Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 6-02
Vill du läsa hela tidningen. Beställ här.
2 html   Ledare: Och frågan?
Nätverkade datorer och Internet har blivit de självklara verktygen för människan att bemästra kunskapsexplosionen. De påverkar lärandets villkor, de påverkar eleven, de påverkar rollen för läraren och de påverkar rollen för bibliotekarien
4   Interaktivt läromedel om rasism och fördomar
Swedkid är ett fritt webbaserat läromedel avsett att fungera som stöd för lärare och elever i arbetet mot främlingsfientlighet och uppmuntra till reflektion över hur vi är mot varandra i vardagen.
6 html   Lärarens verktyg i praktiken
I framtidens klassrum har läraren alltid tillgång till de verktyg som behövs, precis i det ögonblick de behövs. Allt samlat i datorn. Och tv, radio, karta, anteckningsverktyg och Internet är bara ett klick borta.
10 html   Världslitteraturen till alla
Peter Becker inleder temat om informationssökning och lärande med en krönika om projekt Gutenberg. Projektet med mål att förmedla klassikerna över nätet.
12   En bibliotekarie i varje arbetslag
Eleverna på Hulebäcksgymnasiet ska bli informationskompetenta, redo för det livslånga lärandet och ett liv efter skolan. Lärare och bibliotekarier arbetar tätt tillsammans för att förverkliga målen.
14   Inte utan min rektor
Fässbergsgymnasiet i Mölndal är en av de skolor som deltagit i skolbiblioteks- och skolutvecklingsprojektet Helvcetesgapet. Datorn i Utbildning har träffat Annika Vannerberg, rektor.
18 html   Med boken i handdatorn
Om läroböcker och kurslitteratur kommer att finnas tillgängliga i form av e-böcker tillsammans med lärares anteckningar i digital form förenklar det betydligt vardagen för elever och studenter. Bosse Andersson har läst bok på handdatorn.
20 html   Tid för samtal – tid för utveckling
– Skolan praktiska verklighet handlar mycket om ”att-göra”. Nu har deltagarna haft en chans att stanna upp och fördjupa sig kring kunskap och lärande. Och många tycker att de aldrig haft utrymme för så djupa pedagogiska resonemang tidigare. Lena Folkesson, Göteborgs Universitet har följt projekt Helvetesgapet.
22 html   Kul med kunskap
Erikslundsskolan är en skola som ändrat arbetssätt – radikalt. Från att ha varit en traditionell högstadieskola med ämnesuppdelad undervisning till att arbeta temainriktat och ämnesövergripande. I centrum för det nya arbetssättet finns infoteket.
24 html   Eleverna upptäcker inte världen själva
– Att vara informationskompetent är att ha tillgång till en repertoar av förståelse, säger Louise
Limberg. Att .söka sig fram i böcker, databaser, tidningar och på Internet för att hitta fakta är
bara en liten del av den repertoaren
26   Undervisning i informationssökning
Informationssökning och lärande är namnet på en forskningsöversikt av Louise Limberg, m fl.
Datorn i Utbildningen pubkicerar ett utdrag.
28   Lärare tror på sig själva
Sveriges lärare får ett allt större självförtroende när det gäller de egna IT-kunskaperna. Det visar KK-stiftelsens gallupundersökning.
30   Många tankar på nätkonferens
Itis prövade i oktober en ny form av konferens Drygt 700 handledare från hela landet samlades på 26 olika orter. För att samtala i grupper där de befann sig och för att se paneldiskussioner och diskutera med varandra och inbjudna forskare över nätet.
32   Dagbok från en Itishandledare
Alla pedagoger har sett hur elever stimuleras olika mycket beroende på arbetssättet, infallsvinkeln, valetav material nästan mer än av ämnet i sig, skriver Gunilla Celén i sin dagbok om lärstilar.
34   Gör gloslista med ljud
Gunnar Jutelius har använt Flash MX för att skapa en svensk-fransk-svensk gloslista med ljud.


Datorn i Utbildningen nr 6 2002. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 6 - 02]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 021110