Fauve Matisse

Dipak Lahiri
Dipak_Lahiri@lector.kth.se

Fauve Matisse (FM) är ett av många ritprogram till Windows idag. Det har dock en del möjligheter som skiljer det från många andra program. FM är ett program för att måla, visserligen kan man använda det för bildbehandling men för det finns det många bättre lämpade program.
    FM är uppbyggt kring ett antal målarsätt. Man kan välja att måla akvarell, olja med krita samt ett antal andra verktyg. Alla målarsätt har sina speciella egenheter och de flesta är faktiskt mycket verklighetstrogna. Ibland blir det dock lite fel eftersom programmet inte håller reda på med vilken stil något är målat. Målar man med akvarell ovan på olja blir effekten den samma som om man bara målade akvarell och färgerna flyter ihop. Detta är dock inget större problem utan det kan snarare oftast ses som en tillgång.

    FM stimulerar till arbete. Bilderna man målar blir väldigt levande. Ofta kan datorbilder uppfattas som stela och regelbundna. Men med FM och dess målarverktyg får man en oregelbundenhet som gör bilden intressant. Varför skall man då sitta och måla med gamla beprövade tekniker på en dator när man klarat sig utan den i flera tusen år, skall inte datorn nyskapa istället för att härma? Det finns mycket som talar för att använda datorn när man vill måla. Ett mycket tungt skäl är att datorn stimulerar målande när man enkelt kan byta färg eller ändra på en detalj utan att behöva måla om hela bilden. Du kan också lätt göra collage genom att klippa ut delar av dina bilder och göra en ny bild med hjälp av de gamla.

    Programmet är dock inte helt felfritt. Det finns en del, till en början, irriterande funktioner med i programmet. Om man vill rita en linje så tror man att man bara ritar linjen och sedan finns den där. Men då tar man fel, visserligen syns linjen på skärmen men det går inte att rita ovanpå den. Efter lite arbete kommer man på att det krävs ett menyval för att linjen verkligen skall "fastna" på bilden. Detta beror på att programmet använder sig av en lagerfunktion som gör att du kan flytta på linjen med ett pekverktyg dit du vill ha den och sedan sätta dit den. Både bra och dåligt kan tyckas.

Bilden gjordes med verktyget oljemålning. Hela bilden utom ytan bakom frukterna gjordes med frihandspensel. Först skapades basytor för att sedan lägga dit ljusare och mörkare partier allt för att skapa en effekt av ljus och närvaro. En del problem med att klippa och klistra gjorde att vi valde att inte kopiera några av frukterna utan vi ritade allt med pensel. Det var FM lagerfunktion som gjorde att det blev onödigt krångligt att klippa och klistra. Detta gör att det är viktigt att man tänker igenom kompositionen iförväg så att man slipper onödigt krångel.
    FM har alla de vanligaste verktygen samt de som har behandlats tidigare. Vi kan göra fyllningar med skalor. Vi kan markera områden med rektanglar, frihand och med trollstaven. Trollstaven markerar ett område med närliggande färger, det går att ställa in känsligheten så att det område man vill åt markeras. Vi rekommenderar detta som ett bra målarprogram för grundskolan. Det är lätt att använda och erbjuder också mer avancerade funktioner om så önskas.

Fauve Matisse, kostar 995 kr, från ZeA Sverige, Box 274, 574 23 Vetlanda. Tel 0383-562 00, fax 0383-175 90

Håkan Andersson och Dipak Lahiri


Håkan Andersson studerande, Dipak Lahiri är konstnär och bildlärare.
Adress: Dipak Lahiri,
Snöflingebacken 4,
126 60 Hägersten
Tel 08-881706


Datorn i Utbildningen nr 4 1995. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980418