Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 8-10

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer av den tryckta versionen. Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto eller beställ prenumeration!

5 html  

Ledaren: Utmaningar
En ny energi märks på många håll med IT som en del av en genomgripande skolsatsning, skriver Peter Becker i ledaren.

6 html  

En skola att längta till

– Nu studsar jag upp ur sängen och vill komma till skolan för att få presentera mitt arbete, säger Anton Andréasson i årskurs 9 på Kristiansborgskolan.

11 html  

Nätet är en del av IRL
Just precis som vuxenvärlden har lärt sig betydelsen av IRL har ungdomarna slutat använda begreppet och framför allt slutat att dela upp tillvaron på det sättet, skriver Stig Roland Rask.

12 html  

Sverige sämst i klassen
Något verkar vara fel! Trots hög datortillgång utanför skolan ligger Sverige under OECD-snittet för tillgången till datorer i skolan, skriver Thomas Lingefjärd och Per Jönsson.

16  

Svinga matteboken över axeln
Varför fastna i matteböckernas stelbenta struktur när eleverna kan nå kunskapsmålen på andra sätt som både är roliga och gör matematiken mera verklighetsförankrad?

18  

Plocket

20 html  

Årets trend – egen dator till varje elev
Sätt din kommun på kartan! Håll koll på vilka kommuner och skolor som satsar på egen dator till alla.

22 html  

Mod, passion och skolförändringar
Framför allt i de senare årskurserna måste vi på allvar utmana formerna och strukturerna för att återuppväcka nyfikenheten och glädjen som fanns i de yngre åldrarna, skriver Henrik Karlsson, grundskolechef i Stenungsund.

24  

Handbok för digital kompetens
Boken innehåller så många idéer att risken för att genomsnittsläraren blir en aning matt är stor, skriver Erik ”Honken” Holmqvist som läst Digital kompetens i undervisningen.

26 html  

Drömmen om ett skoldatatek
Från fördomar om tråkighet till insikten om ett behov. Gunilla Celén drömmer om ett skoldatatek.

27  

Framtid med förhinder
Framtiden är kanske inte nu, mer troligtvis handlar framtiden om val av perspektiv och om intresse. Isak Benyamine har läst några försök att blicka in i framtiden.

27  

Språk-, läs- och skrivutveckling fortsätter
Ewa Andersson rapporterar från konferensen ”Språk-, läs- och skrivutveckling fortsätter”.

30  

Digital arbetsmiljö i skolpraktiken: Amanda samlar och redovisar skoljobbet på webben
En digital arbetsmiljö som är enkel är extremt användbart för elever och lärare, skriver Amanda Henriksen, gymnasieelev i Nacka.

32  

Bygg en webbplats för din klass
Google Sites är som en hemsidessnickarbod. Det är ett enkelt sätt att skapa och publicera en webbplats, skriver Mattias Davidsson.

34  

Förlagen om digitala lärresurser
Från att ha varit den helt dominerande leverantören av läromedel till skolan möter förläggarna idag en digital värld full av material som används i lärande och undervisning.



Datorn i Utbildningen nr 8 2010. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




Nominera huvudman före 14 juni 2023




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023













[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 8 - 10]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 101227