Untitled Document

Av: Ola Svärd
E-Post:
ola.svard@telge.kth.se


Läsvärt om artificiell intelligens:
SANNOLIKT OSANNOLIKT

Ska du läsa bara en bok om artificiell intelligens i det sena 1900-talet, välj då "The Age of Spiritual Machines".Författare är amerikanen Ray Kurzweil, en smått osannolik person.

Efter examen i datavetenskap och litteratur har han arbetat i AI-forskningens frontlinje under snart 30 år och formligen sprutat ut nya produkter och uppfinningar inom olika branscher - läsmaskiner för blinda, taligenkänningsprogram, musiksyntar, kompositionsprogram, flatbäddskannrar - i en aldrig sinande ström. De hedersdoktorat som han inte innehar är inte värda namnet och inte heller de produktpris han inte fått.

prognoser som slog in
Dessutom skriver han böcker - förmodligen på sin stinna fritid och 1990 vann han pris för bästa databok med sin "The Age of Intelligent Machines". Den boken flödade över av prognoser som nästan alla besannats: Ett schackprogram slår människan 1998, chips med en miljard komponenter kommer 2000 och självkörande bilar före 2000. Han förutsåg www också. Förstås.
Kurzweil är teknikoptimist och tror att mänskligheten kommer att klara det dramatiska skede då maskiner på alla områden blir intelligentare än vi. För det blir de, och förmodligen om mindre än femtio år.

"Ord från en sådan man är värda att begrunda. Och man gör det gärna, eftersom han skriver levande och lättbegripligt utan att någonsin tumma på den vetenskapliga skärpan."

lagbunden teknikutveckling
Kurzweil tro r bergfast på att teknikutvecklingen följer ett lagbundet tempo i accelererande takt och kallar sin uppfattning "the law of accelerating returns". Den säger att i ett system där ordningen ökar snabbas tiden upp, det vill säga tidsintervallen mellan avgörande händelser minskar. Lagen har låg elasticitet - enskilda personer kan välja förändringstakt i sina liv, men för vår art som helhet bestämmer ekonomiska och sociala tvångsmekanismer tempot.

Följaktligen tror Kurzweil att datorernas beräkningskapacitet fortsätter att öka också på lång sikt - även efter 2020 då transistorns storlek är nere på atomnivå och inte längre kan förminskas. Men då tar kvantdatorn över, och om trettio år har vi kroppen full med inplantat som korrigerar och förbättrar allt från minne till sexliv.

Om femtio år har begreppet "mänsklig" fått en annan innebörd. Då kan vi lämna vår biologiska kropp och leva i artificiella strukturer och välja en "kropp" för dagen som vi idag väljer kläder - eller ta en virtuell kropp för en tid. Och det blir onödigt och omodernt att vara sjuk och dö. Inte många kommer att leva "unplugged" - vill vi uppleva något kopplar vi upp oss bara…

skicklig chansning med realism
Kurzweil chansar förstås. Men han gör det skickligt. Och han argumenterar med pedantisk noggrannhet, så visst tror man honom, i synnerhet som han är realist och erkänner riskerna med den nya tekniken.

Genom hela boken diskuterar han eventuella bakslag och problem. Han är mycket medveten om att negativa opinioner ständigt kommer att kritisera utvecklingen, och han inser också farorna med sabotage och terrorism i ett samhälle som helt och hållet bygger på datakraft.

Han diskuterar också problem som ännu inte är aktuella, men som lär bli det - hur ska man till exempel utforma lagstiftning om personliga skyldigheter och rättigheter när "personer" kan utgöras av processer i nätverk? Och har intelligenta robotar "människovärde"? Hur ska vi för resten utforma ett samhälle där nästan ingen behöver arbeta?

trollbinder
Som populärvetenskap är Kurzweils bok utmärkt - vederhäftig, väldisponerad, komplett och lättbegriplig. Allt finns med - en bra ordlista, ett heltäckande register och trettio sidor noter i liten piktur. Dessutom förslag på ungefär 600 titlar som bredvidläsning - han har säkert läst dem alla, omsorgsfullt.

Men viktigast är att Kurzweil i sin bok lyckats sammanfatta AI-forskningens alla sidor, även de filosofiska, så pedagogiskt. Han vet hur man ska trollbinda en läsare. Bara att avsluta varje kapitel med en fejkad dialog mellan författaren och en fiktiv läsare för en mer okonventionell diskussion av någon svår passage i den föregående texten - fyndigt och effektivt!

 

Ola Svärd
E-Post: ola.svard@telge.kth.se


fakta.ruta
Kurzweil, Raymond
The age of spiritual machines : how we will live, work and think in the new age of intelligent machines,
Orion, 1999. ISBN: 0-7528-2078-8
Pris: inb 398 kronor, häftad 198 kronor.
Priserna inkl moms hämtade från Akademibokhandeln.


Datorn i Utbildningen nr 5 1999. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 99]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 991215