
Carina Näslundh & Peter Becker
Agenda 21
Åtgärdslista för nästa århundrade
Året var 1992 FN hade sin stora och uppmärksammade konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro, Brasilien. Ett av de dokument som antogs på mötet var Agenda 21, ett program inför det 21:a århundradet.
Målet med Agenda 21 är att skapa en hållbar utveckling på ett globalt plan. Utveckling är nödvändig, framför allt för världens fattiga. Om vi inte satsar på en ur miljösynpunkt hållbar utveckling kommer jordens resurser att förbrukas.
Efter mötet i Rio har ett antal uppföljningskonferenser ägt rum, bland annat befolkningskonferensen i Kairo 1994 och kvinnokonferensen i Peking 1995.
I sommar har FN kallat till en extra generalförsamling för att följa upp arbetet med Agenda 21.
En av de principer som betonas i Agenda 21 är att arbetet för en hållbar utveckling ska ske på ett lokalt plan i samverkan med medborgarna. Sverige är ett av de länder som har tagit Agenda 21 på allvar och i kommuner, bostadsområden, arbetsplatser pågår många lokala projekt för att skapa en hållbar utveckling.
Agenda 21 betonar också skolans och den unga generationens roll i miljöarbetet. Många skolor har också arbetat med projekt kring kretslopp, närmiljö och kommunernas Agenda 21-planer.
En snabb och helt ovetenskaplig enkät i bekantskapskretsen visade också att de vuxna i och för sig kände till Agenda 21 och visste att det handlade om miljö, men där tog kunskaperna i många fall slut. Skolbarnen däremot berättade om konferensen i Rio och pratade engagerat om hur viktig miljön är för deras och jordens framtid.
Datorn i Utbildningen vill med miljötemat i detta nummer lyfta fram frågorna och visa vilka möjligheter global kommunikation med IT ger just i miljöarbetet.
Carina Näslundh
& Peter Becker
Datorn i Utbildningen nr 2 1997. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får
användas för enskilt bruk. I övrigt får de
enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill
du ha hela numret på papper, sänd en
beställning via detta system!
|