Anna Erixon-Söderén

Fem åldrar om geografi med äventyrsspel
Packa ryggsäcken!


Jon Söderén 11år:
Jag tycker att backpacker är jätte roligt och lärorikt. Men en del frågor är alldeles för svåra för mig, det skulle vara bättre om det fanns olika svårighets grader.

Åsa Söderén 12 år:
Backpacker är ett roligt spel. Det borde finnas i skolan när man läser geografi.
   Man lär sig på ett roligare sätt än i skolan,men jag undrar hur barnen som är yngre än jag är kan klara av dom svåra frågorna, men efter ett tag lär man sig dom nästan utantill.
   Man lär sig var på kartan länderna ligger,vilken valuta länderna har. Och också om historia och sevärdheter.
   På jobben får man också lära sig en massa saker som kanske inte är fullt lika viktiga,men ändå roliga att kunna.

Ylva Söderén 13år:
Back-packer är väldigt roligt och dessutom har jag lärt mej mycket på ett roligt sätt, mer än vad jag lär mej i skolan. Man lär sej också bra hur länderna ligger i förhållande till varandra eftersom man reser runt så mycket och jag har lärt mej mycket om själva länderna, och även på alla jobben. Men jag tycker att frågorna på arbetena ofta är lite för svåra och man måste ha yrket några gånger för att lära sej de lite bättre. Så i början klarar man inte spelet så bra men efter ett tag lär man sej.

Olof Söderén, 16:
Backpacker är ett mycket roligt och lärorikt dataspel som går ut på att resa runt jorden. Man måste planera sin resa och arbeta på vägen för att ha råd med flygresorna men man får inget jobb om man inte först checkat in på ett hotell, vilket kräver kunskaper om landets natur, kultur och geografi. Dessa frågor och även arbetsuppgifterna man sedan får är i vissa fall mycket svåra och det skulle därför vara bättre om det fanns olika svårighetsgrader att välja emellan. Spelet har många roliga detaljer och skulle därför förmodligen fungera mycket bra som läromedel i skolan; jag har garanterat lärt mig lika mycket om kultur och världsgeografi av en veckas back-packerspelande som jag gjorde under mina första sex år i grundskolan.

Och till sist ger vi föräldern ordet:
Jag har inte sett våra fyra barn ( födda -79, -82 , -83, -85 ) öppna en atlas om vi inte själva ska ut och resa förrän Backpacker kom i huset. Ett helt nytt intresse för väderstreck och för hur länderna ligger i förhållande till varandra har väckts.
   Att försöka åka runt jorden så snabbt som möjligt utan att veta om Vancouver ligger öster eller väster om Lima är inte lätt och själv fick jag fundera ordentligt över på vilken sida av USA Hawaii ligger.
   Ja, jag har också spelat och tycker att det är roligt. Att tänka ut en möjlig resväg, att checka in på hotell, för att checka in måste man svara på kluriga frågor om landet och pricka in orter på en karta (här är tiden för knapp, jag blir bara stressad, gissar hej vilt och lär mig ingenting).
   Jobba för att kunna ha råd att resa vidare ( här finns en liten variation mellan de olika länderna men inte tillräcklig tycker jag). Annars är det mest kul jobb, tänk att jag har varit uppfinnare, spion och sorterat fisk på Island.
   Eftersom hotellnota, lön och flygbiljetternas pris alltid betalas ut i landets valuta lär man sig vad man har för valuta i olika länder. Däremot har jag, på grund av det, inte fått någon uppfattning om det är billigare att leva i vissa länder eller om en del jobb är bättre betalda än andra.
   På de olika arbetsplatserna får man dels svara på frågor och göra något "praktiskt", sortera fisk eller frukt, skyffla kol eller skjuta hjortar är några exempel. Frågorna är för svåra för en elvaåring men de praktiska momenten går hem hos alla hemma hos oss.
   En av de roliga finesser-na med spelet är att man kan vinna på olika sätt, är man inte snabbast så har man kanske besökt flest länder eller klarat av flest jobb.

Hälsningar från

Anna Erixon-Söderén

08-581 75758
arb.08-581 69348
lärare, mamma till Jon, Åsa, Ylva och Olof.


Datorn i Utbildningen nr 2 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729