Untitled Document Text: KLAS VIKLUND
E-post: klas.viklund@comhem.se

 

DIUs serie om sociala medier

Randi Zuckerberg och projektet Dot Complicated:


Balans mellan barn, familj, karriär – och sociala medier

Mark Zuckerberg grundande Facebook och tycker att vi ska vara uppkopplade, tillgängliga och öppna om allt inför alla. Hans syster Randi hoppade av företaget för att lära oss att leva i harmoni med internet och de krav som mediesamhället ställer.

Randi Zuckerberg är född 1982 och storasyster till Facebookgrundaren Mark Zuckerberg. Hon har, vid sidan av sin karriär som marknadschef och talesperson för Facebook, skaffat sig en inflytelserik position som inrikespolitisk kommentator och opinionsbildare. Hon tillhör dem som tidigt påtalade riskerna med anonymitet och mobbning på internet.

Hon lämnade Facebook 2011 och gav sig ut på en föreläsningsturné i världen som varade ett år. Hon bjöds in för att tala om teknik, medier och marknadsföring. Men så fort föreläsningen var över blev hon uppsökt av människor som ville diskutera helt andra, mer personliga frågor:

Hur kan jag hålla koll på vad mina barn gör på internet? Hur kan jag förvissa mig om att inte förlora mitt jobb till någon som är yngre och mer tekniskt kunnig? Hur kan jag bygga ett personligt varumärke på nätet för att bli mer intressant? Hur kan jag få min man att sluta använda sin iPad i sängen?

Randi Zuckerberg berättar i sin nyligen utgivna självbiografi att det var då hon insåg sitt kall. Hos Facebook hade hon internt ständigt verkat för att företaget aldrig skulle glömma att det finns människor bortom koden och utåt var hon den synliga talesperson som lyfte fram hur Facebook kommit till användning över hela världen för att förbättra och berika människors liv på ett spännande och unikt sätt. Hon skriver:

”Ironiskt nog har samma verktyg som skänkt glädje och skapat oändliga sociala och ekonomiska möjligheter också hållit oss vakna på nätterna och trasat sönder oss. Under mitt år med resor och föreläsningar insåg jag att det fanns miljoner människor världen över som, trots att de dagligen använde sociala medier, kände sig överväldigade, osäkra och förvirrade över hur dessa teknologier förändrade deras liv, familjer och karriärer.”

Hon kunde också i sitt eget liv se hur hon hade svårt att skapa balans mellan att vara uppkopplad – och de stunder då hon inte var det.

Randi Zuckerberg grundade företaget Zuckerberg Media, där hon ville fortsätta arbeta med sociala medier, men ur en alternativ synvinkel. Företaget har bland annat utvecklat digital innehåll för ideella och kulturella organisationer.

I våras lanserade Randi Zuckerberg projektet Dot Complicated. Första delen av projektet var en webbplats och ett veckobrev med råd och tips kring hur vi på bästa sätt kan använda digitala verktyg för att skaffa oss ett bra liv med både familj och karriär – i balans med våra aktiviteter i sociala medier.

En stor del av materialet på webbplatsen är skapat av användarna själva som inbjuds att dela med sig av sina erfarenheter under rubriken ”My Dot Complicated Story”. Några exempel: ”I wanted to delete myself from social media”, ”When I needed to unplug most”, ”Why it’s ok to unfriend”. Som en andra del av projektet har Randi Zuckerberg nu publicerat en memoarliknande självhjälpsbok samt en barnbok.

För uppkopplade kvinnor
Målgruppen för webbplatsen och vuxenboken är i första hand kvinnor och mammor i karriären för vilka kraven på tillgänglighet i sociala medier kan utgöra en stor press.

Men Randi Zuckerberg väljer helst att lyfta fram hur medvetna dagens kvinnor är kring internet. Projektet bygger på en omfattande undersökning som gjorts av företaget MSL Group, med titeln Women Online: The Social Wisdom of Wired Woman Around the World.

