Untitled Document

Av:Bosse Andersson
E-Post:
bosse.andersson@utbildning.lerum.se


Enklare höststart med Internet

 

Inför höstterminen förser vi gärna oss själva och vår skola med ny referenslitteratur. I de flesta fall har nätbokhandlarna lägre priser än de fysiska men variationen mellan dem är stor, www.pris.nu är en smart tjänst för bokinköp på webben. Du skriver in en boktitel och får automatiskt upp en lista med jämförpriser från de stora nätbokhandlarna.

En annan av Internets stora fördelar är att nätet kan underlätta kommunikation, planering, samordning och problemlösning. I mitt arbetslag har vi en projektplats på nätet som fungerar som kommunikations- och planeringsverktyg. Vi är inte längre hela tiden beroende av att boka mötestider för gemensamma diskussioner, vi använder vår plats på nätet. Bra, lätthanterliga och framför allt gratis projektplatser på nätet är till exempel www.visto.com och www.ecircels.com

Men de flesta av oss använder också andra sätt än Internet för att kommunicera. Många av oss ringer folk minst lika mycket som tidigare, www.gulasidorna.se är en utmärkt tjänst för att få tag på företags och organisationers telefonnummer. Är du teliaabonnent, registrera dig för "Mina sidor", då får du tillgång till alla privata telefonnummer i hela landet.

I planeringen av höstens undervisning är vi många som ger oss ut på nätet för att söka material att använda som bakgrundsmaterial eller finna något som passar eleverna. En viktig och bra resurs för lärare i alla ämnen och kurser är tidningsartiklar. Via http://ajr.newslink.org/news.html har du tillgång till all världens tidningar på nätet. Ett obligatorium för alla skolor är att ha tillgång till www.mediearkivet.se skolor kan använda tjänsten för en billig penning. Har inte din skola avtal med Mediearkivet? Skaffa det direkt! Uppsala universitetsbibliotek har en webbplats som är en mycket bra startpunkt i det ibland tröstlösa sökanden efter bra material. Där finns länkar till alla större söktjänster och en fyllig ämnesindelad katalog med en mängd länkar inom respektive ämne. Adressen är www.ub.uu.se/internet.htm

Skoldatanätet www.skolverket.se/skolnet är en given startsida för att få lektionstips, projektidéer, länktips till eleverna och många andra skolrelaterade länkar. KK-stiftelsens Kollegiet.com och kommunförbundets Skolporten.com är båda mycket matnyttiga för lärare.

Världens största uppslagsverk www.brittanica.com finns tillgängligt fritt via nätet. Den svenska Nationalencyklopedien finns på nätet sedan i våras och skolor få tillgång till genom en billig prenumeration, www.ne.se

Det mesta som du eller dina elever vill veta om studier i andra länder, länkar till olika utbildningar, hur en jobbansökan och ett CV kan utformas eller hur man hittar olika stipendier finner du på www.syoguiden.com

Om du själv eller dina elever vill publicera uppgifter, planeringar, enskilda arbeten och grupparbeten på nätet kan det vara svårt att hitta gratis webbhotell som inte fyller sidorna med reklambanners. Ett medlemskap hos passagen.se är en möjlighet för att får reklamfritt webbutrymme, en annan är www.ewebcity.com.

www.spray.se finns en tjänst med mallar som innebär att alla kan publicera material på Internet utan att kunna göra hemsidor eller känna till hur man publicerar dem på en server. Bra tips för att skapa snyggare och mer funktionella hemsidor hittar du på www.webdesignskolan.com. Från sajten finns också kopplat lektioner i Photoshop och Illustrator.

 

Bosse Andersson
E-Post:bosse.andersson@utbildning.lerum.se


Datorn i Utbildningen nr 5 2000. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 00]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 000917