Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 1/2014

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer av den tryckta versionen. Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

5   Ledaren: Framtidens lärande och ungdomars röst i skolutvecklingen
Många elever har kommit längre än vi trott. Med professor Stephen Heppells ord, så ”har vi gått från lärande för elever, genom lärande med dem till att utrusta dem som reflekterande praktiker som själva driver, äger, sitt lärande”, skriver Peter Becker i ledaren.

DIU 1/2014:

TEMA 1: UNGDOMSPERSPEKTIV- OCH RÖSTER
Ledare: Framtidens lärande och ungdomars röst i skolutvecklingen sid 5
DIU@OECD: elever i dialog med forskare, sid 12
Krönika: Curlingföräldrar och post-PISA-traumatisk stress
Spel, museer, eget medie- och spelskapande i skolan, sidorna 32-42

TEMA 2: BETT - VI HAR SPANAT ÅT DIG
Reste du inte med DIU? Något av allt det du kan ha missat från våra välkända tematiska guidningar: sidorna 22-31.


6   St Joseph: En skola att vara stolt över – tycker både elever, personal och skolledning
St Joseph är en skola som får högsta betyg av Ofsted, den brittiska skolinspektionen, men vad krävs för att bli en lärande skola? Mikael Parknäs diskuterar frågan.
10   Lappa och laga räcker inte – skolan behöver ändras i grunden
Skolan måste transformeras i grunden menar forskaren Valerie Hannon. Omvandlingen är redan i gång och frågan är hur vi gör för att säkra att alla får del av den.
Valerie Hannon var inledningstalare vid en hearing i Sveriges Riksdag som DIU och partners arrangerade den 5 februari.
12   DIU@OECD: Elever i dialog med forskare om innovativa lärmiljöer
Ett tjugotal skandinaviska gymnasieelever, ett halvdussin forskare samt politiker, skolledare tillsammans med organisationer, myndigheter och företag i skolvärlden diskuterade framtidens skola, när DIU arrangerade en workshop tillsammans med OECD.
17   Järfälla satsar på Framtidens lärande
– Att ”spänna bågen” och delta som partner i en stor och intressant konferens som FL-14 ger oss unika erfarenheter, säger Lena Elfvingsson, biträdande skolchef i Järfälla som är kommunpartner i årets Framtidens lärande.
18   Curlingföräldrar och post-PISA-traumatisk stress
I den post-PISA-traumatiska stress som det svenska samhället upplevt sen rapporten presenterades i december 2013 har förslag på lösningar på skolans problem svämmat över i medier och diskussionsforum, skriver Stig Roland Rask.

22   BETTre än på länge
Den årliga BETT-mässan i London har varierat över tid i såväl innehåll, inriktning som omfattning. Många svenskar är på plats, men kanske ägnar de lite för lite tid åt själva mässan. Här har vi samlat en verktygslåda med åtta sidor av tips, trender och tendenser från årets BETT. Från några av DIUs guider till mässan, sid 22-31.

32   TEMA Den omtumlande upplevelsen av att få ge sig hän: En spelarkad på museet
På Tekniska museet i Stockholm lockar spelutställningen Game On 2.0 jättepublik. Men vad berättar egentligen utställningen? Och hur hänger den tematiskt ihop med den svenska ungdomsfilmen IRL? Klas Viklund har besökt utställningen och sett filmen.
36   TEMA Skolan kan inte väja för de moderna medierna
Ida Bengtsson och hennes kollegor är väl förtrogna med hur dataspel och andra populära medier lyfts fram i kursplanerna för grundskolan. De vill gärna utnyttja möjligheten att möta eleverna på populärkulturens arena.
39   TEMA "I ett dataspel kan man välja vem man vill vara"
Vad tänker svenska åttondeklassare om dataspel? I ett samarbete mellan tidskriften DIU och Tekniska museet och Freinetskolan Hugin i Norrtälje reflekterar eleverna kring utställningen, Game On 2.0 spel och lärande.


Datorn i Utbildningen nr 1-2014. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




Nominera huvudman före 14 juni 2023




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023













[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 1 - 14]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 140209