Jan Engstedt
jan.engstedt@physto.se

Universum i din hand

Hands-On Universe är ett utbildningsprogram i astronomi. I första hand var det tänkt för gymnasiet men borde lika väl kunna användas på grundskolan.


Kärnan i Hands-On Universe är ett bildbehandlings- program av digitala teleskopbilder. Bildbehandlings- programmet Image Processing finns både för PC och för Mac. Programvaran behöver för PC, 486 med minst 4 Mb och för Mac, Macintosh II.
   Från Hands-On Universe hemsida pe Internet är det möjligt för elever världen runt att beställa bilder från något av våra teleskop.

Fig 1. Centralrörelse i fysiken kan studeras med Jupiter och fyra av dess månar. Sex överlagrade bilder tagna med en timmes mellanrum.

I dags läget har Hands-On Universe ett teleskop nära Monterey. Genom samarbete med observatorier på Hawai, i Illinois, Japan, Australien och i Sverige hoppas vi att åtminstone 3-4 teleskop skall stå färdiga att bilder under 1996. När bilderna är tagna kan dessa laddas ner i elevens dator för bearbetning. I Hands-On Universe's bildarkiv finns dessutom över 1500 bilder som är tillgängliga.
   Till dessa möjligheter finns en kursbok med anvisningar, diskussionsfrågor och demonstrationer. Denna kursbok är resultatet av tre ers utprovning i amerikanska skolor på highschoolnivå.
   Inom projektet söker vi hela tiden nya vägar, provar om vi kan utveckla metoder för att utforska universum. Därför har ett projekt kallat Deepsearch, startat för sökning av supernovor. Detta är ett samarbeta på internationell nivå. När någon finner något intressant i någon av sina bilder, skickar denna ett mail till de andra deltagarna i gruppen så att de kan verifiera upptäckten. Universum förenar oss. För Universum är trots allt densamma var helst vi bor på denna jord.
   Genom ett samarbete mellan Berkely och Fysikum, Stockholms Universitet har Hands-On Universe kommit till Sverige, det första land utanför USA. I Sverige står Fysikum som utbildare. Hitintills har c:a 60 lärare fördelade på Stockholm, Göteborg och Borlänge utbildats. Under våren, 20-22 april, hölls en kurs Skellefteå och under hösten, vecka 44, hålls en i Karlshamn. En Hands-On Universe-kurs är på tre dagar. Under dessa får deltagarna lära sig programvaran men också se hur man begär och laddar ner egna bilder. Kursen kostar f.n. 2400 kr och ger deltagaren förutom själva kursen också programvara och bilder. Programvaran får sedan användas på skolan.
   Bildbehandling innehåller möjligheter att ändra ljusstyrka och kontrast, zooma och använda logaritmiska greskalor. Vill man kan bilderna färgläggas med olika paletter. Bilderna kan manipuleras dels genom att ändra läge och orientering och med aritmetiska funktioner som add, subtract, multiply och division kan bilden analyseras. Verktyg som lätt beräknar relativa ljusstyrka eller som mäter ljusintensiten längs en rät linje är några av de kraftfulla verktygen.

Jupiter som studieobjekt
Ett alternativ till centralrörelse i fysiken kan vara att studera Jupiter och fyra av dess närmaste månar. Med en bildsekvens av sex bilder tagna med en timmes mellanrum, kan man få en bild där de sex bilderna lagts över varandra. Resultatet blir som figur 1 visar.

   Ett annat exempel är sökning av supernovor. Om man har två bilder, en med en supernova och en utan, kan man subtrahera bilden utan supernovan från bilden med supernovan. Då får man av de två en bild med bara en supernova som sammanställningen i figur 2 visar.

   Jan Engstedt

Ansvarig och kontaktperson för Hands-on Universe i Sverige
Stockholms Universitet
Fysikum, Box 6730, 113 85 Stockholm.
Tel 08-674 70 91
E-mail: jan.engstedt@physto.se



Fig 2. Så här jagar studenter supernovor. Ur två bilder, en med en supernova och en utan, skapas differensen, punkt för punkt. I den nya bilden framträder förändringar - supernovan - tydligt.

Hands-on Universe konferens
Måndagen den 29 juli öppnas den första globala Hands-on Universe konferensen, vid Ågesta konferenscenter strax utanför Stockholm. I fem dagar diskuteras HOU idag och i framtiden. Projektet Deepsearch supernova search kommer att presenteras. Datorer kommer att finnas för demonstrationer.
   Från amerika kommer Carl Pennypacker, Hugh Pack och Bill Rodriguez. Det kommer deltagarefrån Australien, kanske också från Ryssland, Spanien, Italien och Danmark.
   Man räknar också med en speciell avdelning för ungdomar, med plats för tio elever. Även här kommer internationella deltagare.
   På Fysikumplaneras Internetkurser nu under våren och sommaren. Kurserna ger kunskaper i att använda olika sökverktyg, liksom i konsten att göra egna hemsidor.

   JE


Datorn i Utbildningen nr 2 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729