I en krönika i Huffington Post förklarar Randi Zuckerberg syftet med undersökningen och kopplingen till projektet – citatet är svårt att översätta utan att poängen går förlorad: ”The research was done in partnership with MSL Group in order to quantify and make sense of the ’Dot Complicated’ world these women live in.”

Hon menar att teknologin ger oss stora fördelar, men att den också ställer oss inför helt nya utmaningar, speciellt för alla som har barn som växer upp i den digitala världen, eller för den som måste förhålla sig till en komplex arbetssituation där kollegor plötsligt vet allt om ens privata liv. För varje problem som tekniken löser, genereras nya.

Utfallet av undersökningen ger en bild av hur komplicerat det kan vara. En tredjedel av de tillfrågade kvinnorna, världen över, håller koll på sina barns aktiviteter på internet. Och 38 procent av de tillfrågade kvinnorna skulle hellre avstå från sex under en månad istället för att vara utan mobiltelefon samma tid. Det säger något om hur vår anknytning till tekniken allt mer tar över en direkt mellanmänsklig interaktion.

Mot bakgrund av undersökningens fokus ligger webbplatsens svenska motsvarighet närmare tidskriften Amelia än Medierådet.

Memoar och självhjälpsbok
Memoarboken Dot Complicated: Untangling Our Wired Lives är berättelsen om Randi Zuckerbergs egen personliga relation till internetkulturen. Hon var en av pionjärerna inom sociala medier, utan att vara ingenjör; hon var projektledare på Facebook och kände hur hennes efternamn förpliktigade; hon fostrade barn och skulle samtidigt själv lära sig behärska och utnyttja de sociala medierna.

Hon berättar om sina sex år som chef på Facebook. Hon beskriver webbplatsens utveckling, från att vid starten 2004 mest likna en kontaktkatalog till att bli ett förstklassigt interaktivt medium. Hon diskuterar webbplatsens funktion, från någonting relativt privat till ”The Facebook Effect”: framtiden sätt att utveckla vänskap, kärleksrelationer, affärer, marknadsföring, entreprenörskap, aktivism, filantropi – och revolutioner. Hon beskriver sin kamp för att få balans i livet, sina egna obetänksamma Facebookuppdateringar och sin önskan att få ägna mer tid åt sitt barn. Hon delar med sig av sina erfarenheter till andra föräldrar i karriären.

I sju insprängda faktarutor ger hon cirka 30 handfasta tips, allt från att bryta sitt digitala beroende genom att införa en ”digital sabbat”, till betydelsen av att utveckla nära relationer vid sidan av nätet, att inte använda surfplattan som barnvakt och att slå vakt om sin personliga integritet. Hon skriver: ”Vi har en kraftfull teknik i våra händer. Men vi måste förvissa oss om att vår iver att finnas online inte står i vägen för våra liv och relationer offline. Det gäller att hitta en balans mellan att vara uppkopplad tillsammans med miljoner människor världen över, och att vara närvarande för de personer vi älskar, som står oss närmast. Det är komplicerat.”

Hennes uppfordrande råd knyter an till den svenska debatten om Iphoneföräldrar, vuxna som är mer intresserade av att följa vad som sker på displayen än sitt lekande barn. Hennes reflektioner påminner om den svenske medieentreprenören och superbloggaren Alex Schulmans självutlämnande föreställning Älska mig, som hade premiär i våras, där han självkritiskt diskuterar sin besatthet över att synas i sociala medier.

Randi Zuckerberg har under sin karriär haft en särskild förmåga att använda sociala medier. Hon är inget offer. Det är svårt att tro att hon av ”misstag” råkade offentliggöra privata bilder från sin familjs julfirande i sociala medier. Hon spelar ett spel.

Det sägs att hennes framträdande, som läckt ut i ett klipp på YouTube, där hon sjunger ”My idea’s crazy, Here’s my website, So fund me may-be”, istället för ”Call me maybe” som sången i original framförs av Carly Rae Jepsen, är en medveten pr-kupp eller snackis. Randi Zuckerberg kan konsten att synas.

