Untitled Document Av: Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se

 

Ledare DIU 7/2013:

"Det handlar om undervisningen"

 

– Det handlar om undervisningen, om att utveckla undervisningen. Om ämnesdidaktiska frågor och att lyfta fram målen, säger Gunilla Pettersson-Berggren, en av de lärare vid Sjöstadsskolan i Hammarby sjöstad utanför Stockholm som intervjuas i vårt reportage kring Learning study i detta nummer, uppföljning av material i nr 5. Det handlar om elevers lärande, det är ju målet, men på vägen även lärares eget lärande. Fokus på undervisningen är centralt, men det är synliggörandet av lärares lärande som är det nya.

Det handlar om undervisningen när årets Guldäpplen delas ut. När Daniel Gomejzon, Jonas Lindahl, Katarina Lycken Rüter och Pia Widegren står på Skolforums scen och presenterar hur de arbetar, är stämningen hög i publiken. Fyra pedagoger som sätter fokus på hur de involverar elever, hur de skapar engagemang, hur de utmanar och utvecklar. Du möter de fyra i inspirerande intervjuer i detta nummer, i korta filmer på www.diu.se/guldapple eller i direkta möten om du åker med DIU på vår BETT-resa i januari.

Det handlar om undervisningen när vi följer upp Gunilla Celéns reflektioner kring lärplattan i nr 5 med intervjun kring Susanne Kjällanders studier av lärplattor i Botkyrka. Eller de spännande artiklarna om radio som skrivverktyg i grundskolan. Undervisningen utvecklas!

När DIU under året fokuserar den lärardrivna utvecklingen av skolan, den professionsdrivna utvecklingen i artiklar i DIU, i workshop med OECD i januari, i arbetet kring Guldäpplet, i den nya serien av DIU-rapporter och i andra former handlar det om lärarkåren som en medveten och avgörande kraft i utvecklingen. När vi diskuterar lärares arbetsbörda, betonar vi att utrymmet för professionens dokumentation och reflektion är avgörande.

Ja, allt handlar om undervisningen, eller snarare om lärandet i alla dess former och hur det utvecklas idag. Det är en stark strömning i tiden.

Lärandet står i centrum för uppmärksamheten i många sammanhang. Många företag lägger idag stor vikt vid arbetsplatsträffar, som Scania med veckovis teamutvärderingar av produktionen. Det handlar i mycket om arbetsplatslärande, ofta kollektivt lärande baserat på egen erfarenhet som kombineras med ändringar i organisation och upplägg av arbetet. Likadant vid produktutveckling – och då handlar det mycket om att lära av kunderna, av deras behov, livssituation och deras tankar. En väg är automatiserad dataanalys av kundprofiler. Förlaget Amazon var en föregångare här. En annan väg är kundkontakt. Kundsupporten är inte bara en sätt att hjälpa kunden, hos smarta företag blir det ett sätt att lyssna på kunden och lära av kunden. Många företagsekonomiska studier visar att det är kunderna, brukarna som är de bästa utvecklarna en verksamhet har. Många använder idag Facebookgrupper i det syftet. Du blir en del av produktutvecklingen.

När professor Kurt Lundgren, i precis utkomna boken Kan landet lagom vara bäst?, SNS förlag 2013, tecknar en bild av den nordiska framgångsrika samhällsbygget blir lärandet centralt. Främst då som ett samhälleligt lärande, bland annat i de offentliga utredningarna, det partsobundna djupgående och långsiktiga tänkandet. Skandinaviskt nyktert, sakligt lärande.

Just nu breddas första steget till akademiska utbildningar med initiativ kring MOOCs, massive open online courses, där interaktiva nätbaserade kurser från toppuniversitet formligen exploderar. Den nya norska regeringen tog i veckan som ett av sina första beslut av den nye utbildningsministern ett initiativ kring en bred matematikutbildning i denna form.

Lärande är en framtidsbransch. För dig som lärare. För oss som samhällskraft.

Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se




Datorn i Utbildningen nr 7-2013. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Nominera huvudman före 14 juni 2023




Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023













[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 13]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 131118