Untitled Document Text: Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se

 

GULDÄPPLEVINNARE 2008:

Läraren som skapade en av Sveriges mest populära webbresurser

Under 15 år har Anna Kalla egenhändigt fyllt sina länkburkar på nätet. De har haft 29 miljoner besök under de sista åtta åren och har betytt otroligt mycket för många barn. En av svensk skolas främsta entreprenörer har nu skruvat på locket på sina länkburkar.

Idén till ”Länkburkarna” växte fram i slutet av 1990-talet. Anna Kalla undervisade i svenska i de engelska klasserna på Johannes skola i Stockholm. Och den första webbsidan handlade om just det ämnet.

– Eftersom jag var nyfiken på den nya tekniken och vad den kunde erbjuda mig och mina elever, bestämde jag mig för att lära mig hur man gör en egen hemsida. Jag satt på eftermiddagarna och experimenterade med Netscape Composer och fann att det var mycket enklare att skapa en webbsida än jag hade trott. Mitt förstlingsverk blev en sida där jag beskrev ämnet svenska på det engelska lågstadiet.

När väl denna sida var på plats, fortsatte Anna med projekt nummer två: En sida till sina elever med alla bra svensklänkar hon kunde hitta. Det var Alfons, Örnen Örjan, korsord, rövarspråksgenerator, Pettson.

– Sidan kunde bli ett bra alternativ till allt TV-tittande och alla mer eller mindre meningslösa dataspel som ungarna fördrev sin fritid med hemma, tänkte jag. Det visade det sig också bli. Eftersom så gott som alla eleverna i dessa tvåspråkiga klasser har släktingar i andra länder, hade dessutom många tillgång till Internet hemma.

Anna hade en liten gratisräknare på sidan. Den talade sitt tydliga språk, besökarna strömmade till.

– Jag byggde ut sidan med fler och fler länkar…så småningom också små berättelser som mina egna elever författat. De lästes av släktingar och vänner över hela världen!


Ur gästboken:
"Använde denna sida jättemycket i skolan när jag gick på lågoch mellanstadiet. Nu är jag 20 år och läser till sjukgymnast i Lund. Det slog mig när jag satt här och pluggade för en Fysiologitenta att denna sidan fanns när jag var liten, så jag bestämde mig för att kolla om den fanns kvar.

Synd att den slagit igen, men har haft mycket kul med den här sidan på lektionerna, kommer ihåg att jag och mina kompisar gillade ”smågodis-burken” allra mest. Man lärde sig också mycket bra, men på ett kul sätt, var mycket roligare än att sitta och läsa i boken. Tack för allt.
Kram
Ur Gästboken, burkar.nu

Burkarna föddes
Så småningom frågade eleverna Anna om hon inte kunde göra flera sidor, med flera ämnen.

– Nu var det dags att samla ihop det hela till ett litet ”länkskafferi”. Det var ju vad man brukade kalla en länksamling. Namnet ”Länkskafferiet” var ju redan upptaget, men jag kunde ju i alla fall ordna länkarna efter skafferiprincipen… placera dem ämnesvis, i burkar, på hyllor. Så blev det.

– Det var jätteroligt att rita alla burkarna med etiketter! …och det var väldigt skoj att leta efter bra länkar som passade för barn.

Sidan växte snabbt och barn och lärare från hela landet besökte den. Och Anna började få mängder av uppskattande mejl, liksom tips och önskemål om fler länkar.

Heltidsjobb på fritiden
Annas burkar har hela tiden varit ett ideellt fritidsjobb för Anna. Många kvällstimmar har använts för att uppdatera och hålla efter ”burkarna” och att svara på alla mejl från besökare.

– Det som gav mig kraften att fortsätta var först och främst all den uppskattning jag fick! Jag fick tacksamma brev från såväl barn som vuxna, från lärare och föräldrar, ja, till och med en pensionärsförening hörde av sig och berättade att de hade valt ut min sida till ”Månadens webbsida”!

Och Annas burkar har varit välbesökta, flera generationer skolever är uppväxta med burkarna.

– All denna uppskattning, tillsammans med mitt brinnande intresse gjorde arbetet lätt och roligt.

Anna gårvidare
Efter 15 år beslutade sig Anna Kalla i våras för att lägga ned ”Annas Länkburkar”. Skälen var många, men ett starkt skäl var ekonomi, att driva en webbplats med så många besökare kostar en hel del i trafikavgifter till webbhotellet - pengar som Anna Kalla tog ur sin egen ficka.

– Reaktionen blev, som väntat, stark. Jag gruvade mig inför hur jag skulle gå till väga, och när det skulle ske. Jag övervägde att förbereda mina besökare på en förestående nedläggning, men avstod. Det skulle bli alltför jobbigt, antog jag. Därför lade jag ned sidan från den ena dagen till den andra.

– Att sälja Burkarna skulle kännas lite grann som att sälja sin själ. Att skänka dem till någon eldsjäl (som jag själv) skulle inte heller kännas som någon garant.

Burkarnas gästbok lever vidare och där kan man läsa reaktionerna på nedläggningen. Många skriver att burkarna betytt mycket för dem och att det varit en viktig del av deras barndom. Andra är arga och frustrerade när favoritsidan försvunnit.

– Jag hade förstått att reaktionen skulle bli stark, men jag har nog inte riktigt förstått att sidan har betytt så mycket för många som den tydligen har gjort! Det gör mig både rörd och lite chockad.

Anna har också efter många år på Johannes skola i Stockholm beslutat sig för att byta skola och inriktning i sitt lärarliv.

– Jag vill fortsätta att arbeta med barn, och jag vill göra något där jag får användning av alla mina specialintressen (sång, dans, bild och skapande, natur och inte minst IT). … och jag ville inte jobba som klasslärare igen.

Valet blev en särskoleklass med elever i F-5. Skolan har kommit långt när det gäller it. Alla elever har varsin dator. Alla lärare är klara med PIM3, alla klassrum är utrustade med en Smartboard och biblioteket fungerar som ett ”Infotek”.

– Jag vet att jag kommer att stortrivas på mitt nya jobb!

DIU vill passa på att tacka Anna Kalla för all inspiration under åren och önskar lycka till med de nya utmaningarna.

Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se
Datorn i Utbildningen nr 7-2012. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023
Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok

Nominera huvudman före 14 juni 2023
[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 12]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 121115