Under arbetet med vuxenboken växte insikten fram att hon bara berättade den ena halvan av historien. Dagens barn möter tekniken tidigt, ofta samtidigt som de lär sig språket, vilket betyder att de unga snabbt behöver komma till insikt om de förtjänster och faror som medierna ställer oss inför. Så frågan kom naturligt: Varför bara rikta sig till vuxna?

Dot lär sig en läxa
Randi Zuckerberg skapade därför parallellt bilderboken Dot, en berättelse om en tekniskt driven tjej med detta namn. Lilla Dot knappar, pekar och swipar; tweetar, taggar, surfar och delar med sin surfplatta – till dess hon utmattad faller ihop. Då föreslår hennes kloka mamma att Dot ska gå ut en stund för att ”Reboot! Recharge! Restart!” Det leder till att Dot finner lekkamrater. I sista bilden leker Dot utomhus med sina nya kamrater samtidigt som hon fotograferar dem med sin mobiltelefon. Bildtexten lyder: ”Dot’s learned a lot.”

Men vad har Dot lärt? Och vad är det Randi Zuckerberg vill förmedla? Jessi Hempel kommenterar barnboken och dess sensmoral i tidskriften Fortune den 11 november 2013. (Hur ofta skriver man om barnböcker i den tidningen?)

Det är värt att känna till att Facebook, det företag som gjorde hennes bror till multimiljardär och förmodligen gjorde Randis liv långt mer bekvämt än övriga amerikaners, tjänar en förmögenhet på användare som skickar betydelselösa bilder, statusuppdateringar och ’likes’. Att uppmuntra människor att publicera sina liv online ligger i hennes ekonomiska intresse.

Bland läsarna har barnboken väckt starka känslor, fast av olika skäl, enligt Randi Zuckerberg: dels hos dem som förtjust ser flickan Dot som en positiv förebild för moderna barn, dels hos dem som förfäras av att allt yngre barn använder datorer och internet i allt större utsträckning.

Vad ska man tycka? Bilderboksfiguren Dot kan tänkas vara kring fem år och leker med dator, surfplatta och mobiltelefon. Figuren finns också att köpa som docka, komplett med surfplatta i handen. Både bilderboken och dockan ger uttryck för vad det innebär att vara barn i dag. Det handlar om att vara uppkopplad och inloggad från fem års ålder.

Själv menar Randi Zuckerberg att vi alla är pionjärer i den moderna digitala världen, där vi gemensamt försöker använda digitala och interaktiva tjänster för att förbättra våra liv och våra relationer, utan att kompromissa med våra kärnvärden. Många föräldrar har en del att ta igen för att hålla takten med sina unga digitala infödda, men om någon kan lista ut hur man navigerar i detta nya landskap så är det vi.

Klas Viklund
E-post: klas.viklund@comhem.se


Länkar
Titel: Dot Complicated: Untangling Our Wired Lives, Randi Zuckerberg, HarperOne, 2013 harpercollins.com

Titel: Dot., Randi Zuckerberg, illustrationer av Joe Berger, Harper, 2013 harpercollins.com

Webbplats: dotcomplicated.co, Webbplatsen lanserades i januari 2013. dotcomplicated.co

Mer om Randi Zuckerbergs verksamhet finns på företagets webbplats: zuckerbergmedia.com

Randi Zuckerbergs krönika i Huffington Post: http://bit.ly/randidot

DIUs serie om sociala medier (urval):

Facebook – på mitt eget sätt, Daniel Sandin, nr 4, 2012 http://diu.se/nr4-12/nr4-12.asp?artikel=s6

Har verkligen Facebook en given roll i klassrummet? Per Falk, nr 2, 2011


Datorn i Utbildningen nr 8-2013. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023









Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




Nominera huvudman före 14 juni 2023








[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 8 - 13]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 131212