Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 7/2012

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer av den tryckta versionen. Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

5   Ledaren:
Digital agenda för svensk skola

Guldäpplefinalisterna visar styrkan i det digitala lärandet – och det starka stöd detta har, men digitaliseringen av skolan går alltför långsamt och ojämnt, skriver Peter Becker i ledaren.
6   Förstaklassarna med eget nyhetsprogram
– Jag ville verkligen jobba i en klass igen. Testa alla idéer och tankar i verkligheten. Det säger Christina Löfving, vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris.
10   Debatt: Skolan måste digitaliseras snabbare
Digitaliseringen av skolan går framåt men alltför långsamt och ojämnt. Ska Sverige behålla sin konkurrenskraft måste den svenska skolans IT-mognad utvecklas snabbare. Det skriver bland andra Peter Becker i debattartikel i Dagens Samhälle (även publicerad i DIU).
12   Fest och glädje när Guldäpplet delades ut

Ulrika Ryan, Byskolan i Lund, blev årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet som delas ut till pedagoger som förnyat lärandet med stöd av it.
14   Sveriges vassaste pedagoger #del 3
DIU fortsätter att presentera några av de drygt 50 vassa pedagoger som nominerades till Guldäpplet 2012. Pedagoger som utvecklar och förnyar lärandet med stöd av IT. Några av dem är Andreas Nordh, Ekillaskolan i Sigtuna, Anki Demred, Ystad, Josef Holmqvist, Magnarps skola i Ängelholm, Liza Greczanik på Gunnesboskolan i Lund.
20   Verktygslådan: Praktiska pedagogiska tips
Testa att göra prov på ett nytt sätt, jobba med ämnesövergripande med Strindberg, samla spellistorna i smart verktyg och jobba språkutvecklande med smart app. Pedagoger delar med sig av sina bästa tips.

27   En dator per elev, men var finns innehållet?
Utveckling av digitala lärresurser behöver drivas på och att det behöver ske i samverkan mellan användare och leverantörer, det skriver Mats Östling i en rapport från internetdagarna.
28   Ale kommun:
Storsatsning på digitala verktyg och kompetensutveckling ger resultat
– Det som behöver finnas för att IKT ska komma igång enligt forskning är infrastruktur, datorer och kompetens, säger Anders Nordgren utvecklingsledare i Ale.
31   Ale kommun, några år efter starten av 1-1:
Digitala verktyg och läroböcker trivs tillsammans hos Emelies treor
Dokumentation och blogg är viktiga verktyg i Emelie Öhrns klass. Eleverna har var sin egen blogg sedan ettan.

32   Ett skolsamtal i förändring
Det är kanske dags att börja reflektera över skolan i mer balanserade termer, skriver Stig Roland Rask i sin krönika.
34   Läraren som skapade en av Sveriges mest populära webbresurser
Under 15 år har Anna Kalla egenhändigt fyllt sina länkburkar på nätet. De har haft 29 miljoner besök under de sista åtta åren och har betytt otroligt mycket för många barn.
36   Skolinspektionen: Sågning av skolors IT-användning – men är det bara rektors fel?
I den granskning av skolor som Skolinspektionen under förra läsåret genomförde av ett antal olika ämnen och åldrar ingick också användningen av IT. Och IT ingår – men resultatet är ett totalt underkännande. Läs också kommentarer från olika håll i landet på Skolinspektionens granskning.Datorn i Utbildningen nr 7-2012. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023
Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok

Nominera huvudman före 14 juni 2023
[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 12]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 121115