Untitled Document

Av: STIG ROLAND RASK
E-Post: stigroland.rask@bredband.net

 

Krönikan:
Korsord, tipspromenader
och nya zeeländska lammrecept

Varje måndag ringer min gamla mor. Jag vet att det är hon, eftersom hon är ensam om att använda vår fasta telefon. Sitter du vid datorn, inleder hon samtalet, utan några inledande presentationer, artighetsfraser eller annat onödigt. Anledningen till att hon ringer är att hon behöver hjälp med de sista svårlösta rutorna i lokaltidningens fredagskorsord. Oftast har hon lyckats lösa 99 procent av korsordet under helgen, men för att det ska kunna lämnas in behöver naturligtvis allt vara löst. Annars kan man inte komma ifråga för det hedersomnämnande och de trisslotter som står på spel.

Att lösa korsord med hjälp av Google är inte alltid helt enkelt. Det beror på frågeställningens art. Ibland kan det vara riktigt svårt, och även om jag utvecklat en viss kompetens i ämnet, har jag fler än en gång fått ta till det sista knepet, det vill säga att jag prövar mig fram genom hela alfabetet tills nämnda sökprogram bjuder på träffar som indikerar att jag hittat rätt bokstav.

Det är egentligen helt fantastiskt hur nätet på mindre än tjugo år fullständigt förändrat våra möjligheter att komma åt information. All världens faktasamlingar finns numera i byxfickan och vi behöver egentligen aldrig sväva i okunnighet om någonting. Det handlar om en oerhört stor förändring.

Jag har en god vän som troget i många år satt samman en söndagstipspromenad för en idrottsförenings räkning. Han berättade att när han började hade vinnaren ofta lyckats pricka in åtta, nio eller ibland tio rätt av tolv möjliga. För några år sedan började drygt hälften av de inlämnade tipskupongerna ha tolv rätt, så vinnaren fick utses med hjälp av lottdragning. Idag lägger min gode vän ner stor möda på att hitta frågor som är ”ogooglebara” för att slippa detta förfarande.

Jag minns faktiskt min allra första sökning på internet. Den ägde rum en fredagseftermiddag i april 1996 och platsen för denna historiska tilldragelse var SOinstitutionen på den skola där jag arbetade. Institutionen hade förärats skolans första uppkopplade dator och jag hade just fått en genomgång i sökandets ädla konst. Vad i all världen vill du veta, frågade jag en kollega som just kom in i rummet. Efter en kort stunds betänketid förslog hon ett lammrecept; Jag plockade fram en lammstek ur frysen i morse, berättade hon. Ett nytt recept för tillagningen vore intressant. Kanske något från Nya Zeeland? Där kan de väl laga till lamm?

Fylld av tilltro till denna nya informationskanal skrev jag in ”New Zeeland+sheep+reciepe” i AltaVistas sökruta. Modemet började arbeta frenetiskt och efter några sekunder hoppade det mycket riktigt fram två lammrecept. Jag förvånades dock över att det bara kom två svar och ännu mer förbryllad blev jag över att det tydligen var en man från Polen som lagt ut recepten. Nåja, de såg mycket goda och aptitliga ut.

Just då passerade en annan kollega bakom ryggen och tittade nyfiket på vad jag höll på med. Nya Zeeland stavas New Zealand på engelska, informerade han förnumstigt … och recept stavas recipe och ingenting annat, fortsatte denne besserwisser – och man pratar inte om sheep i matlagningssammanhang, utan om lamb.

Jag korrigerade snabbt och generat mina tre små fel och gjorde en ny sökning. För som ni förstår utspelas detta i AltaVistas forntid och långt innan Googles välvilliga algoritmer började rätta till våra misstag. Direkt dök det upp tusentals träffar med de mest utsökta lammrecept. Min kollega fick svårt att välja, men fick säkert till en alldeles utsökt fredagsmiddag.

Samtidigt insåg jag det fantastiska i, att trots mina tre misstag i sökningen, så hade jag ändå fått träffar. Det fanns helt enkelt en man i Polen med samma skrämmande okunnighet i stavning och ordval när det gäller lammrecept från Nya Zeeland som jag själv. Våra bristande kunskaper var helt identiska, vilket sammanförde oss. Därför blev min allra första sökning på nätet också en minnesvärd lektion i hur omfattande detta nätverk var – och hade det denna täckning 1996, hur stort och omfattande är det då inte i dag?

Det sägs att den svenska skolan de senaste åren genomgått fler reformer än någonsin tidigare. Möjligen är detta sant, men märkligt nog brukar man då hänvisa till de olika typer av administrativa förändringar som skett, och missar att inkludera den gigantiska utveckling inom informationsutbyte och lärande som nätet inneburit. Glädjande nog visar också den nyligen redovisade PIAAC-undersökningen att Sverige hamnar högst av alla deltagande länder när det gäller förmågan att lösa problem med hjälp av dator.

På mindre än tjugo år har nätet revolutionerat vår informationsinhämtning – vare sig vi är korsordslösare, tipspromenerare eller avser att anrätta en lammstek på nya zeeländskt vis.

Eller är elev i en modern och framåtriktad svensk skola!

 

STIG ROLAND RASK
E-Post: stigroland.rask@bredband.net

PIAAC – den internationella undersökningen av vuxnas färdigheter, hos SCB: bit.ly/svenskavuxna



Datorn i Utbildningen nr 7-2013. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)








FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023




Nominera huvudman före 14 juni 2023









Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok



[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 13]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 131118