Vad kan en skola vara?

Glimtar från en gymnasieskola på väg mot framtiden


"En liten men stor bok...", recension av Troed Troedson och Camilla Henning.

En bok av Peter Becker och Annelie Drewsen, utgiven av DIU. Provupplaga november 2011

Vad innebär det att vara elev, lärare och skolledare i en svensk skola 2011? En gigantisk omvandling pågår med skolan och lärandet, präglad av de två stora trenderna i världen idag: digitalisering och globalisering. Vart är utvecklingen på väg?

För att finna ledtrådar följer författarna arbetet på gymnasieskolan Young Business Creatives, YBC, i Nacka under ett läsår. I ett kalejdoskop av texter och bilder beskrivs projekt, elevuppdrag och processer. I boken samsas röster från elever, lärare, forskare och
samarbetspartners. Tillsammans beskriver de ett nu.

Den här boken vill fungera som bränsle för samtalet om verksamheten på skolor runtom i landet. Den enskilde läraren kan finna inspiration för sitt eget arbete, skolledare kan få syn på sitt eget ledarskap och elever kan fundera kring sin egen skolgång genom att se hur andra har det. Lärarutbildare och studerande, förvaltningar och skolans externa partners kan här
förhoppningsvis hitta referenspunkter. Den som funderar kring skolans framtid kan börja här - inte för att få färdiga svar, men väl inspiration!

Peter Becker har en bakgrund som gymnasielärare i matematik och fysik och läromedelsförfattare, forskare och initiativtagare till bland annat lärarpriset Guldäpplet, tidskriften DIU och initiativet Framtidens lärande - här och nu. Han leder Stiftelsen DIU.

Annelie Drewsen är frilansskribent, lärare och författare. Hon skriver regelbundet om skola och utbildning och är verksam lärare i svenska som andraspråk och spanska.

Producerad av Stiftelsen DIU med stöd av .SE, Stiftelsen för Internetinfrastruktur.


Ladda ned ditt eget exemplar av provupplagan

Skriv ett mail med rubrik BOK till redaktionen, så mailar vi uppgifter för nedladdning av en PDF-version (ca 2 MB).
[Åter till början av sidan]

Stiftelsen DIU, c/o Becker, Bondegatan 1A, 116 23 STH
Uppdaterad: 230220