual topics" där man får hjälp att snäva in sin sökning, när man fått allt för många träffar. Denna funktion behandlas inte i boken.

Hierarkisk ämneskatalog

Under rubriken "sökträd" beskrivs hur Yahoo!, Everyday Webguide, Sunet och Punkt.se fungerar. Dessa kataloger är uppbyggda i hierarkisk struktur, precis som vanliga bibliotekskataloger. Man går från överordnade till underordnade ämnen genom att klicka på länkar.
    Oftast kompletteras katalogerna med en sökmotor. Dessa behandlas dock inte. Yahoo!, som har en avancerad sökmotor, erbjuder dessutom numera en "personal Yahoo!", där man själv kan bestämma vilka intresseområden man vill ha bevakade.
    Boken presenterar även andra mer övergripande samlingsverktyg som WWW Virtual Library, heta listor och startsidor.
    En medföljande diskett innehåller en mängd ämnesklassificerade bok-märken som kan vara till stor nytta, även om man får räkna med att många fort blir inaktuella. (Motsvarande information finns även på URL: http://www.pagina.se/butik/product.html?9,20457,-1,nindalreon)
    Navigera på Internet, Anders Hagman, Pagina Förlag, 236 kr (exkl moms)

Lena Müller


Att söka information

Idagens samhälle är det inte bristen utan snarare överflödet på information som gör det svårt att hitta rätt. En utomordentlig hjälp för att leta sig fram i mängden av register, databaser och andra informationskällor är Mario Matteonis bok Fram med fakta – handbok i informationssökning med Internet.

"En utomordentlig hjälp för att leta sig fram i mängden av register, databaser och andra infor- mationskällor "

    Det hjälper inte heller att veta var man ska söka om man inte vet riktigt vad man ska söka efter. Mario Matteoni inleder sin bok med en beskrivning av metoder för informationssökning, tips om hur man formulera frågor, avgränsar sig, skaffar sig överblick, granskar och värderar information.
    I dag kan mycket information sökas via nätet, men det finns många andra källor och Mario Matteoni går igenom alla upptänkliga informationskällor, vilken information som finns i dem och hur man söker i dem. Hur skaffar man sig ekonomisk information om ett företag? Var hittar jag en forskare som arbetar med möbler ur ett miljöperspektiv? Vilken information finns tillgänglig hos statistiska Centralbyrån. Det finns också en beskrivning över vilka rättigheter man har när det gäller att ta del av information från myndigheter.
    Fram med fakta är en användbar bok för alla som har behov av att söka efter information i jobbet eller studierna.
    Fram med fakta – en handbok i Informationssökning av Mario Matteoni. Studentlitteratur, 1997. ISBN 91-44-00167-3

CN


Läraren, eleven och Internet

Här är boken som borde bli standard för alla skolor som arbetar med Internet. Boken inleds med en välskriven, grundläggande information om Varför Internet i skolan?, Vad är Internet? och Kom igång!
    I flera avsnitt rika på uppslag och exempel resoneras sedan kring den nya kommunikationens pedagogiska möjligheter, sett ur dels lärarens, dels elevens perspektiv.
    Därpå följer en omfångsrik del av boken, cirka 130 sidor, fylld med uppslag till lektioner eller längre projekt baserade på Internet. Här finns både övergripande och ämnesspecifika projekt. Några citeras på sid 20-21 i detta nummer av DiU.

    Boken avslutas med ett förslag till kursplan för lärarfortbildning om Internet, en lokal kursplan och förslag till betygskriterier.
    Boken Läraren, eleven, Internet är en pärla för pedagogen som vill ha bakgrund, ideer och uppslag!

Läraren, eleven, Internet. Una Cunningham och Staffan Andersson, Liber 1997. 316 sidor, hårda pärmar. ISBN 91-47-000292-9.

PB



Datorn i Utbildningen nr 2 1997. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980730