Untitled Document

Carina Näslundh,carina.naslundh@canit.se
Bosse Andersson, bosse.andersson@utbildning.lerum.se

 

Hittat på Internet

Många gånger letar man efter svar på nätet, eller i uppslagsböcker. Varför inte fråga en expert direkt?

Det finns gott om frågelådor på nätet där elever kan ställa sina frågor till direkt till forskare och experter inom olika ämnen. På dessa webbplatser kan man ställa egna frågor eller med hjälp av sökfunktionen se om någon annan redan ställt ”min” fråga och lära genom svaret på den frågan.

Finns det oändligt många världar? Hur långt kan människan räkna? Det är frågor som elever ställt på sajten ”Fråga forskare” som drivs av Teknikens Hus i Luleå och Luleå tekniska universitet. Just nu svarar forskare från Luleå tekniska universitet på frågor inom så olika områden som vardagsteknik, is och snö, berg och stenar, naturen och vi, ljus, optik och laser samt rymden, atomer och dinosaurier. Ämnena och forskarna kommer att variera under året.
www.luth.se/th/forskare

näthistoria
Handlar frågan om histora kan man bege mig till ”Fråga Lundaforskare”. Där kan jag lära mig vad människorna i antikens Grekland i Athen hade för kläder, eller vad Karl XII: s hund kallades. Lundaforskarna täcker också in områdena latin och grekiska samt naturvetenskaper som astronomi, fysik, geologi, matematik, zoofysiologi och ekologi.
uarda.adm.lu.se/cgi-bin/asklu/OK-fraga.cgi

Om inte Lundaforskarna kan svara på historiafrågan kanske Historiska museets svarspanel vet besked. ”Fråga en historiker” heter tjänsten:
www.historiska.se/learning/historiker/quest.html

Hur många språk finns det egentligen i världen. Ja, beroende på hur man räknar 3000-8000 språk. Och det ojämförligt största är mandarin som talas av 885 miljoner människor. Detta kan man lära sig hos språkforskarna på Göteborgs universitet som driver ”Språkfrågelådan”.
www.ling.gu.se/sprakfrageladan

djur och natur
Alla upptänkliga frågor om husdjur (hit räknas också kor och grisar med flera) kan man ställa till experterna på Husdjurssverige. En innehållsrik webbplats som drivs av Sveriges Lantbruksuniversitet.
www.husdjurssverige.org/fragor

Sveriges lanbruksuniversitet driver också Uterum, en frågelåda som ger svar på allt om kompostering, skolgårdar, kojor i träd och annat som rör utemiljön.
www.husdjurssverige.org/fragor/uterum/

Väderprognoserna är mer tillförlitliga på vintern än på sommaren. Kiruna får meteorologisk vinter den 10:e oktober och Malmö den 7:e januari. Det kan man lära sig av SMHI under avdelningen ”Frågor och svar”.
www.smhi.se/kund_t/fragor.htm

kartor och vägar
Kartor på nätet finns det gott om. Kan vara bra att använda sig av både privat och i skolarbetet.

En alldeles utmärkt karttjänst är Viamichelin. Här kan man enkelt kontrollera hur långt det är mellan två orter, vilka vägar man ska köra för att komma dit och hur lång tid det tar. Två andra innehållsrika kartsajter är Multimap och Mapquest. Här finns kartor från runt om i världen. Med kartjänsternas hjälp kan man också lägga upp en digital resa, leta efter hotell och sevärdheter på olika platser.
www.viamichelin.com
www.multimap.com
www.mapquest.com

Håller man sig inom landets gränser har Lantmäteriet en stor uppsättning av kartor, även historiska kartor över Sverige. En del kan man se på webbplatsen, annat måste man betala för.
www.lantmateriet.se/index.htm

På telefonkatalogens Gula sidorna, på Internet, kan man söka gatuadresser i de flesta tätorter och få fram dem med en kartbild.
www.gulasidorna.se

räkna med euro
En webbplats av ett annat slag är Europeiska Centralbankens sidor om euron. Tolv europeiska länder byter valuta vid årsskiftet. Här finns all upptänklig information om euron, inklusive omräkningstabeller för de olika valutorna. För de yngsta finns spel där de bland annat kan pröva på att handla och räkna med euro.

Carina Näslundh, carina.naslundh@canit.se
Bosse Andersson,
bosse.andersson@utbildning.lerum.se


Datorn i Utbildningen nr 6 2001. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 6 - 01]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 011122