Ulf Åkerberg
mailto:ulf.akerberg@pedc.se

Erfarenheter från Internet i undervisningen
Skolor i Europa i samarbete

Ett konkret och enkelt sätt att börja använda Internet på är att inleda samarbete med en annan klass/skola via epost.
   Vi från Pedagogiska centralens resurscentrum för IT i Malmö har därför lagt ut utförlig information på svenska om European Schools Project, som just syftar till att befrämja samarbete över gränserna. ESP har inga åldersgränser. Organisationen riktade sig till en början till högstadiet och gymnasiet, men sedan något år är alla välkomna att vara med. Den finns faktiskt ett delprojekt, Anima, som är avsett för barn under 11 år. Någon nedre gräns finns inte. Fantasin sätter gränsen.
   Som koordinator för ESP i Sverige står jag mer än gärna till tjänst och hjälper lärare och klasser att komma igång. ESP är en ideell organisation, varför deltagande inte är förenat med några kostnader.
   Samarbete och erfarenhetsutbyte behöver inte alltid ske över gränserna. För att uppmuntra till regionalt samarbete underhåller vi en förteckning över skånska skolor på Internet.
   Alla skolor har ännu inte internetuppkoppling, men kan ändå vara intresserade av att vara med i diskussionen och lära av andra. För detta ändamål ställer vi en First Class -server till förfogande för kontaktpersoner vid intresserade gymnasieskolor i Skåne. First Class, som är ett utmärkt system för information och kommunikation, använder vi annars huvudsakligen för våra distansutbildningar. Man behöver inte bo i Malmö med omnejd för att gå kurs hos oss.
   Skolbiblioteken kommer att spela en allt viktigare roll. Redan idag är åtskilliga bibliotek datoriserade informationscentraler där eleverna kan skaffa fram information från CD-ROM eller Internet. I Malmö kopplas skolbiblioteken successivt upp till Stadsbiblioteket. Det betyder att de har tillgång till bibliotekets kataloger och interna databaser. Ett modernt IT-skolbibliotek byggs upp på Slagthuset. Vem som vill kan pröva dess resurser. Det blir också demonstrationer och presentationer av erfarenheter. (Se http://lundaforum.ideon.se/km/)

Perspektiv
Fortfarande talas alltför mycket om teknik och uppkopplingar, när i stället intresset borde koncentreras kring användningen. I ett längre (?) perspektiv kommer IT att på ett omvälvande sätt förändra våra liv, både i arbetet och på fritiden. Många nu verksamma lärare har erfarenhet från ett antal skolformer och läroplaner, men ingen tidigare förändring har varit så genomgripande som den vi nu står inför. Det är därför av största vikt att man satsar i tillräcklig omfattning på fortbildning av lärare, att man uppmuntrar till debatt kring arbetsformer och den framtida lärarrollen och att man premierar förändringsbenägenhet och kreativitet. Det är också viktigt att landets lärarhögskolor tar sitt ansvar och utbildar lärare för den nya skolan. En gedigen IT-utbildning för alla lärarkandidater borde vara en självklarhet.

Ulf Åkerberg

Chef för IT-enhetenPedagogiska centralen,
Hårds väg 5, 213 67 MALMÖ
Telefon 040-34 34 35
Fax 040-22 17 26
Epost mailto:ulf.akerberg@pedc.se


Kunskap Malmö


Ett intressant projekt är Kunskap Malmö som under några IT-dagar i september inbjuder alla som är nyfikna på att få veta mer om hur IT kan användas i företag och förvaltning, men också i skolan. Fredag 20 september inbjuds företagare, lärare och offentlig förvaltning, lördag/söndag 21-22 september är det öppet för allmänheten.
   I utbildningsdelen kommer vi bl a att bjuda på framtidens skola. En framtida skolmiljö byggs up i full skala på Slagthuset, med datorarbetsplatser, multimediateknik och smakprov på morgondagens IT-läromedel. Lärare och elever från olika malmöskolor kommr att visa hur arbetet går till i denna futuristiska miljö. Metoder och arbetssätt, fördelar och nackdelar kommer att belysas. Besökarna behöver inte bara att stå och titta på utan får också chansen att pröva framtidens pedagogiska miljö.

   UÅ


Datorn i Utbildningen nr 2 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729