Untitled Document Av:Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se

 

VINNARE AV GULDÄPPLET 2005:
Fantasin – en outnyttjad råvara

Nu har vinnarna av lärarstipendiet Guldäpplet för 2005 utsetts. Alfredo Castro, bildlärare, Tegs centralskola i Umeå delar priset med Hans Norkvist och Sten Canevall, lärare och projektledare för Fantasifabriken i Skärholmen.

Så här löd juryns motivering: Guldäpplet 2005 tilldelas Alfredo Castro, bildlärare, Tegs centralskola , Umeå, Hans Norkvist och Sten Canevall, Fantasifabriken, Bredängsskolan, Stockholm. De belönas för långvariga mediepedagogiska insatser som lärare, inspiratörer för både elever och kollegor, liksom lärarstuderande.

Under en följd av år och i ett stort antal projekt har de, på var sitt håll men i likartad anda, arbetat tillsammans med elever kring centrala frågor och gestaltat dessa i publika sammanhang. Deras verksamheter exemplifierar hur IT- och mediepedagogiskt arbete kan utformas och organiseras.

De ger exempel på kraften i att förena skolans kunskapsprocesser med skapande uttryck och att föra ut dessa på samhälleliga arenor, exempelvis riksdagshus eller skolmatsal, bibliotek eller teater – eller en bok i föräldrarnas händer.

tidningar och scenografi
Alfredo Castro har under fler år drivit ett pedagogiskt utvecklingsarbete vid Tegs Centralskola i Umeå, med omtalade elevprojekt.

Ett av projekten var det omtalade Ume´ Glokal 9.11, en tidning som delades ut till samtliga hushåll i Umeå som en reaktion mot terrorismen i världen. Under 2005 arbetade Alfredos elever med scenografi och en utställning till teaterprojektet Moll, för Teaterbiennalen i Umeå 2005. Elevernas digitala bilder användes i scenografin, uppförstorade till 6x4 meter och producerade tillsammans med företag från orten.

Samarbete sker också med universitetets lärarutbildning, där studenter handleder eleverna och dokumenterar arbetet på en hemsida. Castro har utvecklat läromedlet Bild 2000 och är en känd profil i Umeås kulturliv.

böcker och kroppsspråk
Hans Norkvist och Sten Canevall, båda lärare, är projektledare för Fantasifabriken på Lillholmsskolan och Bredängsskolan i Stockholm. Det är en pedagogisk resurs för personal och elever i grundskolor och förskolor i Skärholmen, i södra Stockholm. Visionen är att använda en av Sveriges största råvaruresurser – fantasi – och omvandla den till olika kreativa projekt med hjälp av bland annat IT och media.

Projekten är oftast ämnesövergripande och har sin grund i skolans kursplaner. Några exempel på projekt är Bok om Kurdistan, skriven på kurdiska av elever från Kurdistan, Våga mötas projektet, ett integrationsprojekt mellan tre förorter och Kroppspråk 2 med regeringen i samarbete med Etnografi ska museet.

– Fantasifabriken ger projektarbete en tredje dimension. Pricken över i sätter Fantasifabriken när projektet avslutas med en professionell produktion. Fantasifabriken ger eleverna bra verktyg i sin språkutveckling vilket är nödvändigt i mångkulturella skolor, säger Catarina Wiklund, mellanstadielärare, bildpedagog och delaktig i projektet Globträdet tillsammans med Fantasifabriken.

guldäpplet
Guldäpplet är ett lärarstipendium som varje år delas ut till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält. Guldäpplet delas sedan 2002 ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minnesfond.

Guldäpplet har initierats av Föreningen och tidskriften Datorn i utbildningen med stöd av Skolverket, ITiS-delegationen, KKstiftelsen, Sandvikens kommun, Fujitsu Siemens Computers AB, Datapower AB, Natur o Kultur, m fl och utdelas av minnesfonden Yngve Lindbergs Minne.


Peter Becker
E-Post: peter.becker@diu.se

mer.information

Guldäpplet:
www.diu.se/guldapple

Fantasifabriken:
www.fantasifabriken.stockholm.se

Tegs Centralskola, projekt:
www.skola.umea.se/tegscentral/omtegscentral



Datorn i Utbildningen nr 2 2006. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 06]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 060420