Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 8/00
Vil du läsa hela tidningen. Beställ här.

2   Ljusen sent tända
Utvärderingar är viktiga - för elever men också för skolsatsningar. Diu har dragit igång en debatt om metoderna för utvärderingen av skolans IT-satsningar. Chefredaktören efterlyser närgångna, långsiktiga och jordnära studier av skolvardag.
4   Skratta i skolan
Skolverket startar skrattprojekt tillsammans med bröderna Bronett och Cirkus Scott. Skratt kan få oss att må bra, men också såra oss. Därför är skratt och humor en bra utgångspunkt för samtal om medmänsklighet och respekt, säger Suss Forssman Thullberg, Skolverket.
6
html
  Svaret är Internetfusk – vad var frågan?
Att elever och studenter lägger ut sina arbeten på Internet är inte konstigt i sig. En bärande idé med nätet är att användarna byter och delar med sig, samt att informationen ska vara fri. Att vissa elever fuskar är inget nytt, det har alltid funnits ett fåtal elever som ägnat sig åt att kopiera. Bosse Andersson, Lerums gymnasieskola reflekterar kring fuskdebatten.
8
html
  Uppdrag i tidningsvärlden
Toura Hägnesten har testat Hjärnkontoret med sina elever. Hjärnkontoret är ett program som simulerar tidningsmiljö. Spelaren är reporter med uppgift att antingen ge sig ut på ett förutbestämt uppdrag eller göra en helt egen tidning.
Målgruppen är elever i åldern
9-10 år och uppåt.
10
html
  Räkna med tusen och en natt
Gunilla Celén och hennes elever har provat mattespelet Tusen och en natt. Några spelvana elever som inte är så förtjusta i matte i vanliga fall gillade programmet. Övningarna är bra, menar Gunilla, men de är svåra att hitta och det är lätt att gå vilse i palatsets gångar och vrår.
12   Miljöuppdrag om energikällor
React är ett nytt läromedel om förnyelsebara energikällor. Programmet ger eleven möjlighet att få kunskap om olika energiformer, energiomvandlingar och energiflöden.
14   En värld full av bokstäver
Poemoo är en ny form av läromedel på Internet. Det är en text-baserad virtuell värld som vill uppmuntra till läsande och skrivande.
16
html
 

Skolutveckling med IT-perspektiv
I förra numret av Datorn i Utbildningen startade vi en diskussion kring perspektivet på utvärderingen av satsningarna på IT i skolan. Hur fungerar det här med IT egentligen i klassrummet, när fungerar det – och när fungerar det inte? Datorn i Utbildningens chefredaktör Peter Becker ifrågasatte metoderna för utvärdering av IT-satsningarna i svenska skolan. Diskussionen fortsätter, i det här numret kommenterar Hans gennerud och Tage Nordkvist ämnet.

18   Lika men ändå olika – om intranät
I många kommuner i landet arbetar man med att för första gången skaffa ett intranät för kommunens skolor, bygga ut ett existerande eller byta ut det mot ett nytt. Problemen ue i landet är relativt lika vad gäller IT-infrastruktur men lösningarna varierar efter behov, kompetens och resurser.
22
html
  Låt talen rulla
Med hjälp av rullningslisten kan vi anpassa talområde och steglängd i varje enskilt fall. Användaren får studera ett begrepp, en formel, ett diagram, en funktion i sin egen takt. Excel visar hur en formel fungerar eller vad de olika värdena på en konstant har för betydelse. Örjan Broman fortsätter sin serie om användningen av Excel i skolan.
26   Stämning, pyssel och nytta på nätet
Behöver du hjälp att rimma till julklapperna, mallar till pepparkakshuset eller texten till Rudeolf med röda mulen? Datorn i Utbildningen har samlat ihop ett antal nyttiga och onyttiga jullänkar. Och när julfriden lägrat sig och det blir tid över kanske det är dags att ge sig in i litteraturens värld på nätet.
28   Rösta fram Årets Bästa Skoltidning
Tävlingen om Årets Bästa Skoltidning är 2000 är avslutad. Var med och rösta fram vinnaren av favoritpriset.


Datorn i Utbildningen nr 8 2000. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 8 - 00]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 010111