Untitled Document

Av:Toura Hägnesten
E-Post:
toura.hagnesten@mailbox.swipnet.se

Deckare med rätt att söka

Fram med licensen! För att söka på nätet krävs kunskap, uppfinningsri-kedom och ett kritiskt sinnelag. Och så förstås en deckarlicens. Toura Hägnesten och hennes elever är numera deckare med rätt att söka.

 

Webbdeckarna är Utbildningsradions satsning på att lära elever i åldern 10-13 år att använda, söka och kritiskt granska information på Internet.

Du möts av en helsvart skärm där spotlights lyser upp cirklar med olika miljöer. Följ pilen till huvudgatan. Där finns en ruggig bakgård, postlåda, telefon, brunnslock, prylbod och entrén till deckarbyrån, dit du måste gå för att registrera dig och skaffa en deckarlicens. Väl inloggad en gång kan man också avbryta och fortsätta där man var – en klar fördel.

Bakgrundsmusik och röster är suggestiva, miljön har karaktären av tecknad serie. Den animerade layouten liknar dataspelen och är interaktiv. Det tar lite tid att ladda ner sidan för start men sedan är hastigheten acceptabel även med modem.

deckare på faktajakt
Som licensierad deckare ställs du inför ett antal utmaningar i form av olika uppdrag som du får inne på deckarbyrån. I deckarhuset finns en skakig hiss som går mellan sju olika våningar: Källaren, Entrén, Studion, Uppdragsrummet, Våning 3, Klubbrummet och Hemlig. Du får tillgång till de olika våningarna allt eftersom du klarat av dina uppdrag. Överallt finns mängder av prylar och genom att klicka sig fram lär man sig nya saker om webben och får nya uppdrag.

Uppdragen kan vara att ta ställning till om några meningar är fakta eller påståenden, sätta rubriker till en artikel, hämta hem bakgrunder från webben, lära sig innebörden i upphovsrätt, söka fakta, chatta och mycket annat. Uppdragen, som ges i textform, är av olika svårighetsgrad och utspelar sig i olika miljöer.

Ett är dock säkert – eleverna kan mer efter att ha spelat webbdeckarna än innan. Och detta är bara början för de flesta.

bland rymdvaresler och tidningsarkiv
Deckaruppdragen är av skiftande karaktär och man lär sig använda sökmotorer, tidningsarkiv och så förstås att värdera och fundera kring den information man hittar. I uppdrag rymden handlar det om att ta finna namnet på en viss stjärna. Du får ledtrådar till din hjälp och sedan är det bara att ge sig ut och söka! När du vet svaret så skriver du det och som tack kommer det ett vykort från rymdvarelserna.

Uppdrag Markoolio uppmanar dig att söka fakta om honom i Mediearkivet. Det går också bra att söka fritt om skolan inte har avtal med Mediearkivet. Uppgiften är att skriva en artikel om Markoolio och dessutom måste du uppge de källor du använt.

Ett annat uppdrag handlar om ljud. Du lyssnar till en ljudberättelse med en svart skärm för ögonen. Sedan uppmanas du av din deckarkollega att med ljud göra en fortsättning på ljudberättelsen. För att klara uppgiften får du tipset att besöka Studion där du lär dig använda ljudarkiv och ljudinspelaren.

Det finns fler uppdrag men dem får du utforska själv. För varje utfört uppdrag får du en trofé i din ryggsäck. Du kan när som helst klicka på ryggsäcken för att se hur många uppdrag du slutfört.

skapa själv
Studion väcker nyfikenhet och lust att skapa själv. Även här finns det uppdrag, men huvudsakligen rör det sig om att göra egna program och rita eller skriva. Det finns kurser till Paint, Ljudinspelaren samt länkar till bra webbplatser som SVT:s webb i Växjö med animationsprogrammet Nasser, Radioskrivarklubben, Tidningen i skolan och Multimediabyrån.

Kurserna i Paint och Ljudinspelaren guidas av Andrea, 11 år. De är klara, tydliga och går lagom fort. Du kan när som helst stoppa instruktionerna för att parallellt hinna göra momenten själv. Kurser fungerar lika bra för vuxna lärare som för barn. I Paintkursen ingår också tips om i vilket filformat du ska spara din bild, beroende på vad den ska användas till.

deckare måste läsa
Webbdeckarna är populärt bland barnen. En elev tolkade namnet på sitt eget sätt och frågade: ”Får jag skjuta nu när jag fått licensen?”. Så kan det också låta! V

Vår skola har bara en uppkoppling som är tillgänglig för barnen varför det blir till att vänta och då låter det ofta så här:
– Är det inte min tur nu?
– Jag fick spela så kort stund!
– Kan jag verkligen fortsätta spela hemma?

Webbdeckarna innehåller en hel del pratbubblor med text som många elever först hoppade över. Detta tills de märkte att det inte går att komma vidare om man inte läst pratbubblorna! Tänk att de läser utan att fröken hänger över axeln…

De elever som har svårt med läsningen föreslog att en del av uppdragen lika gärna kunde ha presenterats av en talröst. Det hade underlättat och gjort programmet mer omväxlande, som uppdragen ges nu behöver lässvaga 12-åringar en vuxen som stöd i arbetet.

Några av våra svagpresterande elever arbetar med att göra en digital tidning och webbdeckarna ingår som en del i deras förberedande baskurs i detta arbete. Från början var de inte så pigga på uppgiften men sedan de hade praktiserat som webbdeckare ökade förståelsen och lusten.

nyttigt och roligt för vuxna
För den pedagog som känner sig lite undrande över att sätta elever på ett spel som man själv inte hunnit spela igenom finns det en utmärkt information och förklaring. Informationssidan är också bra för vuxna som vill spela webbdeckarna för att lära sig mer om Internet och är ovana vid mediet. Webbdeckarna är roligt även för medelålders!

Det ska bli spännande att se om vi får fler fria och så här bra läroplatser framöver. Ett område värt utvecklingsbidrag. Nog går det också att lära sig grammatik, stavningsregler och matematik på nätet? Kanske finns de redan…

 

 

Toura Hägnesten,
speciallärare och IT-pedagog
E-Post:toura.hagnesten@mailbox.swipnet.se


artikel.länkar
Webbdeckarna är ett fritt webbläromedel från Utbildningsradion: www.ur.se/webbdeckarna
Det krävs att du har Flash 4 installerat på datorn, den kan laddas ner från nätet. Information finns på webbplatsen.


Datorn i Utbildningen nr 1 2001. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 1 - 01]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 010220